Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

«Ψυχρολουσία» από ΕΕ σε Κύπρο - Ν.Τουσκ προς Ν.Αναστασιάδη: «Σας καταλαβαίνω αλλά να τα βρείτε με τη Τουρκία»!

-->
«Σας καταλαβαίνω αλλά καλύτερα να τα βρείτε με τη Τουρκία»! Αυτό ήταν το νόημα των όσων είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες, στον Κύπριο πρόεδρο Ν.Αναστασιάδη, ο οποίος του εξέθεσε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη τουρκική «πειρατεία» στο Οικόπεδο 3 της τουρκικής ΑΟΖ και την περικύλωση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί του ο πρόεδρος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες, ο μεν Ν.Τουσκ «άκουσε, αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται πως πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πάνω απ'όλα προέχει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και ασφάλεια στην περιοχή».
Είναι εντυπωσιακό ότι κανείς - μα, κανείς! - από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αντιδράσει έστω με μία σαφή καταδικαστική δήλωση στην τουρκική επιθετική κίνηση.
Ο πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση απόψε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της συνάντησης.
Αλλωστε οι δύο άνδρες «τα λένε» συχνά και συμφωνούν ότι"Δεν πρέπει να ακολουθηθεί η Τουρκία στην πολιτική των κανονιοφόρων" κάτι που τόνισε πριν δύο ημέρες και ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θυμίζοντας την παροιμία «Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». 
Αύριο έχουν διευθετηθεί συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.
Για «πάγωμα» των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας, ούτε κατά διάνοια δεν συζητά κανείς! Π.χ. η συμφωνία για το προσφυγικό θεωρούν στην ΕΕ ότι θα ήταν αυτοκτονικό να «παγώσει»: Θα πλημμύριζε, λένε, η Ελλάδα από παράτυπους μετανάστες και εν συνεχεία η Ευρώπη.
Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται επισήμως στην αντζέντα της άτυπης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρχίζει αύριο.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει στην διάρκεια της συνόδου τους Ευρωπαίους εταίρους για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις και θα παρακαλέσει όποιους Ευρωπαίους ηγέτες μπορούν να πιέσουν την Αγκυρα, προκειμένου να επιτρέψει την υλοποίηση των γεωτρήσεων.
Των γεωτρήσεων που, για κάποιον μεταφυσικό λόγο, θεωρούσαν στην Λευκωσία ότι θα γίνονταν χωρίς ενεργό αντίδραση της Τουρκίας... 
Αυτό δεν συνέβη, όλοι «έχουν βγάλει την ουρά τους απ'έξω» και η Λευκωσία μοιράζει άδειες γεωτρήσεων, χωρίς αντίκρυσμα.
Η σημερινή αντίδραση του Ν.Τουσκ, λέει, άλλωστε πολλά...
Στο μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ σήμερα ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση», ότι «Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία από καιρό, ότι εξαιτίας των μη καλών τους σχέσεων με την Τουρκία δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν την επιρροή τους».
Την ίδια ώρα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σύντομα οι Βρετανοί και άλλοι, οι οποίοι  βρίσκονται από «πίσω» από τους Τούρκους, θα  επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να πιέσουν αφόρητα την Κυπριακή Δημοκρατία να υποχωρήσει από τον ενεργειακό της σχεδιασμό».
Αυτά για όσους ονειρεύονται «τελεσίγραφα» (lol) των ΗΠΑ στη Τουρκία...

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου