Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ» ΑΠΟ ΣΗΜΙΤΗ: Το ξαφνικό Grexit και η χρεοκοπία

-->
Τον κίνδυνο η Ελλάδα να οδηγηθεί τελικά στην έξοδο από την Ευρωζώνη και την πτώχευση περιγράφει στο βιβλίο του «Υπάρχει λύση», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, δεν θεωρεί πιθανό ένα 4ο μνημόνιο γιατί όπως εκτιμά, οι χώρες της Ευρωζώνης θεωρούν ότι έχουν δώσει πολλά χρήματα για την διάσωση της Ελλάδας και δεν θα συμφωνήσουν σε περαιτέρω χρηματοδότηση. Ετσι, η Ελλάδα θα αναζητήσει χρηματοδότηση από άλλες πηγές, το ΔΝΤ ή τις αγορές, αλλά αν δεν καταφέρει, θα οδηγηθεί στην έξοδο και την πτώχευση.

«Οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω Μνημονίων», γράφει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Ένα τέταρτο Μνημόνιο δεν είναι πιθανό. Όχι μόνο γιατί οι Γερμανοί δεν το επιθυμούν, αλλά και γιατί οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω Μνημονίων. Θεωρούν ότι έχουν ήδη κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και ότι η Ελλάδα πρέπει πια να αναλάβει τις ευθύνες της. Να δανεισθεί από τις αγορές, όπως όλες οι χώρες. Αν δεν μπορεί, θα πρέπει ν’ απευθυνθεί ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή σ’ έναν αρμόδιο οργανισμό της Ευρω ζώνης.

Κάθε δανεισμός, στην περίπτωση αυτή, θα συνοδεύεται από ένα δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής. Αν δεν βρεθούν χρήματα, θα επακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και, πιθανότατα, η πτώχευση. Θα υπενθυμίσω, στο σημείο αυτό, έναν κίνδυνο που θα πρέπει να τον προσέξουμε ιδιαίτερα.

Οφείλουμε να καταβάλουμε στους δανειστές,για την εξόφληση του χρέους, 14 δισ. περίπου. Είναι ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσό.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διευθετήσει το θέμα κατά τη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους το 2018.

Οι πιθανότητες να εξασφαλίσουμε το ποσό αυτό από τις αγορές με ανεκτό επιτόκιο είναι ελάχιστες».

ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου