Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΟΤΖΙΑ -ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ : «Και στρατό θα έχω στην Κύπρο και…»

-->
Αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος του Νίκου Κοτζιά και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ενώπιον όλων των συμμετεχόντων, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συζήτησης για εγγυήσεις και ασφάλεια, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Κυπριακό που λαμβάνουν χώρα στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας.
«Γιατί θέλετε να κρατήσετε τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα; Πώς το εννοείτε; Θα κάνετε χρήση τους;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» με τον τελευταίο να απαντάει:
«Ναι θέλουμε να κρατήσουμε τα παρεμβατικά δικαιώματα για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δικαίωμα επέμβασης θα ισχύει μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αισθανθούν ασφαλείς». Αιχμές για τη στάση της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις είχε αφήσει νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
«Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι, μέσα από επίπονη συζήτηση, ομολόγησαν οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Άγκυρα παρέμεινε αμετακίνητη από τις θέσεις της για διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας. Ειδικότερα, ο κ. Τσαβούσογλου επέμεινε στη διατήρηση παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο και υπερασπίστηκε την παραμονή των στρατευμάτων στο νησί τονίζοντας ότι η Αγκυρα θα τα χρησιμοποιήσει εφόσον χρειαστεί.
Από την ελληνοκυπριακή και την ελληνική πλευρά μεταδιδόταν χθες το βράδυ απογοήτευση για την πρόταση που τελικά κατετέθη από την τουρκική πλευρά, η οποία είχε ελάχιστες διαφορές από εκείνη που γνωστοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (διατήρηση καθεστώτος εγγυήσεων και ασφάλειας) και –θεωρητικά– επρόκειτο να εμπλουτιστεί έπειτα από την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Από την Αθήνα και τη Λευκωσία εκτιμάται ότι η Άγκυρα επιχειρεί να ξεκινήσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και να απεμπλακεί από τις διαπραγματεύσεις στη διάσκεψη.

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου