Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Το γρήγορο φαγητό οδηγεί σε κατάθλιψη! - Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία φαίνεται ότι έχει η συχνή κατανάλωση junk food

-->
Λονδίνο Οι λαχταριστές λιχουδιές που αποτελούν μέρος του μενού των καταστημάτων fast food δεν «φορτώνουν» απλά τη σιλουέτα μας με παραπανίσια κιλά, αλλά σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη,  επηρεάζουν και την ψυχική μας υγεία.
Όπως εξηγούν μέσα από δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of PublicHealth Nutrition» οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λας Πάλμας, στις Κανάριες νήσους, τα άτομα που καταναλώνουν συχνά γρήγορο φαγητό αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης συγκριτικά με όσους ακολουθούν πιο υγιεινό διατροφικό μοτίβο.
«Λυπημένο»… χάμπουργκερ
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 9.000 εθελοντές που μέχρι τότε δεν είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη. Οι ειδικοί τους παρακολούθησαν για μια περίοδο έξι μηνών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα άτομα που έτρωγαν συχνά γρήγορο φαγητό όπως π.χ. χάμπουργκερ, πίτσες και χοτ ντογκ, είχαν κατά 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με όσους δεν έπεφταν στους έτοιμους «πειρασμούς».
Συγκεκριμένα παρατήρησαν ότι στο τέλος του πειράματος περίπου 493 άτομα, τα οποία προχωρούσαν σε «ετοιματζίδικες» διατροφικές επιλογές, διαγνώσθηκαν ότι πάσχουν από κατάθλιψη και τους χορηγήθηκαν στην πορεία αντικαταθλιπτικά χάπια.
Από τα ευρήματα φάνηκε ότι και τα εμπορικά αρτοπαρασκευάσματα είχαν παρόμοια επίδραση στην ψυχική υγεία με το έτοιμο φαγητό.
«Ακόμα και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Αλμουδένα Σάντσεζ-Βιγιέγας. Σύμφωνα με την ίδια, η μελέτη τους έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα επιστημονικά ευρήματα που συνέδεαν την κατανάλωση γρήγορου φαγητού με την κατάθλιψη.
«Αν και τα ευρήματα αυτά χρήζουν περαιτέρω μελέτης, η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς, όπως φαίνεται, προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην σωματική (παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα), όσο και στην ψυχική υγεία» καταλήγει η ειδικός.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου