Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Την Κυριακή βλέπουν την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία οι αναλυτές

-->
Ο πρόεδρος Οbama υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση για το πότε θα ξεκινήσει το στρατιωτικό χτύπημα κατά της Συρία, άλλα κάτι τέτοιο είναι να πιθανό να συμβεί τις επόμενες ημέρες, αναφέρουν αναλυτές.

Ο κ. Obama επιχειρεί να οικοδομήσει συμμαχίες ώστε να επιτύχει ένα "χτύπημα" κατά του Σύριου προέδρου Bashar al-Assad, όμως πιθανά δεν θα ήθελε να διαρραγούν οι σχέσεις του με τη Ρωσία, πριν από την συνάντηση του G20 Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη.

Ξεκάθαρα οι ΗΠΑ επιθυμούν να μην είναι μόνες τους σ' αυτό το χτύπημα, όμως η απόφαση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας να βιαστεί να ζητήσει ψήφο από τη βρετανική Βουλη, πριν από τα συμπεράσματα του ΟΗΕ (με την άρνηση της Βουλής) αφήνει τον Obama με μόνο σύμμαχο τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande.

Οι αναλυτές βλέπουν την Κυριακή σαν την πιο κοντινή μέρα για την επίθεση των ΗΠΑ, αφού οι ειδικοί του ΟΗΕ που διεξάγουν τις έρευνες για τη χρήση χημικών στη Συριά θα εγκαταλείψουν τη χώρα το Σάββατο, σημείωσε ο David Gordon, επικεφαλής ερευνών του Eurasia Group.

Τι θα έκανε τον Obama να μην εξαπολύσει την επίθεση στη Συριά; Η επιθυμία του να οικοδομήσει συμμαχίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ήταν αρχικά οι ισχυρότεροι υποστηρικτές μίας επίθεσης ως απάντηση στην χρήση χημικών όπλων και η συμμετοχή τουλάχιστον ενός από αυτούς τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη νομιμοποίηση που επιδιώκουν" αναφέρουν οι αναλυτές του Stratfor.

Μετά την άρνηση του βρετανικού Κοινοβουλίου η γαλλική Βουλή θα συνεδριάσει για το θέμα την Τετάρτη.

Όμως και αυτή η επιλογή είναι κοντά στο να "κοπεί" αν ο Obama θέλει να γίνει η επίθεση πριν την σύνοδο κορυφής του G-20, η οποία γίνεται Πέμπτη και Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη.

"Ο Οbama δεν θέλει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι συζητήσεις (στη G20) θα επικεντρώνονται στο να πειστούν οι ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη βιωσιμότητα των στρατιωτικών επιλογών τους”, δήλωσε ο Γκόρντον.


Πηγή: http://www.newmoney.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου