Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Πόσο πραγματικά κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες; - Δώδεκα αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουν μέτοχοι και κοινωνία

-->
Μετά την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών λόγω του PSI+ και της χρεοκοπίας που υπέστη ο κλάδος λόγω έλλειψης κεφαλαίων ήταν προφανές ότι αργά, καθυστερημένα κατάλαβαν όσοι σχεδίασαν την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με την συμμετοχή των ιδιωτών το μέγα λάθος τους.

Δυστυχώς ορισμένοι αμετανόητοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το PSI+ που προστάτεψε τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά αποδεκάτισε τις ελληνικές τράπεζες. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα έχει βρεθεί σε ακόμη χειρότερη θέση και διατρέχει σοβαρούς κινδύνους.
Ποιοι είναι αυτοί και πόσο πραγματικά μπορούν να πλήξουν τον ήδη αποδεκατισμένο τραπεζικό κλάδο;
Η άποψη μας ήταν και παραμένει ακλόνητη.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποβάλλει τα αριστερά φοβικά σύνδρομα και να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες να στηρίξει τον ιδιωτικό χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών.
Οι κίνδυνοι είναι μεγάλης, μεσαίας και μικρής κλίμακας αλλά δεν παύουν να αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην ανάκαμψη των τραπεζών.

Κίνδυνοι υψηλής κλίμακας
1)Ο κίνδυνος κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν είναι θεωρητικός αλλά ρεαλιστικότατος.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται με φοβικά σύνδρομα, δεν περνάει στην αντεπίθεση να στηρίξει τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών αλλά αμύνεται στην επιθετική ρητορεία της Αριστεράς περί κρατισμού.
Αν οι ελληνικές τράπεζες δεν αποτιμηθούν με θετικά κεφάλαια τότε είναι δεδομένη η κρατικοποίηση τους.
Οι ελληνικές τράπεζες, με κάθε τρόπο και μέσο πρέπει να αποτιμηθούν με θετικά κεφάλαια ώστε να δώσουν κίνητρα στους παλαιούς ιδιώτες ή νέους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν.
Δεν έχει καμία αξία για τον ιδιώτη μέτοχο να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες με αρνητικά κεφάλαια γιατί απλά θα είναι υπερβολικά υπερτιμημένες μετά την ολοκλήρωση των αμκ.
Η Εθνική και η Πειραιώς βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση ενώ οριακά βρίσκεται η Alpha που ευνοείται από τα κεφάλαια της Credit Agricole αλλά επιβαρύνεται από την Κύπρο.

2)Αν δεν στηριχθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των ελληνικών τραπεζών και κρατικοποιηθούν τότε θα αποτελέσουν βορρά στις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού μετά από 2-3 χρόνια.
Θα αποτελεί μια άνευ όρων παράδοση των ελληνικών τραπεζών στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Θα παρουσιαστούν ως στρατηγικές επενδύσεις αλλά θα πρόκειται για άνευ προηγουμένου ξεπούλημα χωρίς καμία εθνική, οικονομική και κοινωνική διάσταση.
Θα αποτελεί απλά ενορχηστρωμένο έγκλημα κατά του ελληνικού banking και της εθνικής οικονομίας.

3)Στην κλίμακα υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι τράπεζες και για τον λόγο ότι τα 50 δις ευρώ που έχουν σχεδιαστεί για την ανακεφαλαιοποίησης τους ίσως να μην είναι επαρκή.
Ήδη τα επισφαλή δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά και αν η ύφεση το 2013 φθάσει το 7% με 7,2% που εκτιμάται από πολλούς τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα προβληματικά δάνεια θα αυξηθούν περαιτέρω άρα οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.
Εκτιμάται ότι μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετα 10 δις ευρώ ή συνολικά 60 δις ευρώ.
Τα NPLs θα φθάσουν στο 30% ή 70 δις ευρώ ρεκόρ όλων των εποχών.

4)Με τα 50 δις ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κλάδος δεν μπορεί να συμμετάσχει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Δυστυχώς έχει καλλιεργηθεί μια άκρως πλασματική προσδοκία ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα στηρίξουν την οικονομία.
Αυτό είναι λάθος οι τράπεζες όσο έχουν δανεικά κεφάλαια δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν την οικονομία.
Οι 3 συστημικές τράπεζες θα χρωστούν 28-30 δις ευρώ στο ΤΧΣ και 4 δις ευρώ στο κράτος από τις προνομιούχες μετοχές. Τα κεφάλαια αυτά πρέπει να επιστραφούν στο Ταμείο και στο κράτος.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν αντλήσει 130-131 δις ευρώ ρευστότητα εκ των οποίων περίπου 100 δις από το ELA της ΤτΕ και έναντι όλων αυτών έχουν υποθηκεύσει 265 δις ευρώ των στοιχείων του ισολογισμού τους.
Η κεφαλαιακή εξάρτηση και η εξάρτηση ρευστότητας δεν έχει προηγούμενο.

5)Ο ιδιώτης μέτοχος σχεδόν είναι κατεστραμμένος.
Αν η πολιτεία δεν στηρίξει τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών θα πρόκειται για μια εγκληματική πράξη κατά των 440 χιλ μετόχων των τραπεζών.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να δίνει δήθεν μάχη για την ιδιωτικοποίηση των πάντων και οι τράπεζες ο πλέον νευραλγικός κλάδος της οικονομίας να κινδυνεύει να κρατικοποιηθεί.
Κάτι λάθος γίνεται και το δημόσιο πρέπει να παρέμβει και να αποτρέψει το χειρότερο σενάριο.

6)Οι συγχωνεύσεις όπως υλοποιούνται με την ταχύτητα και χωρίς σχεδιασμό δεν θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία και σύντομα θα φανεί ότι έχουν σοβαρές αδυναμίες.
Πάντα υποστηρίζαμε ότι τα deals στο ναδίρ του καθοδικού οικονομικού κύκλοι δεν είναι μόνο λανθασμένα αλλά και επικίνδυνα.
Τα deals δεν θα βοηθήσουν αλλά θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Κίνδυνοι μεσαίου ρίσκου
7)Σε αντίθεση με την προβάλλουσα και λαϊκίζουσα άποψη οι κακοί τραπεζίτες ευθύνονται για όλα και το κράτος το καλό ελληνικό κράτος προσπαθεί για το καλό της χώρας.
Οι τραπεζίτες αν κυριαρχήσει ο λαϊκισμός κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν, να στιγματιστούν, να χάσουν τα λαϊκά ερείσματα και στο τέλος να αντικατασταθούν ως στιγματισμένοι.
Θεωρούμε τραγικό λάθος αν επικρατήσει η άποψη αυτή.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι άλλο οι τράπεζες άλλο οι τραπεζίτες.
Αυτό είναι λάθος, οι τράπεζες και οι τραπεζίτες είναι ένα και το αυτό.
Οι τράπεζες δεν είναι μόνο το κατάστημα αλλά οι τράπεζες είναι η διοίκηση και οι εργαζόμενοι.
Οι διοικήσεις είναι ο πυρήνας του ελληνικού banking και πρέπει να προστατευτούν.

8)Το μεγάλο πλήγμα του ελληνικού banking ήταν η απώλεια 84 δις ευρώ καταθέσεων.
Οι καταθέσεις αυτές δεν θα επιστρέψουν γιατί απλά έχουν δαπανηθεί στην πλειονότητα τους.
Όσο η ύφεση βαθαίνει και δεν παράγεται νέος εθνικός πλούτος οι καταθέσεις θα μειώνονται.
Η κρατικοποίηση των τραπεζών, η έμμεση είναι δεδομένη ο σκοπός είναι να αποφευχθεί και η άμεση διασφαλίζει τις καταθέσεις μέσω της ανακεφαλαιοποίησης αλλά δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των καταθέσεων.
Το έλλειμμα καταθέσεων θα συνεχίσει να υφίσταται για χρόνια ακόμη στο ελληνικό banking αλλά οι υφιστάμενες καταθέσεις έχουν διασφαλιστεί.

9)Η επιχειρηματολογία ότι με τους νέους επόπτες ή επιτρόπους που θα τοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες από αρχές 2013 οι οποίοι θα ενημερώνουν την ΕΕ για την πρόοδο των τραπεζών κατά την άποψη μας δεν είναι κίνδυνος μεγάλης κλίμακας αλλά μεσαίας.
Οι επόπτες ή επίτροποι μπορούν να παρεμβαίνουν σε πλείστα ζητήματα αλλά δεν θα αλλάξουν την γενική στρατηγική.
Σίγουρα αποτελούν λάθος επιλογή τόσο το ΤΧΣ όσο και το ελληνικό δημόσιο κακώς δέχθηκαν τοποτηρητές αλλά δυστυχώς το ελληνικό κράτος είναι σχεδόν άβουλο.

10)Εργαζόμενοι και καταστήματα θα δεχθούν ισχυρή πίεση αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα φθάσουν στην κλίμακα που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς.
Η εκτίμηση μας είναι ότι τα καταστήματα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να μειωθούν συνολικά κατά 300-400 και οι εργαζόμενοι έως 6000 με 7000 χιλιάδες.
Αυτά θα συμβούν αλλά δεν θα υπάρξουν ακραίες περικοπές.

11)Οι τράπεζες δεν θα καταφέρουν να παράξουν κέρδη προ του 2015. Άρα 2013 και 2014 θα είναι χρονιές ζημιογόνες.

Κίνδυνος μικρού ρίσκου
12)Με την ανακεφαλαιοποίηση αν δεν μηδενίζονται τουλάχιστον ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι κατάρρευσης και χρεοκοπίας τράπεζας.
Το γεγονός ότι αποτρέπονται οι δυνητικοί κίνδυνοι κατάρρευσης και χρεοκοπίας είναι εξέλιξη θετικότατη γιατί απομακρύνεται ένας σοβαρός συστημικός κίνδυνος.

Πέτρος Λεωτσάκος


ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου