Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ιγνατίου: Οργή των ΗΠΑ για Ρωσία – Τουρκία - "Η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν θα υποστεί αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400"

-->
Ο επικίνδυνος εναγκαλισμός Ρωσίας – Τουρκίας έχει ανησυχήσει τις ΗΠΑ που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, δεν απέχουν πολύ από την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα για την αγορά των S-400.
Αναλυτικά όπως σημειώνει στο hellasjournal.com ο Μιχάλης Ιγαντίου:
Με ανησυχία, αλλά και ένα αδιευκρίνιστο θυμό, αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση τη συνεχιζόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικά τη Δύση, και τον επικίνδυνο εναγκαλισμό της με τη Ρωσία και το Ιράν, τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς της Ουάσιγκτον.
Η αμερικανική απάντηση γι’ αυτό, και για πολλά άλλα θέματα της νέας εξωτερικής πολιτικής υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να δοθεί στη διάρκεια της κατάθεσης του νέου υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μέχρι σήμερα αρχηγού της CIA.
Ο κ. Πομπέο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, τόσο για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, όσο και για την πώληση των αμερικανικών αεροπλάνων F-35 από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Άγκυρα, για την επίσπευση των διαδικασιών παράδοσης των πυραύλων στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορηματικά απέρριψε τη συμβατότητα του εν λόγω συστήματος με τον οπλισμό που διαθέτουν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ο εν λόγω αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, υπενθύμισε την πάγια αμερικανική θέση που στην ουσία δεν επιτρέπει σε καμία χώρα μέλος και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να αγοράσει αυτό ή άλλο ρωσικό πολεμικό υλικό.
Οι S-400 δεν είναι διαλειτουργικοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, προειδοποιεί η Ουάσιγκτον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ξανά το μείζον θέμα του αντιαμερικανισμού που σαρώνει την Τουρκία με ευθύνη του ισλαμιστή προέδρου της. Ο αξιωματούχος είπε στην ιστοσελίδα μας: «Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο». Πρόσθεσε και τα εξής: «Μια τέτοια προμήθεια θα ήταν επίσης ασυμβίβαστη με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ) μέσω της καταβολής εθνικών προσπαθειών για την μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία».Οι Αμερικανοί, αλλά και οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, διαφωνούν κάθετα και οριζόντια με τις επιλογές του Ταγίπ Ερντογάν, και εκφράζουν έντονη ανησυχία για την αντιαμερικανική και αντι-νατοϊκή ρητορική του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας.
Όπως γράψαμε την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, που κατασκευάζει τους S-400, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων από την 27η Οκτωβρίου 2017, ύστερα από σχετική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών της Αμερικής.
Η απόφαση για τη ρωσική εταιρεία καλύπτεται από τον ειδικό νόμο για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων (CAATSA) στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ. Στην περίπτωση της Τουρκίας, ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων είναι ανοικτός. Εάν δεν ακυρώσει την αγορά των S-400, και εάν δεν αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση για αγορά του συστήματος των Πάτριοτς, τότε η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν θα υποστεί αμερικανικές κυρώσεις.
Ταυτόχρονα, στο Κογκρέσο παρατηρείται ένας «διχασμός» για το θέμα της πώλησης των αεροσκαφών F-35. Γερουσιαστές και βουλευτές έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Στο παρασκήνιο όσοι έχουν σχέση με την πολεμική βιομηχανία υποστηρίζουν την πώληση και όσοι ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα τάσσονται εναντίον.
Σε ότι αφορά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, που θα ασχοληθεί με την έγκριση ή όχι του διορισμού του κ. Πομπέο, ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, έγινε γνωστό ότι οι Δημοκρατικοί είναι πανέτοιμοι για την «ανάκριση». Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, που είναι ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας χαρακτηρίζει τον κ. Τραμπ «Αρχηγό του Χάους», διαφωνώντας με την απόλυση του κ. Ρεξ Τίλερσον. Ο κ. Μενέντεζ …υποσχέθηκε μία «αυστηρή» διαδικασία κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του κ. Πομπέο, εκφράζοντας φόβους ότι δεν είναι ο κατάλληλος για τη θέση αυτή. “Είμαι πεπεισμένος ότι ο καλύτερος άνθρωπος που θα υπηρετήσει ως ο κορυφαίος διπλωμάτης του έθνους πρέπει να είναι κάποιος που θα είναι υπεράνω κομμάτων και θα αφιερωθεί στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας που θα βασίζεται στις αξίες”, δήλωσε ο κ. Μενέντεζ.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής είναι αυτός που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να ανακρίνει τον κ. Πομπέο για την Τουρκία και τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Πηγή: hellasjournal.com

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου