Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

Υβριδικό μνημόνιο με σκληρές μεταρρυθμίσεις ως το 2022 σχεδιάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα

-->
Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός ότι και το νέο πρόγραμμα-υβριδικό μνημόνιο που «ράβουν» οι δανειστές για την Ελλάδα θα έχει διάρκεια μέχρι το 2022.
Νέες σκληρές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την δημόσια διοίκηση, τα εργασιακά (κατώτατος μισθός), τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και «ρήτρες» να μην πειραχθεί κανένα από τα μέτρα και τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί θα περιλαμβάνει το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας. 
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει να μορφοποιούν το ολιστικό πρόγραμμα, στο οποίο βασικό ζητούμενο θα είναι η οικονομική ανάπτυξη. 
Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει τόσο τους θεσμούς όσο και τις αγορές ότι η ανάπτυξη θα είναι διατηρήσιμη σε βάθος χρόνου και έτσι η χώρα θα μπορεί να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022. 
Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός ότι και το νέο πρόγραμμα-υβριδικό μνημόνιο που «ράβουν» οι δανειστές για την Ελλάδα θα έχει διάρκεια μέχρι το 2022.
Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες, αυτό σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές θα πρέπει είναι πλήρως παραμετροποιημένο. 
Αυτό σημαίνει ότι κάθε μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει το ολιστικό πρόγραμμα θα είναι υπολογισμένη με βάση τη συνεισφορά της στο ελληνικό ΑΕΠ. 
Με βάση αυτό το κριτήριο θα γίνει στη συνέχεια η αξιολόγηση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων από τους δανειστές. 

Το «κακό» για την ελληνική πλευρά είναι ότι στην επιτροπή αξιολόγησης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων θα μετέχει το ΔΝΤ και μάλιστα με αυξημένο ρόλο -ανεξαρτήτως του τι θα επιλέξει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα: αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά ή όχι. 
Ετσι, αν ο Αμερικανός αντικαταστάτης της Ντέλια Βελκουλέσκου, Πίτερ Ντόλμαν, δεν λάβει εντολή από την Ουάσινγκτον για να… στήσει ενέδρα σε κάποια από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Αθήνα, τότε οι διαπραγματεύσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο θα κυλήσουν σε ήρεμους τόνους. 
Βέβαια η κυβέρνηση έχει μπροστά της τον μεγάλο κάβο με το αφορολόγητο, για το οποίο τον Μάιο το Ταμείο θα αποφανθεί αν η μείωση θα ισχύσει από το 2019 και όχι από το 2020 που προβλέπει ο σχετικός νόμος. 
Από τη «λίστα» με τις νέες μεταρρυθμίσεις ξεχωρίζουν οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, η ενοποίηση-κατάργηση των 31 Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας, το Κτηματολόγιο, το οποίο καλύπτει μόλις το 7,6% της επικράτειας παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει Ενιαίο Οργανισμό Κτηματολογίου. 
Κεντρική θέση σε αυτές έχουν επίσης το Ελληνικό, οι ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα η αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας. Πρόκειται για ένα πακέτο το οποίο παρακολουθούν στενά οι δανειστές μαζί με τη λειτουργία του Υπερταμείου. 
Όλες οι μεταρρυθμίσεις θα αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα αποσταλεί τον Μάιο στους θεσμούς και θα αφορά την περίοδο 2019-2002.

Αποκλειστικό: Μάριος Χριστοδούλου 

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου