Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Υποδόριο τσιπ λειτουργεί ως διαγνωστικό εργαστήριο

-->
Γκρενόμπλ, Γαλλία  Ένα μικροσκοπικό «εργαστήριο» το οποίο τοποθετείται κάτω από το δέρμα και προσφέρει ταχεία διάγνωση διαφορετικών προβλημάτων υγείας αναπτύχθηκε
από ειδικούς του Πολυτεχνείου της Λωζάνης. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ασύρματη συσκευή που έχει μήκος 14 χιλιοστών και πλάτος 2 χιλιοστών, μπορεί να ελέγξει ταυτοχρόνως για πέντε διαφορετικά χημικά του αίματος. Τα αποτελέσματα εξάγονται άμεσα και αποστέλλονται στον θεράποντα γιατρό μέσω κινητού τηλεφώνου (με τεχνολογία Bluetooth). Οι εμπνευστές της συσκευής εκτιμούν ότι αυτή θα είναι διαθέσιμη στους ασθενείς σε τέσσερα χρόνια. 

Σε στάδιο πρωτοτύπου

Το μίνι-εργαστήριο που βρίσκεται σε στάδιο πρωτοτύπου έχει όγκο λίγων κυβικών χιλιοστών και αποτελείται από πέντε αισθητήρες, έναν ασύρματο πομπό καθώς και ένα σύστημα παροχής ενέργειας. Ένα επίθεμα-μπαταρία τοποθετείται στο δέρμα και παρέχει ενέργεια της τάξεως του 1/10 watt για τη λειτουργία του συστήματος – με δεδομένο ότι η μπαταρία δεν τοποθετείται εντός του σώματος δεν υπάρχει ανάγκη επέμβασης κάθε φορά που χρειάζεται αλλαγή.

Η συσκευή έχει σχεδιαστεί ώστε να εισάγεται με τη βοήθεια μιας βελόνας στον ιστό κάτω από το δέρμα της κοιλιάς, των άνω ή των κάτω άκρων. Μπορεί να μείνει σε αυτή την.. υποδόρια θέση επί μήνες προτού απαιτηθεί η αφαίρεση ή η αντικατάστασή της.

Οι πληροφορίες περνούν από διαφορετικά στάδια προκειμένου να φθάσουν από το σώμα του ασθενούς στην οθόνη του υπολογιστή του γιατρού. Το εμφύτευμα στέλνει ραδιοκύματα σε μια ασφαλή συχνότητα. Το επίθεμα συλλέγει τα στοιχεία και τα μεταδίδει μέσω Bluetooth σε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο με τη σειρά του τα αποστέλλει ηλεκτρονικά στον γιατρό.

Ταυτόχρονη μέτρηση διαφορετικών δεικτών

Και άλλες ερευνητικές ομάδες αναπτύσσουν παρόμοιες εμφυτεύσιμες συσκευές που παρακολουθούν… εκ των έσω τον οργανισμό, ωστόσο, όπως αναφέρουν ο καθηγητής Τζιοβάνι ντε Μικέλι και ο επικεφαλής της μελέτης δρ Σάντρο Καράρα, η δική τους συσκευή είναι μοναδική επειδή μπορεί να μετρά διαφορετικούς δείκτες ταυτοχρόνως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η συσκευή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη για την παρακολούθηση χρόνιων προβλημάτων υγείας όπως η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης αλλά και για τον έλεγχο της επίδρασης θεραπειών στον οργανισμό, όπως οι χημειοθεραπείες.

Βήμα προς την εξατομικευμένη ιατρική

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο καθηγητής ντε Μικέλι «το νέο σύστημα θα επιτρέψει την άμεση και συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας του κάθε ασθενούς. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εξατομικευμένη ιατρική». Μέχρι στιγμής η συσκευή έχει δοκιμαστεί στο εργαστήριο αλλά και σε ζώα και όπως έχει φανεί μπορεί να ανιχνεύσει με επιτυχία τόσο τα επίπεδα χοληστερόλης όσο και γλυκόζης του αίματος.

Οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκινήσουν τη δοκιμή της συσκευής σε ασθενείς που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι οποίοι χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής τους σε επανειλημμένα τεστ αίματος.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν χθες στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο ηλεκτρονικών, το DATE 13 (Design, Automation and Test in Europe) που διεξάγεται στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

Βήμα Science (BINTEO)


Newsroom ΔΟΛ

ΠΗΓΗ:http://news.in.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου