Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Jurgen Trittin: Η μετάβαση στη μεταπυρηνική εποχή

-->
Η καταστροφή στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο θύμισε στον κόσμο, 25 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε καθαρή, ούτε ασφαλής, ούτε φθηνή. Δυστυχώς, χρειάστηκε άλλη μια πυρηνική καταστροφή για να αρχίσει μια νέα συζήτηση για τα προβλήματα της παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνικά εργοστάσια.
Η απόφαση της Γερμανίας, τον Ιούνιο, να καταργήσει σταδιακά μέχρι το 2022 τα πυρηνικά εργοστάσια έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους γείτονές της που τάσσονται υπέρ της ενέργειας αυτής. Αλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν διευκρινίσει ακόμη αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας - οι υποστηρικτές της δεν είναι εύκολο να φανταστούν έναν κόσμο χωρίς πυρηνική ενέργεια.
Αλλά το οικονομικό και οικολογικό μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την αντίθεση σε αυτή την τεχνολογία με τους υψηλούς κινδύνους, όπως έδειξε η Ιταλία, όπου σε πρόσφατο δημοψήφισμα η μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Τις τελευταίες δεκαετίες στη Γερμανία ακτιβιστές κατά των πυρηνικών, μαζί με τους πολιτικούς εκπροσώπους τους στο κόμμα των Πρασίνων, έχουν επιτύχει να κινητοποιήσουν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Αλλά ενώ η Γερμανία κινείται τώρα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που εγκυμονούν τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Τσεχική Δημοκρατία, παραμένουν.

Πρέπει να υπάρξει μια γενική αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και παγκοσμίως. Προς το παρόν, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν σχέδια για να γίνουν εξετάσεις ασφαλείας σε κανένα από τα 143 πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση για κινδύνους, όπως μια τρομοκρατική επίθεση.

Η παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνικά εργοστάσια είναι μια απαρχαιωμένη τεχνολογία, η οποία απαιτεί δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις. Μέχρι σήμερα, οι γερμανοί φορολογούμενοι έχουν συνεισφέρει 196 δισ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό.

Η εξάπλωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορεί επίσης να ενισχύσει κατά πολύ την οικονομική ανάπτυξη. Την τελευταία δεκαετία, έχουν δημιουργηθεί σε αυτόν τον τομέα 370.000 νέες θέσεις εργασίας.

Και όλα αυτά μπορεί να γίνουν χωρίς να χρειαστεί να υποφέρουμε τον τεράστιο κίνδυνο, και το κόστος, μιας πυρηνικής καταστροφής. Η ιδέα μιας «πυρηνικής αναγέννησης» είναι ένας μύθος. Τα πυρηνικά ατυχήματα, η αντίθεση της κοινής γνώμης και το υψηλό κόστος έχουν ήδη προκαλέσει ραγδαία μείωση στις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.

Στην Ευρώπη, ο αριθμός των πυρηνικών εργοστασίων μειώνεται, καθώς παλαιά εργοστάσια οδεύουν προς κλείσιμο, και η κοινή γνώμη, ακόμη και σε παραδοσιακώς φιλικές προς την πυρηνική τεχνολογία χώρες, όπως η Γαλλία, αρχίζει να αλλάζει γνώμη.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων πιστεύουν τώρα ότι η πυρηνική ενέργεια εμποδίζει την αύξηση της χρήσης της ανανεώσιμης ενέργειας. Στην Ιταλία, περισσότεροι από το 90% των ψηφοφόρων απέρριψαν το σχέδιο του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για επιστροφή στην παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνικά εργοστάσια.

Η μετάβαση στις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας θα απαιτήσει τεράστια προσπάθεια και μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές. Η Γερμανία έχει κάνει το πρώτο βήμα προς μια οικονομία που θα βασίζεται πλήρως στην ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά αυτό πρέπει να γίνει κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Ο Γιούργκεν Τρίτιν είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στην γερμανική βουλή και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου