Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Σούπερ επιτήρηση με σφραγίδα Ράιχενμπαχ

-->
Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός εξαιρετικά πυκνού πλέγματος ελέγχου και εποπτείας της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης κινούνται οι Βρυξέλλες που εμφανίζονται αποφασισμένες να ενοποιήσουν τις δομές της τρόικας με τις δομές της ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης, η οποία υπό τη διεύθυνση του Χορστ Ράιχενμπαχ παρέχει τους τελευταίους μήνες «τεχνική βοήθεια» στην Ελλάδα.
Το πώς θα συμβεί η εν λόγω ενοποίηση ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελλάδας, της τρόικας, της Ομάδας Δράσης, των χωρών της ευρωζώνης και των εμπλεκομένων στο ελληνικό ζήτημα διεθνών παραγόντων. Στη συνεδρίαση, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παντελής Τζωρτζάκης, έλαβαν μέρος πάνω από 100 στελέχη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία επί οκτώ ώρες σκιαγραφούσαν τα προβλήματα της ελληνικής κρατικής μηχανής και περιέγραφαν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την επίλυσή τους.
«Επρόκειτο για ένα πελώριο παζάρι, όπου η Ελλάδα παρουσίαζε ένα πρόβλημα και στη συνέχεια ακολουθούσαν οι προσφορές τεχνικής βοήθειας για την επίλυσή του» ανέφερε στα «ΝΕΑ» κοινοτικός παράγοντας που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση. Οπως δε σημείωσε χαρακτηριστικά, οι Γάλλοι έδειξαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον εκσυγχρονισμό ορισμένων βασικών ελληνικών κρατικών υπηρεσιών, οι Ολλανδοί προτίμησαν να συνδράμουν στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, οι Γερμανοί δήλωσαν πως θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην επιτάχυνση των απορροφήσεων χρημάτων από τα κοινοτικά ταμεία κ.ο.κ.
Σύμφωνα εξάλλου με τον ίδιο στις Βρυξέλλες έχει ωριμάσει η ιδέα ότι η τρόικα και η Ομάδα Δράσης θα πρέπει να αποτελέσουν ενιαία οντότητα. Μια οντότητα στο πλαίσιο της οποίας η μεν τρόικα θα δίδει και θα εξειδικεύει τις βασικές κατευθύνσεις, η δε Ομάδα Δράσης θα ελέγχει και ως έναν βαθμό θα επιβάλλει την εφαρμογή τους. Στην πράξη πρόκειται για ένα «ιδιότυπο καθεστώς επιτροπείας», το οποίο δεν θα έχει μεν αυτή την ονομασία, πλην όμως θα έχει τα βασικά χαρακτηριστικά του, σημείωνε ο ίδιος παράγοντας.
«Στόχος αυτού του σχήματος είναι μεταξύ άλλων να τεθεί ένα τέλος στο ανά τρίμηνο θρίλερ των αξιολογήσεων της τρόικας. Εφεξής η αξιολόγηση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα θα γίνεται καθημερινώς από ανθρώπους που θα είναι συνεχώς παρόντες στα βασικά ελληνικά υπουργεία και στις αρμόδιες Αρχές και θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν διορθωτικά μέτρα όταν το κρίνουν αναγκαίο» ανέφερε αξιωματούχος της Επιτροπής, εξηγώντας και το νόημα της χθεσινής επιστολής του Ζοζέ Μπαρόζο προς τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ελληνική διπλωματική πηγή σημείωνε, ωστόσο, ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος την Επιτροπής αποφάσισε να συντάξει την επιστολή που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ήταν για να καθησυχάσει τις όλο και πιο έντονες ανησυχίες ως προς το αν η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ μπορεί να διεκπεραιώσει την αποστολή της. Και αυτό διότι η Ομάδα φαίνεται προς το παρόν εγκλωβισμένη ανάμεσα στις δυσκαμψίες της κοινοτικής γραφειοκρατίας και τις εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.
Το πρόγραμμα δράσεων για την οικονομία
Την ανάγκη ενίσχυσης των επαφών ανάμεσα στα στελέχη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής Δημόσιας Διοίκησης με στόχο «τη λήψη αποφάσεων ικανών να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και να δρομολογήσουν τη διαδικασία αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας» εκφράζει ο Ζοζέ Μπαρόζο στην επιστολή του προς τον έλληνα Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, τονίζει ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα θέσει τα θεμέλια για μια «νέα, ανταγωνιστική, γεμάτη δυναμισμό Ελλάδα». Ο Ζ. Μπαρόζο προτείνει να συναντηθούν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Ομάδας Δράσης με αξιωματούχους τους οποίους θα ορίσει ο Λ. Παπαδήμος. Στόχος θα είναι να καταρτισθεί έκθεση που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 28 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει σαφείς συστάσεις για τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν ανά τομέα. Ως άμεση συνέχεια στα συμπεράσματα της συνάντησης που είχαν οι κ.κ. Μπαρόζο και Παπαδήμος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής προτείνει την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ αξιωματούχων των δύο πλευρών για τους εξής τομείς προτεραιότητας:
- Καταβολή κοινών προσπαθειών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) με σκοπό την αποδέσμευση των 650 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Εξασφάλιση ταχείας συμφωνίας στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο σχετικά με τον μηχανισμό επιμερισμού των κινδύνων με σκοπό την υποστήριξη έργων υποδομής καίριας σημασίας.
- Χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και αναπρογραμματισμός των κονδυλίων, όπου είναι απαραίτητο, προκειμένου να περιορισθεί η ανεργία των νέων.
- Προσδιορισμός συγκεκριμένων τρόπων στήριξης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
- Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, με την καταβολή περαιτέρω προσπαθειών για την υλοποίηση έργων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως το πρόγραμμα «Ηλιος», τη δημιουργία μιας πιο ανοικτής και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας και την προώθηση της Ελλάδας ως κόμβου διακίνησης φυσικού αερίου.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου