Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι - Για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ

-->

Η Ρωσία είναι «ένοχη», δήλωσε η Μέι -  «Δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο» ήταν το μήνυμα της πρωθυπουργού  - Παράλληλα παγώνουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία 

Την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση με δηλητήριο κατά του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας, Σεργκέι Σκρίπαλ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απέλαση εδώ και 30 χρόνια. Ταυτόχρονα, οι βρετανικές αρχές θα «παγώσουν» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εάν κριθεί ότι μπορούν να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία των πολιτών. 

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, δήλωσε η Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας στο Κοινοβούλιο την απόφαση της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε η Μέι, οι διπλωμάτες έχουν αναγνωριστεί ως αδήλωτοι αξιωματικοί πληροφοριών, που έχουν μία εβδομάδα διορία για να εγκαταλείψουν τη χώρα. 

Παγώνουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε, προσθέτοντας ότι η απόφασή της έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια. 

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα, για να ανακοινώσει κατά την ομιλία της ότι η Μόσχα είναι ένοχη για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού ρώσου πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ.

«Τραγικό» που ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον δρόμο» 
«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.

Επίσης, η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει νομοθετικά σε μέτρα που θα προστατεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο από την εχθρική κρατική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, θα υπάρξουν νέα νομοθετήματα κατά της κατασκοπείας. 

«Δεν υπάρχει θέση γι' αυτούς τους ανθρώπους ή τα χρήματά τους»

 Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, θα αυξηθούν οι έλεγχοι για τους Ρώσους που πηγαίνουν στη Βρετανία. 

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έκανε λόγο για εχθρική δράση ρώσων κατακόπων σε βρετανικό έδαφος. «Δεν υπάρχει θέση γι' αυτούς τους ανθρώπους ή τα χρήματά τους στη χώρα μας», τόνισε. 

«Το μήνυμά μου σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό είναι ότι δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε. 

Για τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας 
«Το πρωί προήδρευσα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου αποφασίσαμε: 

Άμεσες δράσεις για τη διάλυση του ρωσικού δικτύου κατασκοπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πρωτοβουλίες με τη μορφή επείγοντος για την ανάπτυξη νέων εξουσιών για την αντιμετώπιση όλων των μορφών εχθρικής κρατικής δραστηριότητας και τη διασφάλιση ότι όσοι επιθυμούν να ασκήσουν τέτοια δραστηριότητα δεν μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόσθετα μέτρα για την αναστολή όλων των προγραμματισμένων επαφών υψηλού επιπέδου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσική Ομοσπονδία»

Επίσης, ο Μέι ανέφερε ότι οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία θα ακυρωθούν. Ήδη, έχει αποσυρθεί η πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.  Επίσης, ακυρώνεται η παρουσία πρωθυπουργών ή μελών της βασιλικής οικογένειας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει το καλοκαίρι στη Ρωσία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ενδέχεται να ληφθούν και άλλα μέτρα που δεν θα δημοσιοποιηθούν. 

H Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μόνη της, καθώς η ίδια συνομίλησε με συμμάχους που στηρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη. 

Με αντίμετρα απειλεί το Βερολίνο

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλεξάντερ Γιακοβένκο «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων εάν η Βρετανία απελάσει ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.


ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου