Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

O Mάριο αποχαιρετά τους μελλοθάνατους - Η ιδέα ότι ο Σύριζα θα επιστρέψει στο 4-8% είναι εφιλατική για τα στελέχη της κυβέρνησης

-->
Τρέμουν το δίδυμο Στουρνάρα-Ντράγκι στην άχαστη κυβέρνησή μας. Η ιδέα ότι ο Σύριζα θα επιστρέψει στο 4-8% είναι εφιλατική για τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης μόνο που ο κλοιός σφίγγει καθώς οι αριστεροί (Λαφαζάνης, Ζωή, Βαρουφάκης, Αλαβάνος, κλπ) αποχαιρετούν τους μελλοθάνατους την ώρα που οι δεξιοί παρέα με τους σκληροτράχηλους φιλελέδες τους ετοιμάζουν περίτεχνα Ειδικά Δικαστήρια. Σ΄αυτό το κλίμα η προσθήκη ενός ακόμη εχθρού και μάλιστα όχι κανενός τυχαίου αλλά του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη προκαλεί πανικό.
Γράφει η  Gillian Rothschild
Τον συνήθη εχθρό επιχειρεί να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο η κυβέρνηση, με σενάρια που διακινεί για την διευκόλυνση της καθαρής εξόδου και τα οποία σκοντάφτουν όχι σε πρόσωπα αλλά σε κανόνες που οφείλει να σέβεται η χώρα.
Ετσι, ενώ έφαγε τα μούτρα της, κάνοντας λόγο για καθαρή έξοδο και απελευθέρωση της χώρας από τον Αύγουστο, άκουσε τον Μάριο Ντράγκι να υπενθυμίζει πως λειτουργεί το σύστημα και ότι χωρίς ασφαλιστική δικλείδα δεν μπορεί να παραμείνει ανοικτή η στρόφιγγα της ΕΚΤ.
Ο ίδιος ο Ντράγκι, τον οποίο είχε δαιμονοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι χωρίς την πραγματοποίηση πολλών χιλιάδων πλειστηριασμών ώστε να «ξεκολλήσει» το σύστημα, δεν λύνεται το θέμα των κόκκινων δανείων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε δημοσίως ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κάνει τροποποιήσεις στο καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών έναντι των πλειστηριασμών .
«Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η ΕΚΤ, έχει καίρια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών να σημειωθεί ταχεία πρόοδος προς τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», ανέφερε.
Επιμένοντας σε μια λύση καθαρής εξόδου παρότι έχει θολώσει για τα καλά, η κυβέρνηση διακινεί σενάρια περί δυνατότητας να στηριχθεί η ρευστότητα των τραπεζών – και άρα να μην είναι αναγκαία η στήριξη από το ευρωσύστημα – από το μαξιλάρι που δυνητικά θα έχει η χώρα ως το καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση θέλει να βρει έναν παράδρομο για να παρακάμψει το αναγκαίο για τις ελληνικές τράπεζες waiver με την ιδέα καταρχάς να μεταφερθούν στις τράπεζες οι καταθέσεις του ελληνικού δημοσίου από τους λογαριασμούς τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Με τον τρόπο αυτό θα ενισχύονταν η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα με κεφάλαια που «λιμνάζουν» στην ΤτΕ και το δημόσιο θα απολάμβανε επιτόκια αγοράς.
Μια τέτοια λύση θα έπρεπε να περάσει από την έγκριση της ΤτΕ και το νομικό πλαίσιο που αφορά στην τήρηση των λογαριασμών του δημοσίου.
Εσχάτως διακινείται πιο προχωρημένη εκδοχή, η ενεργός διαχείριση των διαθεσίμων του δημοσίου και συγκεκριμένα των κεφαλαίων που θα προκύψουν σαν αποθεματικό για το εγγυητικό μαξιλάρι που σταδιακά θα συσσωρεύεται μέχρι να φθάσει τα 18 δισ. ευρώ.
Μπορεί αυτή η πρόταση να παρακάμψει τεχνικά και πολλά άλλα εμπόδια; Χλωμό, λένε όσοι γνωρίζουν.
Αν και μόλις χθες το πρακτορείο Bloomberg επεσήμανε ότι η χώρα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην ομαλότητα, ωφελημένη τα μέγιστα από την πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραμένει εχθρός για την κυβέρνηση κατά την προσφιλή της τακτική να κατασκευάζει εχθρούς.
Ο Ντράγκι, σε αντίθεση με αρκετούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες λέει τα πράγματα με το όνομά τους και δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει τα στραβά μάτια για χάρη της Ελλάδας, όταν δεν υπάρχουν απτές εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι το τελευταίο διάστημα είναι μετρημένοι για να μην χαλάσουν το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση από τότε που ο πρωθυπουργός λέει «ναι» σε όλα.
Σε αυτό το πλαίσιο και στο επιχείρημα της «καθαρής» εξόδου, οι ευρωπαίοι τα μασάνε και γίνεται λόγος για «αυτόνομη έξοδο, όρος που μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια.
Ο Μάριο Ντράγκι, όμως, λόγω του θεσμικού του ρόλου, αρχικώς «έθαψε» τις ελπίδες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για στήριξη από την ΕΚΤ μετά το τέλος του μνημονίου, αν δεν υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης και στη συνέχεια «άδειασε» την ελληνική πλευρά, η οποία διατεινόταν ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για 130.000 πλειστηριασμούς.
Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν πείθει κανέναν ότι θα κινηθεί στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων μετά τον Αύγουστο, ενώ το ελληνικό χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο, τόσο ο Ντράγκι θα προτάσσει τους κανόνες.
Ενώ συνυπολογίζει την πολιτική διάσταση των θεμάτων, για αυτόν υπερισχύουν οι κανόνες και αυτός παραμένει πανίσχυρος. Ειδικά δε, καθώς η θητεία του θα λήξει το 2019, είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ως τότε και θα αποφύγει πάση θυσία προβλήματα ειδικά με τις ελληνικές τράπεζες και με υπαιτιότητα μιας κυβέρνησης που ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε σε κίνδυνο όλη την ευρωζώνη.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου