Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Πληροφορίες ότι έρχεται μετά τον Μακρόν – Τι σημαίνει για την ίδια η επίσκεψη στην Ελλάδα

-->
Μυστήριο επικρατεί γύρω από ενδεχόμενη επίσκεψη της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για την οποία η Προεδρία της Δημοκρατίας και το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν άγνοια, χωρίς να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν.
Ωστόσο, δημοσιεύματα επιμένουν ότι η κα Λαγκάρντ αναμένεται στην Αθήνα αμέσως μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Μάλιστα, σε δημοσίευμα του capital.gr αναφέρεται ότι η κα Λαγκάρντ έρχεται στην Αθήνα με στόχο να «βελτιώσει το προφίλ της, που θα της επιτρέψει – σε συνεννόηση με τη γαλλική προεδρεία – να αυξήσει τις πιθανότητες να αποτελέσει αυτή τον νέο επικεφαλής του ESM, στην φάση μετάλλαξής του σε ευρωπαϊκό EMF».
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «Η μετάλλαξη του ESM είναι  γερμανικό σχέδιο, αλλά το Παρίσι στοχεύει να διεκδικήσει με την «εμπειρία» της Λαγκάρντ την εξαιρετικά ισχυρή αυτή θέση στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Η «αυστηρότητα» που έχει επιδείξει η Λαγκάρντ μέχρι σήμερα απέναντι στην Ελλάδα αλλά και η επιμονή της για την ελάφρυνση του χρέους, παρά τη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ αποτελούν τα ισχυρά στοιχεία στο βιογραφικό της για την επιλογή.
Ετσι η εκκίνηση αυτής της περιοδείας διεκδίκησης της θέσης του επικεφαλής του μεταλλαγμένου ESM, από την Ελλάδα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού η μετάλλαξη αυτή θα πρέπει να «δείξει» στο νέο γερμανικό κοινοβούλιο ότι ο νέος ESM, το «EMF” είναι σε θέση από κάθε άποψη να αντικαταστήσει το IMF με επάρκεια, στήνοντας τον μηχανισμό εκείνο που θα παρακολουθήσει την μετά το πρόγραμμα στήριξης εποπτεία της Ελλάδας. Αυτό βέβαια δεν είναι ενθαρρυντικό για την Αθήνα που για άλλη μία φορά θα πρέπει να γίνει το «μοντέλο» πάνω στο οποίο θα πρέπει να δοκιμασθεί η λειτουργία ενός νέου και τόσο καθοριστικού οργανισμού όπως το EMF…
Η αλήθεια πάντως είναι ότι σύμφωνα με την εκτίμηση αρμόδιων στελεχών του Οργανισμού, παρ’ όλα αυτά η κα Λαγκάρντ όταν θα επισκεφθεί την Ελλάδα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει καθαρή γνώμη για το πως και πότε το IMF θα αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό γιατί οι σχετικές αποφάσεις δεν πρόκειται να έχουν ληφθεί πριν από τον Οκτώβριο και οπωσδήποτε μετά την εγκατάσταση της νέας γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο.
Σε κάθε περίπτωση όμως η επίσκεψη Λαγκάρντ στην Αθήνα πριν από την λήψη των σχετικών αποφάσεων και των μετακινήσεων δίνει ένα περιθώριο συνεννοήσεων που θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές και ειδικά στην ελληνική κυβέρνηση να έχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κλίμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να κλείσει η Τρίτη αξιολόγηση για να αποφευχθούν νέες περιπέτειες σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον…
«Καμία επίσημη πρόσκληση στην Λαγκάρντ»
Πάντως, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας σημειώνουν ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν έχει απευθύνει καμία πρόσκληση στην κ. Λαγκάρντ και ότι με βάση το πρωτόκολλο επίσημη πρόσκληση προς την επικεφαλής του ΔΝΤ μπορεί να απευθύνει μόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον οποίο και παραπέμπουν.
Από τη δική τους πλευρά, σύμφωνα με την naftemporiki.gr, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση προς το υπουργείο ενώ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προετοιμασίας για ενδεχόμενη επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα.
Αυτό που επιβεβαιώνουν είναι ότι είχαν γίνει συνεννοήσεις με την Προεδρία της Δημοκρατίας και το γραφείο της κ. Λαγκάρντ με αντικείμενο ενδεχόμενη επίσκεψή της στην Αθήνα, πριν από ενάμιση μήνα, από τότε όμως δεν έχει υπάρξει συνέχεια.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου