Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ήλθε η ώρα της Κόκκινης Μηλιάς για την Τουρκία;

-->
Τούρκος στρατιώτης που πήγαινε στο Αφρίν της Συρίας για να πολεμήσει τους Κούρδους, προκάλεσε ρίγη εθνικής υπερηφάνειας σε όλη την Τουρκία, όταν στην ερώτηση δημοσιογράφου, «πού πάς;», απάντησε: «στην Κόκκινη Μηλιά». Για τους Τούρκους η Κόκκινη Μηλιά (Kızıl Elma) είναι το σύμβολο της κατάκτησης ξένων εδαφών, το σύμβολο της ένωσης όλων των Τούρκων, το σύμβολο του παντουρκισμού.
Για εμάς τους Έλληνες η Κόκκινη Μηλιά είναι το σύμβολο της επανάκτησης των χαμένων πατρίδων, το σύμβολο της αποχώρησης των μουσουλμάνων κατακτητών. Στην ελληνική παράδοση υπάρχει η προφητεία που μιλά για τον διαμελισμό της Τουρκίας, ότι δηλαδή το 1/3 των Τούρκων θα μεταστραφούν στον χριστιανισμό, το άλλο τρίτο θα μείνουν πιστοί στο Ισλάμ και θα φύγουν στα βάθη της Ανατολής, φτάνοντας μέχρι την Κόκκινη Μηλιά, και το άλλο τρίτο… καλύτερα να σιωπήσουμε.
Σε ποιαν από τις δύο Κόκκινες Μηλιές πηγαίνει ο Τούρκος στρατιώτης που στέλνεται στο Αφρίν;
Την Τουρκική ή την Ελληνική;
Αυτό είναι ένα ερώτημα, που είναι δύσκολο να απαντηθεί.
Ωστόσο είναι γεγονός ότι η κλιμάκωση του πολέμου, με την νέα τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, πυροδοτεί πολύ σοβαρές εξελίξεις για την γείτονα χώρα, που είναι αδύνατον να μην επηρεάσουν και την δική μας.
Η επιχείρηση στο Αφρίν και στο Μανμπίζ φέρνει τους Τούρκους σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, που στηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες.
Αυτό που ξεκίνησε ως ένας πόλεμος λέξεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει μετατραπεί τώρα σε μια στρατιωτική επιχείρηση στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν.

Το πρωτοφανές στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά ένας ηγέτης της Τουρκίας τολμά να απειλεί ανοικτά τις ΗΠΑ και να έρχεται σε τόσο ευθεία σύγκρουση μαζί τους.
Ενδεικτικό του νεοοθωμανικού ενθουσιασμού που υπάρχει στην Τουρκία είναι ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πρότειναν να δοθεί στον Ερντογάν ο τίτλος του Γαζή, δηλαδή του νικητή του Ισλάμ, που δίνονταν σε μεγάλους Σουλτάνους, που διεξήγαγαν νικηφόρους αγώνες κατά των απίστων, όπως ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.
Όμως, όπως σημειώνει η Τουρκάλα αρθρογράφος της μετριοπαθούς αντιπολιτευόμενης Hürriyet, Νουράι Μέρτ, η Τουρκία μπορεί να βρεθεί σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Βόρεια Συρία. Ήδη σε έγκυρες στρατιωτικές ιστοσελίδες έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες για ανταλλαγές πυρών μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών στην Βόρεια Συρία ή και για 2 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες από τουρκικούς βομβαρδισμούς.
Το βέβαιο είναι ότι αυτή την στιγμή ο Ερντογάν διακυβεύει στο Αφρίν πάρα πολλά:
Πρώτον: κλιμακώνει φοβερά την σύγκρουση με τις ΗΠΑ, ελπίζοντας στην ρωσική στήριξη.
Δεύτερον: εάν αποτύχει, πλέον οι Κούρδοι εδραιώνονται στα τουρκοσυριακά σύνορα, με πολύ απρόβλεπτες συνέπειες (de facto δημιουργία κουρδικού κράτους). Ταυτόχρονα απρόβλεπτα σοβαρές θα είναι οι συνέπειες και για τον ίδιο από μία τέτοια αποτυχία.
Οι εξελίξεις που ακολουθούν θα δείξουν σε ποιαν από τις δύο Κόκκινες Μηλιές πορεύεται ο Τουρκικός Στρατός.
Αυτήν της επιτυχίας και της νίκης εναντίον των Κούρδων ή αυτήν της ήττας και του διαμελισμού της Τουρκίας, που θα μπορούσε αυτή να σημαίνει.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου