Κυριακή 10 Μαΐου 2020

ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ;; ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ 5G ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟ “ΤΡΕΧΟΥΝ” ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – ΤΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

-->
Παρακάτω παραθέτουμε ένα άρθρο, όπως ακριβώς θέλουν να μας περάσουν την εικόνα του 5G συο μυαλό μας. Ενώ όλα έχουν παγώσει λόγω πανδημίας, οι διαδικασίες για την νέα τεχνολογία γίνονται με ταχύτητα ρεκόρ στη χώρα μας . Γιατί άραγε τόση βιασύνη;;
Διαβάστε και τα σχόλια δικά σας
Με ταχείς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις, παρά τις συνθήκες που έχει επιβάλλει η προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας, προχωρούν οι διαδικασίες για την εκχώρηση  συχνοτήτων για την ανάπτυξη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).
Την πρόσφατη υπογραφή της ΚΥΑ για την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος ΙΙ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ακολούθησε προ ημερών η ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαδικασία εκχώρησης των αδειών 5G, καθώς και την κατανομή του φάσματος που θα απαιτήσουν οι σχετικές άδειες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της εκχώρησης των αδειών 5G στο τέλος του 2020.
Η ανάπτυξη και χρήση του δικτύου 5G θα καταστήσει το ρόλο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων ακόμα πιο κρίσιμο για τον ενεργειακό κλάδο, αφού αυτά θα αποτελούν ακόμα πιο απαραίτητα μέσα για τη μετάδοση μεγαλύτερου όγκου δεδομένων, με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια, προς τους παρόχους υπηρεσιών, τα κέντρα ελέγχου και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Ήδη, εξάλλου, μια πληθώρα υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί και ήδη βρίσκουν εφαρμογή στην τομέα της ενέργειας, δείχνουν προς το μέλλον της ενέργειας την εποχή του 5G.
Η πιο χαρακτηριστική εξ αυτών είναι η απομακρυσμένη παρακολούθησης των έξυπνων δικτύων και των ενεργειακών μονάδων, ενώ ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται να είναι η επίδραση τους στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων αποθήκευσης και διαμοιρασμού ενέργειας, καθώς και άλλες «έξυπνες» καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει και η ανάδειξη του νέου μοντέλου για το χρήστη ενεργειακών πόρων ως prosumer, δηλαδή ταυτόχρονα καταναλωτή και παραγωγού.
Ομάδα 180 επιστημόνων και γιατρών από 36 χώρες, κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G μέχρι έως ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον να έχουν διερευνηθεί πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η προκαλούμενη τεράστια αύξηση στην έκθεση του πληθυσμού σε ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση επιβλαβών ελευθέρων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, ελλείψεις στη μάθηση και τη μνήμη, νευρολογικές διαταραχές και αρνητικές επιπτώσεις στη γενική ευημερία των ανθρώπων.
Προτείνουν επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στην υλοποίηση ενσύρματων ψηφιακών τηλεπικοινωνιών αντί των ασύρματων και να οριστούν νέα όρια συνολικής έκθεσης στα εκατοντάδες είδη ασύρματης ακτινοβολίας στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, με έμφαση στην προστασία των εγκύων και των παιδιών.
Πεδίο ανταγωνισμού για τρεις παίκτες οι υπηρεσίες 5G
3 είναι οι παίκτες που ανταγωνίζονται για το 5G αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως γράφει ο Βαγγέλης Μανδραβέλης.
Προχωρεί με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία εκχώρησης συχνοτήτων για την ανάπτυξη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος ΙΙ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, η ΕΕΤΤ ολοκλήρωσε τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη διαδικασία εκχώρησης των αδειών 5G, αλλά και την κατανομή του φάσματος που θα απαιτήσουν οι σχετικές άδειες.
Στη διαβούλευση της ΕΕΤΤ προσήλθαν πάνω από 12 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας (Cosmote, Forthnet, Vodafone, Wind κ.ά.), κατασκευαστές εξοπλισμού (Ericsson, Huawei, Intracom, Qualcom, Motorola), πάροχοι από το εξωτερικό (Inmarsat) αλλά και ενώσεις και οργανώσεις (ΕCTA, ESOA, ΚΕΔΕ κ.ά.). Δυστυχώς δεν υπήρξε εμφανές άμεσο ενδιαφέρον από κάποιον παίκτη με δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία που βρίσκεται εκτός Ελλάδος.
Υπάρχουν κάποιες συμβουλευτικές εταιρείες που συμμετείχαν στη διαβούλευση της ΕΕΤΤ και οι οποίες μπορεί να κρύβουν κάποιον ενδιαφερόμενο παίκτη εκτός Ελλάδος, αλλά κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πολύ πιθανό, με δεδομένες και τις επαφές που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ρυθμιστικής αρχής και αγοράς τηλεπικοινωνιών. Ως συνέπεια, και η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού για τρεις παίκτες, όπως συνέβη την τελευταία δεκαετία για όλες τις νέες άδειες που δημοπράτησε το ελληνικό Δημόσιο μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Αυτό που διαφαίνεται ωστόσο είναι ότι η δημοπρασία θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις. Αυτό σημείωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επαναβεβαιώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της εκχώρησης των αδειών 5G στο τέλος του 2020. «Η δημιουργία των δικτύων 5G προχωρεί με έναν προγραμματισμό που δεν έχει ανατραπεί λόγω (της πανδημίας) του κορωνοϊού», είπε ο κ. Πιερρακάκης. «Είχαμε εξαρχής πει ότι η δημοπρασία φάσματος 5G θα γίνει στα τέλη του 2020».
Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι η δημοπρασία των αδειών θα συμπεριλάβει το ψηφιακό μέρισμα ΙΙ, δηλαδή τη ζώνη των συχνοτήτων στα 700 MHz που σήμερα καταλαμβάνουν οι πάροχοι ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικών καναλιών, όπως είναι η Digea και η EΡΤ. Οι τελευταίοι, με βάση και την ΚΥΑ που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας, θα μετακινηθούν σε άλλες συχνότητες προκειμένου να γίνει διαθέσιμη η ζώνη των 700 MHz στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς θα αναπτυχθεί σε τουλάχιστον τρεις ζώνες συχνοτήτων, τα 700 ΜΗz, τα 3.400 MHz και πιθανώς τα 26 MHz. Η δημοπρασία του ερχόμενου Δεκέμβρη αναμένεται να περιλάβει και τη ζώνη συχνοτήτων των 2.100 MHz που ήδη κατέχουν σήμερα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά η παραχώρησή τους λήγει το 2021.
de-facto.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου