Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

«Μας πήρε και μας σήκωσε»: Απαγορευτικό απόπλου, διακοπές ρεύματος και μία τραυματίας - Οι ισχυροί άνεμοι έφεραν πολλά προβλήματα σε όλη τη χώρα

-->

Μέχρι και πλοίο παρασύρθηκε στον Πειραιά - Ακυρώσεις πτήσεων - Έμεινε στα «ανοιχτά» της Λήμνου το «Νήσος Χίος»

Σοβαρά προβλήματα σε στεριά και θάλασσα έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 10 μποφόρ. 

Από το απόγευμα της Τετάρτης και μέχρι αυτή την ώρα η κακοκαιρία που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα έχει ως συνέπεια τα πλοία να είναι δεμένα στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, πολλές πτήσεις να έχουν ακυρωθεί, και να έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος στην Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη. 
Επίσης μια γυναίκα στην Πάτρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όταν σοβάδες έπεσαν στο κεφάλι της. 
Λόγω των θυελλωδών ανέμων η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μέχρι στιγμής κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων από τον δρόμο: 100 κλήσεις η Αττική, 44 η Θεσσαλονίκη, 29 η Χαλκιδική, οκτώ η Αριδαία, 35 οι Σέρρες, 15 η Κατερίνη, 12 τα Γιαννιτσά, 22 η Κρήτη, 11 η Κέρκυρα και δέκα η Πελοπόννησος.  

Αναλυτικά τα προβλήματα:

Δεμένα τα πλοία σχεδόν σε όλα τα λιμάνια 

Σύμφωνα με το Λιμενικό δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο από Ραφήνα, Λαύριο και Πειραιά. 

Από τον Πειραιά εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων για τον Αργοσαρωνικό, όπως και στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Κλειστά είναι τα πορθμεία Ρίου-Αντιρρίου και Αγ. Μαρίνας-Νέων Στύρων, ενώ από τη Ραφήνα εκτελέστηκε μόνο το πρωινό δρομολόγιο για Μαρμάρι.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσας-Αιδηψού, Γλύφας-Αγιόκαμπου, Βόλου-Σποράδων και Καβάλας-Πρίνου.

Στη γραμμή Κεραμωτής-Θάσου, από τις 2.30 τα δρομολόγια των πλοίων θα εκτελούνται μόνο κατά την κρίση του πλοιάρχου, ενώ στη γραμμή Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης πιθανόν να αρχίσουν να εκτελούνται δρομολόγια από τις 3μμ.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Κυλλήνης-Ζακύνθου και Κυλλήνης-Κεφαλλονιάς. Κανονικά εκτελούνται από τις 2μμ τα δρομολόγια στη γραμμή Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας.

Προβλήματα σημειώνονται και στην Κρήτη. Συγκεκριμένα από τα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας υπάρχει απαγόρευση απόπλου των πλοίων.

Εξασθένηση των ανέμων σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπεται από τις μεσημεριανές ώρες.

Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου, από το λιμάνι της Κέρκυρας προς Ηγουμενίτσα, Λευκίμμη και Παξούς, εξέδωσε το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές και ξεπερνούν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ.

Την ίδια ώρα, από τις 9 το πρωί, κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου, μέχρι το μεσημέρι, μετά την παύση της ισχύς του απαγορευτικού απόπλου, για όλα τα πλοία, που εκτελούσαν βραδινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί, δέντρο ξεριζώθηκε στην περιοχή της Γαρίτσας, στο Μον Ρεπό και έπεσε πάνω σε σπίτι, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευθύμη Γεωργακόπουλο, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατάφερε να απομακρύνει το δέντρο από την κατοικία, ενώ δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές».
   
Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ζακύνθου-Κυλλήνης και Κεφαλονιάς-Κυλλήνης εξέδωσαν τα λιμεναρχεία των δύο νησιών του Ιονίου. Αυτό λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές και ξεπερνούν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ.

Από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην Ζάκυνθο, δημιουργήθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές του νησιού. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από πτώσεις κλαδιών δέντρων που αποκολλήθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι το Τραγάκι, το Τσιλιβί και το Κυδώνι.

Οι άνεμοι παρέσυραν πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Λιμενικό όταν ενημερώθηκε ότι το παροπλισμένο πλοίο Παναγιά Αγιάσου που ήταν στο αγκυροβόλιο από το λιμάνι του Πειραιά πλέει ακυβέρνητο.

Το εν λόγω πλοίο ήταν κενό και αγκυροβολημένο 4,4 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Λόγω, όμως, των ισχυρών ανέμων έντασης 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή έσπασε η αλυσίδα της άγκυρας με αποτέλεσμα το πλοίο να αρχίσει να «ταξιδεύει» ακυβέρνητο. 
Σημειώνεται ότι στο πλοίο δεν υπήρχε «βατσιμάνης», κάποιος ναύτης δηλαδή που να λειτουργεί ως προσωπικό ασφαλείας. Τελικά τα ρυμουλκά «ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ» και «ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ» έδεσαν, τελικά, το πλοίο στο οποίο έχουν καταφέρει να επιβιβαστούν κάποια άτομα από τα ρυμουλκά.

Σοβάδες έπεσαν στο κεφάλι γυναίκας

Προβλήματα σε παραλιακές περιοχές της Πάτρας προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Ειδικότερα, λόγω των ισχυρών ανέμων προκλήθηκε μεγάλος κυματισμός τόσο στον Πατραϊκό όσο και στον Κορινθιακό Κόλπο, με αποτέλεσμα πέτρες και άλλα φερτά υλικά να βγουν στην ξηρά.

Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου στο ύψος του Κόκκινου Μύλου, στην περιοχή της Πλαζ, στην οδό Ποσειδώνος στο Ρίο, στο Ακταίο, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Άγιο Βασίλειο και στην παραλιακή οδό στα Αραχωβίτικα.

Συνεργεία του δήμου βρίσκονται στις περιοχές που προκλήθηκαν τα προβλήματα και καθαρίζουν τους δρόμους, ώστε να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο μεταξύ, από πτώση σοβάδων που σημειώθηκε από κτίριο επί της οδού Αγίου Ανδρέου τραυματίστηκε στο κεφάλι μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. 


Διακοπές ρεύματος σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Χωρίς ρεύμα έχει μείνει από το πρωί περιοχή του Γέρακα, Αττικής, λόγω βλάβης σε γραμμή μέσης τάσης που αποκαθίσταται αυτήν την ώρα από συνεργεία του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον ΔΕΔΔΗΕ οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει τοπικά βλάβες σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως από πτώση δέντρων στα καλώδια, οι οποίες επίσης αποκαθίστανται από τεχνικούς του Διαχειριστή. Διακοπή ηλεκτροδρότησης σημειώθηκε και σε κομμάτι του κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο έμεινε χωρίς ρεύμα από τις 10 το πρωί μέχρι τις έντεκα, εξαιτίας βλάβης σε γραμμή μέσης τάσης στον υποσταθμό Αγίου Δημητρίου.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε αρκετές πτήσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι φθάνουν κατά τόπους τα 8 ως 9 μποφόρ. Πολλές προγραμματισμένες πτήσεις ακυρώθηκαν. Συγκεκριμένα, σήμερα δεν πραγματοποιήθηκαν πτήσεις προς την Αθήνα από την Νάξο, την Ρόδο, την Λέρο, την Σαντορίνη και τη Σητεία. Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Τύπου της Fraport, Γιάννη Παπάζογλου, οι πρωινές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έως τις 9 το πρωί, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις προς Χίο, Αθήνα, Καλαμάτα και από την πόλη της Καλαμάτας για Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, σε αρκετές προγραμματισμένες πτήσεις υπάρχουν καθυστερήσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν εξασθένηση των ανέμων από το απόγευμα.

«Έμεινε» ανοιχτά της Λήμνου το «Νήσος Χίος» 
Αγκυροβολημένο νοτιοανατολικά της Λήμνου στο ακρωτήρι της Αγ. Ειρήνης, βρίσκεται το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Χίος» που λόγω των ισχυρών ανέμων, 9-10 μποφόρ, δεν μπορεί να εισέλθει στο λιμάνι της Μύρινας. Το πλοίο το οποίο μεταφέρει 45 επιβάτες, 11 φορτηγά και 6 ΙΧ, δεν κατάφερε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών να προσεγγίσει και το λιμάνι του Άη Στρατη. Το «Νήσος Χίος» πραγματοποιεί τη γραμμή Λαύριο-Άη Στράτης-Μύρινα-Καβάλα. Σύμφωνα με το βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το limnosreport.gr, το παλιό λιμάνι της Μύρινας αυτήν την ώρα έχει «χαθεί» κάτω από τη θάλασσα, αφού το νερό έχει βγει στη στεριά λόγω των ισχυρών ανέμων.


 Εικόνες καταστροφής στη Λαμία - Ξηλώθηκαν σκεπές - έπεσαν δέντρα 

 Οι δυνατοί άνεμοι σάρωσαν όλο το νομό ρίχνοντας δέντρα και ξηλώνοντας σκεπές, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός παρά μόνο υλικές ζημιές. 

Οι πυροσβέστες έτρεχαν για κοπές πεσμένων δέντρων στη Λαμία, τις Μεξιάτες, το ΣΣ Λιανοκλαδίου, την Πελασγία και στη δυτική Φθιώτιδα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ έτρεχαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες από πτώσεις δέντρων σε καλώδια της ΔΕΗ. 

 Οι πινακίδες σήμανσης στα έργα της οδού Στυλίδος «πετούσαν» από τον δυνατό άνεμο, ενώ ένα δέντρο έπεσε στη Λαμία κοντά στο Χαλκιοπούλειο. 

Στην οδό Παπαποστόλου στη Λαμία επίσης, ο κορμός μιας ελιάς έσπασε. Στο επίκεντρο των θυελλωδών ανέμων βρέθηκε και η Υπάτη, όπου ο αέρας ξήλωσε σκεπές και έριξε δέντρα. Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο στην περιοχή. 

Πτώσεις δέντρων στη Λάρισα 

Ένα δέντρο που βρίσκεται στην αυλή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας έπεσε πάνω σε ένα αυτοκίνητο προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. 

Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να απομακρύνει το πεσμένο δέντρο. Σημειώνεται, πως η Yπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων έχει ήδη επέμβει σε διάφορα σημεία της πόλης καθώς έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 15 πτώσεις δένδρων.

ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου