Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Γερμανία:Μόνο με λύση σοκ θα τελειώσει η κρίση στην Ελλάδα

-->
Η Γερμανία δεν θέλει την χρεοκοπία της Ελλάδος από εκδίκηση, αλλά θεωρεί ότι μόνο με λύση σοκ θα τελειώσει η κρίση – Η αντιπρόταση της Ελλάδος είναι μνημόνιο και διευκολύνσεις χωρίς νέα δάνεια - Η έκθεση της Τρόικα θα είναι πολύ σκληρή.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται μια μεταστροφή ορισμένων ευρωπαϊκών κύκλων για την Ελλάδα ενώ αντιθέτως οι  σκληροπυρηνικοί πολιτικοί  της Ευρώπης, της ορθόδοξης οικονομικής σκέψης της Γερμανίας και των δορυφόρων της θεωρούν ότι η λύση στην κρίση χρέους είναι το default της Ελλάδος.
Οι σκληροπυρηνικοί Γερμανοί - οι οποίοι έχουν και την μεγαλύτερη παρεμβατική δύναμη - συνεχίζουν  στην αυστηρή γραμμή ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει στην εφαρμογή του μνημονίου και ότι αν η χώρα δεν συμμορφωθεί θα πρέπει να εξωθηθεί εκτός ευρώ μέσω της διακοπής της παρεχόμενης ρευστότητας και κεφαλαίων των δανείων της Τρόικα. Ωστόσο φαίνεται ότι αρχίζουν ακόμη και μέσα στην Γερμανία να θέτουν ζητήματα όπως των επιπτώσεων που θα έχει στην Ευρώπη μια χρεοκοπία της Ελλάδος. 
Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα απέτυχε στην εφαρμογή του μνημονίου αυτό είναι πασιφανές και αδιαμφισβήτητο ενώ η σωρευτική ύφεση 18% στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια έχει σχεδόν αποδεκατίσει τις ελάχιστες παραγωγικές δυνάμεις ενώ οι τράπεζες βρίσκονται σε ομηρία.
Κατά ορισμένες πληροφορίες η έκθεση προόδου της Τρόικα για την Ελλάδα που θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου θα σοκάρει καθώς θα είναι πολύ σκληρή με την Ελλάδα.
Τα 11,5 δις μπορεί σε κάποιο βαθμό να μετριάζουν την ένταση της αυστηρότατης κριτικής αλλά η έκθεση θα αναδεικνύει ένα δομικό πρόβλημα το μνημόνιο δεν εφαρμόζεται.
Ενώ ακούγονται φωνές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ οι σκληροπυρηνικοί της Γερμανίας κυρίως εκτιμούν ότι η προετοιμασία για χρεοκοπία της Ελλάδος σε μεγάλο βαθμό έχει συντελεστεί και ότι πλέον δεν είναι ταμπού ένα default.
Θεωρούν ότι το σχέδιο της ΕΚΤ και του ESM να στηρίξουν Ισπανία και Ιταλία μέσω ομολόγων επιτρέπει την λύση της χρεοκοπίας.
Οι σκληροπυρηνικοί της Γερμανίας δεν θέλουν την χρεοκοπία της Ελλάδος από  εκδίκηση.
Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο.
Οι Γερμανοί  θέλουν την χρεοκοπία της Ελλάδος ως λύση λύτρωση στην πολύχρονη κρίση χρέους.
Θεωρούν ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα μπει ένα τέλος στην πολύχρονη αβεβαιότητα ενώ ο κίνδυνος domino effect θεωρούν ότι μπορεί να αποτραπεί από τους μηχανισμούς ESM και την ΕΚΤ.
Ωστόσο ενώ η κυρίαρχη Γερμανική θέση είναι χρεοκοπία της Ελλάδος για να εκτονωθεί η σωρευμένη πίεση που έχει προκαλέσει η κρίση υπάρχουν φωνές που διαφωνούν με αυτή την άποψη.
Θεωρούν ότι αν πέσει η Ελλάδα που αντιστοιχεί στο 2,5% του πλούτου της Ευρώπης θα αμφισβητηθεί ευθέως το ευρώ και η συνοχή της ευρωζώνης και τότε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Άλλοι θεωρούν ότι οι προβλέψεις για το κόστος της χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι άκρως συντηρητικές θα υπερβούν τα 1,3 τρις ευρώ που θα αποτελεί τεράστιο σοκ για όλη την Ευρώπη.
Τα 1,3 τρις ευρώ αντί να πάνε στην ανάπτυξη θα στραφούν σε διασώσεις και η Ευρώπη θα εισέλθει σε βαθειά ύφεση από την οποία δεν θα ξεφύγει ούτε η Γερμανία.

Ο ρόλος της μικρής Ελλάδος στην μεγάλη κρίση 

Η Ελλάδα απέτυχε ως οικονομία. Αυτός είναι αντικειμενικό.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις συναντήσεις που θα έχει στις 24 Αυγούστου με Merkel και Hollande με Γερμανία και Γαλλία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο διευκολύνσεων χωρίς νέα κεφάλαια αλλά με εφαρμογή του μνημονίου. Η 2ετής παράταση δεν θα αλλάξει την δομή του μνημονίου, ίσως υπάρξουν ορισμένες αναπτυξιακές πτυχές αλλά η κύρια δομή του μνημονίου δεν θα αλλάξει.
Η Ελλάδα θα προτείνει λύση χωρίς να ζητάει νέα δανεικά.
Η Ελλάδα ξέρει ότι αν υποβάλλει πρόταση για νέο δάνειο θα λάβει την κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας.
Ο Σαμαράς δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει διευκολύνσεις χωρίς νέα δανειακά.
Δεν μπορεί να πάει η Ελλάδα στον δύο φορές δανειστή και να ζητάει και νέα δανειακά.
Η Ελλάδα θα ζητήσει διευκολύνσεις ως αντιπρόταση στο Γερμανικό σχέδιο για χρεοκοπία.
Ποιες είναι αυτές οι διευκολύνσεις;
1)Η Ελλάδα θα ζητήσει 2ετή παράταση του μνημονίου χωρίς να αιτηθεί νέο δάνειο 20 δις ευρώ.
2)Η Ελλάδα θα ζητήσει να υποστεί η ΕΚΤ haircut 30% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.
Το 30% haircut μεταφράζεται σε ζημία για την ΕΚΤ μηδέν.
Αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα στις 70 μονάδες βάσης σε μέσους όρους και θα τα πληρωθεί στις 100 μονάδες βάσης στην ονομαστική αξία.
Η Ελλάδα θα προτείνει κάτι απλό η ΕΚΤ να πάρει πίσω τα χρήματα της σε τιμές κτήσης και όχι σε ονομαστικές τιμές.
Τα 38 δις που έχει η ΕΚΤ είναι αντίστοιχης ονομαστικής αξίας 50 δις που σημαίνει κέρδος 12 δις ευρώ.
Τα ομόλογα αυτά είναι μεσοβραχυχρόνιας διάρκειας.
Δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στο haircut αλλά τότε ίσως χρειαστούν  ανακεφαλαιοποίηση.
3)Η Ελλάδα θα παρουσιάσει το πλάνο μέτρων των 11,5 δις ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση ότι το πακέτο μέτρων είναι ικανό να υλοποιηθεί και να πείσει τους διστακτικούς ευρωπαίους.
4)Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κατά  κόρον  τον μηχανισμό των εντόκων γραμματίων τώρα μάλιστα που αυξήθηκε το όριο των εγγυήσεων από 3,5 σε 7 δις ευρώ.
5)Η Ελλάδα θα αιτηθεί τα 25 δις – θα ζητήσει και για τα 50 δις – που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην επιβαρύνουν το ελληνικό χρέος αλλά τον ESM.
Αν όλα αυτά τα μέτρα περάσουν η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει περί τα 35 δις ευρώ και ταυτόχρονα με τις δημοπρασίες και τα 11,5 δις ευρώ θα αυξήσει την ρευστότητα περί τα 20 δις ευρώ.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου