Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Στα άκρα η κόντρα με τους δανειστές - Με «δημοψήφισμα» στη Βουλή απαντά ο Τσίπρας

-->

Ονομαστική ψηφοφορία στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή για τον «μποναμά» προς τους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά - Το Μαξίμου χαρακτηρίζει «Εφιάλτη» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και «πετάει το μπαλάκι» στη ΝΔ: Καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία

Με σπασμωδικές κινήσεις, που στόχο έχουν να διαμορφώσουν μία στοιχειώδη γραμμή άμυνας απέναντι στην σκληρή στάση των δανειστών, αλλά και να περισώσουν το κύρος και της ίδιας της χώρας, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον «πάγο» που έβαλαν οι θεσμοί στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την απόφασή τους να εξετάσουν εάν το «βοήθημα» που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τους συνταξιούχους, είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή, ώστε να είναι ονομαστική η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για το «βοήθημα», σε μία κίνηση να αφοπλίσει και την αντιπολίτευση, που δείχνει έντονη διάθεση κριτικής. Η κίνηση του κ. Τσίπρα μοιάζει ως «ρελάνς» στην κίνηση του Βερολίνου, που μπορεί να τραβήξει την σύγκρουση στα άκρα, με το ενδεχόμενο των εκλογών να φαίνεται ως πιο πιθανό από ποτέ.

Η απόφαση πάντως των θεσμών να ξαναδούν το θέμα του χρέους, παρότι υπήρξε σχετική απόφαση στο πρόσφατο Eurogroup, αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στη θετική στάση και τη συμμαχία με την Κομισιόν, τον ESM και πιθανόν παρασκηνιακά με την ΕΚΤ.

Η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έθεσε θέμα τήρησης των συμφωνιών και των υποχρεώσεων εκ μέρους της Ελλάδας, δεν ήταν κάτι που είχε υπολογίσει εξ αρχής το Μαξίμου. Τουναντίον, οι κυβερνώντες θεωρούσαν ότι η αντίδραση του Βερολίνου θα εξαντλούνταν στην δυσφορία ή και την ενίσχυση της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Βέβαια, δεν υπήρξε καμία σκέψη για αναθεώρηση της κυβερνητικής απόφασης. Ιδίως μετά τις «κορώνες» του πρωθυπουργού από τη Νίσυρο για το δικαίωμα της κυβέρνησης να κάνει ό,τι θέλει το υπερ-πλεόνασμα.

Η πρώτη ερμηνεία της στάσης των δανειστών είναι ότι πρόκειται για μία δυναμική κίνηση εκ μέρους τους στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να πετύχουν νέες υποχωρήσεις από την πλευρά της Αθήνας.

Επειδή όμως δεν λείπουν και οι ερμηνείες ή οι φόβοι για επιδίωξη των ακραίων κύκλων των δανειστών να προκαλέσουν εκλογές, κάποιοι παράγοντες λένε ανεπισήμως ότι δεν αποκλείονται ούτε αυτές.

Καθώς φαίνεται, η κυβέρνηση αναζητά στήριγμα στην αντιπολίτευση, για να ξεπεράσει την εμπλοκή που προέκυψε στις Βρυξέλλες αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Όπως ενημέρωσε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, αλλά και ο διευθυντής, Κώστας Ζαχαριάδης, αύριο θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους, αν και ήδη το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων είχε δηλώσει ότι στηρίζει την ρύθμιση.

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι δεν αρκεί η στήριξη δια βοής των οκτώ εισηγητών των κομμάτων, αλλά θέλει τα 300 «ναι» του συνόλου της εθνικής αντιπροσωπείας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ζαχαριάδης, στο ερώτημα αν η κυβέρνηση επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα μήνυμα στους εταίρους, προκειμένου να άρουν τις ενστάσεις τους για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, απάντησε: «Θέλουμε την ευρύτατη στήριξη των κομμάτων, προκειμένου να στείλουμε μήνυμα και εντός και εκτός της χώρας».

Να σημειωθεί ότι επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επέκταση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, στο οποίο έχει προστεθεί η τροπολογία για το εφάπαξ επίδομαψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, ενώ η ονομαστική επί της τροπολογίας θα πραγματοποιηθεί αύριο, στη 1 το μεσημέρι.

Επίσης, η κυρία Θεοπεφτάτου ενημέρωσε ότι στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα, που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, θα κατατεθεί η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Το Μαξίμου «πετάει το μπαλάκι» στη ΝΔ
Το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, «πετάει το μπαλάκι» στη ΝΔ αναφορικά με την αυριανή ψηφοφορία, καλώντας την να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται: «Η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί και πάλι, ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές. Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Ο "πρόθυμος" κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο! Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος "Εφιάλτης". Δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας. Στα δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας».

Και καταλήγει: «Η ΝΔ καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι η Αθήνα επιχειρεί να υποβαθμίσει την απόφαση του ESM να «παγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι είναι περισσότερο τεχνικό ζήτημα...

Με δεύτερο «non paper», δε, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της προς τη ΝΔ και τον πρόεδρό της, αναφέροντας τα εξής:

«1. Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του συμπεριφέρονται ως πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας, εκπροσωπώντας τους δανειστές. Δεν ενδιαφέρονται για τίποτα πέρα από την εκδικητική επιστροφή τους στην εξουσία, δίνοντας πιστοποιητικά υποτακτικότητας στους ακραίους κύκλους που επιθυμούν τη βύθιση της χώρας στο χάος της λιτότητας και της φτώχειας.

2. Η αυριανή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή χαράσσει δύο εναλλακτικές στον κ. Μητσοτάκη: Ή να καταψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας με παρρησία την άποψή του. Αν, όμως, η ΝΔ αποφασίσει να κάνει κωλοτούμπα και ψηφίσει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, να μην τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος από την κυβερνητική αυτή επιλογή.

3. Συμβουλεύουμε την ηγεσία της ΝΔ να διαβάσει και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Μοσκοβισί, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), σύμφωνα με τις οποίες "οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα". Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα, είναι εντός στόχων και οποιαδήποτε κίνηση κωλυσιεργίας βρίσκει αφορμή από την συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες».


ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου