Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Τα 5 χρόνια για τους στρατιωτικούς «τρομάζουν» την κυβέρνηση

-->

Σήμερα η έφεση των δικηγόρων των Μητρετώδη-Κούκλατζη μετά την απόφαση για συνέχιση της προφυλάκισής τους - Οι Τούρκοι «μαγειρεύουν» το κατηγορητήριο και μιλούν για ενδεχόμενο φυλάκισης 5 ετών επικαλούμενοι τη στρατιωτική ιδιότητα των δύο Ελλήνων

Δεν φαίνεται να ιδρώνουν τα αυτιά
του Ερντογάν από παρεμβάσεις και υποδείξεις.
Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι λιγότερο από 24 ώρες μετά τηΣύνοδο της Βάρνας και την ηχηρή καταδίκη της προκλητικότητας τηςΤουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή συνεχίζει τα ίδια. Παρά την πρωτόγνωρη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο και τις κοινές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων που έκαναν γνωστές τις σοβαρές ανησυχίες τους για τις ενέργειες της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, η γείτονα χώρα δεν δείχνει κανένα σημάδι αναδίπλωσης. Το αντίθετο. Παρ’ ότι Τουσκ και Γιούνκερ έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα των δύο στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας, εκείνοι παραμένουν στη φυλακή. Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο της Βάρνας απορρίφθηκε για δεύτερη φορά το αίτημα αποφυλάκισης τους, ενώ απειλούνται και με φυλάκιση πέντε ετών. Ο δικαστής, που εξέτασε άμεσα το αίτημα, αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι, με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία - ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η επιχείρηση διεθνοποίησης των δύο στρατιωτών, με το θέμα να τίθεται στο βρετανικό κοινοβούλιο από τον βουλευτή των Συντηρητικών και πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας, Αλμπέρτο Κόστα. «Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκα με τον Έλληνα πρεσβευτή και τον υφυπουργό Εξωτερικών (Τέρενς Κουίκ) εδώ στη Βουλή με την ιδιότητά μου, του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έδωσε την υποστήριξή της προς την πρωθυπουργό πριν λίγες μέρες, αλλά η Ελλάδα μου ζήτησε επίσης να θυμίσω στη Βουλή ότι, όταν οι φίλοι και σύμμαχοί μας μάς δίνουν την υποστήριξή τους, είναι επίσης σημαντικό, όπου αυτό είναι δυνατό, να τους υποστηρίζουμε κι εμείς ως προς τις ανάγκες τους σε θέματα ασφάλειας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι πιλότοι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας δοκίμασαν μετά από πολύ καιρό, την τύχη τους στο Καστελόριζο, με τα τουρκικά αεροπλάνα να προχωρούν σε αερομαχία. Ένα ζευγάρι F-16 μπήκε αρχικά στο FIR Αθηνών, ενώ αμέσως μετά την αναχαίτησή τους επέστρεψαν. 

Στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. Ο εγχώριος τουρκικός πολιτικός στίβος δείχνει να σείεται από ένα ανθελληνικό/εθνικιστικό παραλήρημα. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας νόμιζε πως θα βρει τα δίκτυα άδεια, άνοιξε το στόμα του και μπήκε στην λογική του ό,τι πάρει θα είναι κέρδος». «Αυτός ο τύπος προσπάθησε να δοκιμάσει την υπομονή μας. Τόλμησε να τρίξει τα δόντια του στην Τουρκία. Ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος και έχει ξεχειλίσει με τους παππούδες εκείνων που λένε σήμερα λόγια του αέρα. Είναι μάταια η προσπάθεια της Ελλάδας να αρχίσει να ξύνει τη διαφορά στα Ίμια. Αυτά δεν είναι αστεία. Η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος κουρσάρου που θα ανεχτεί της άνομες δραστηριότητές στη Μεσόγειο και το Αιγαίο», ανέφερε. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. Υποστήριξε πως άφησαν την Τουρκία να περιμένει για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω προβλημάτων και πολιτικών εμποδίων, υπονοώντας την Ελλάδα. «Με την Ελλάδα ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας μαζί και μετά από λίγο χρονικό διάστημα συνειδητά έγινε διαχωρισμός, κι εδώ υπήρξε η πρώτη απώλεια αξιοπιστίας. Μετά είδαμε να κρατάνε στην αναμονή τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο», ανέφερε.

Η Τουρκία δεν περιορίζει τις τριβές και τα ανοιχτά μέτωπα μόνο με τις γειτονικές της χώρες. Ένας Γερμανός υπήκοος συνελήφθη εκεί, αφού επιχείρησε να μεταβεί στη Συρία για να ενταχθεί σε μια κουρδική πολιτοφυλακή. Ο 28χρονος πρώην στρατιωτικός σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, συνελήφθη την 14η Μαρτίου κοντά στη συριακή μεθόριο, σε μια στρατιωτική ζώνη όπου απαγορεύεται η πρόσβαση, κοντά στο Σιρνάκ. Νέα επιπλοκή, όμως, και στις ολλανδοτουρκικές σχέσεις προκαλεί μία επικείμενη-αυτή τη φορά- σύλληψη. Ένας Ολλανδος διπλωμάτης ο οποίος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για κατασκοπεία, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει άρον άρον τη χώρα,” σύμφωνα με την  ολλανδική εφημερίδα Trouw, που δημοσιεύει ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ολλανδός διπλωμάτης φεύγει από την Τουρκία». «Πρόκειται για έναν Ολλανδό διπλωμάτη με τα αρχικά A.Z, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν διαπιστευμένος στο ολλανδικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης και ήταν επιφορτισμένος με περιφερειακά θέματα”, αναφέρει η Trouw.

Εν μέσω των εξελίξεων αυτών, βαρύ σκιά στην ίδια προβληματική κατάσταση βάζει και η χθεσινή εφ’ όλης της ύλης τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο Τραμπ θέλει «να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Τουρκία» στο θέμα της Συρίας, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν εναντίον των Κούρδων ανταρτών, των συμμάχων της Ουάσινγκτον, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου