Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Η νίκη της Theresa May με 48% και 314 έδρες, χάνοντας την αυτοδυναμία για 12 έδρες εγείρει μείζον θέμα για την υλοποίηση του Brexit

-->
Νίκησε, όπως αναμενόταν η May, αλλά οριακά έχασε την αυτοδυναμία εγείροντας σοβαρό θέμα για την έκβαση του Brexit
(upd8) Μπορεί η Theresa May η πρωθυπουργός της Βρετανίας  και επικεφαλής των Συντηρητικών να κέρδισε με ποσοστό 48% και 314 έδρες στις βουλευτικές εκλογές στις 8 Ιουνίου 2017 ωστόσο έχασε τον στόχο της αυτοδυναμίας, καθώς για 12 έδρες θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες.Είναι προφανές ότι μόνο με τους Φιλελευθέρους μπορούσε να συνεργαστεί αλλά είπαν ΟΧΙ ενώ το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα με 14 έδρες μάλλον θα στηρίξει την May.
Η ουσία από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εγείρεται θέμα υλοποίησης του Brexit αλλά και το κατά πόσο η διαδικασία αποχώρησης θα είναι ομαλή και θα υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα. 
Οι Εργατικοί έλαβαν ποσοστό 41% και 266 έδρες, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, «αφαιρώντας» ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα (πλην των κυβερνόντων). 
Στην τρίτη θέση με μεγάλη διαφορά οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 34 έδρες, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 14. 
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα exit polls, το ξενοφοβικό Ukip, το οποίο ηγήθηκε της εκστρατείας για το Brexit, δε λαμβάνει ούτε μία έδρα!
Σύμφωνα με ανάλυση του BBC από τα ευρήματα του exit poll δείχνουν ότι 76 έδρες θα κριθούν στο νήμα, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πολύ νωρίς για ασφαλή αποτελέσματα. 
Η αυτοδυναμία του Συντηρητικού Κόμματος είναι πιθανή, αλλά όχι βέβαιη.
Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος των φιλελευθέρων (βάση του exit poll κερδίζουν 14 έδρες)  δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό. Παραμένουν πρώτη δύναμη οι Εργατικοί στο Νιουκάστλ.Κερδίζουν την πρώτη έδρα από τις 650 έδρες.
Στο γεγονός πως κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε το exit poll για τις βρετανικές εκλογές αλλά και στον όρο «hung parliament» στέκονται τα βρετανικά ΜΜΕ. Οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν μεν προβάδισμα στην Τερέζα Μέι με 314 έδρες, οι οποίες όμως δεν είναι αρκετές, καθώς απαιτούνται 326 έδρες για αυτοδυναμία.
Η Telegraph τονίζει πως «είναι εκπληκτικό το αποτέλεσμα αλλά κρύβει σοβαρό κίνδυνο να χάσουν οι Συντηρητικοί την πλειοψηφία τους». Ενώ εξηγεί και τον όρο «hung parliament» που μπήκε για τα καλά στη ζωή των Βρετανών και σημαίνει πως κανένα κόμμα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τις απαιτούμενες έδρες για το Κοινοβούλιο.
Τον ίδιο όρο «εκπληκτικό» για να χαρακτηρίσει το exit poll χρησιμοποίησε και η Daily Mail, η οποία αναφέρει ότι σύμφωνα με αυτό η πρωθυπουργός Μέι έχει χάσει έδρες και η Βρετανία είναι στο δρόμο  του «hung parliament».
Το ΒΒC τονίζει ότι ναι μεν σύμφωνα με το exit poll οι Συντηρητικοί είναι το μεγαλύτερο κόμμα αλλά οι εκτιμήσεις φέρνουν έκπληξη και αβεβαιότητα κάτι που μεταφράζεται και στην πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ.
Τέλος, από την πλευρά του το Sky News, αναφέρει σε μία προσπάθεια να εμβαθύνει στο αποτέλεσμα των πρώτων εκτιμήσεων, ότι μια προοδευτική συμμαχία θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις ίδιες έδρες με τους Συντηρητικούς.



Οι Συντηρητικοί έχασαν την αυτοδυναμία και «βασίζονται» στους Φιλελεύθερους ή στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα για κυβέρνηση με… αστερίσκους 
Οι Συντηρητικοί της (μέχρι πρότινος) πρωθυπουργού Theresa May δεν κερδίζουν την αυτοδυναμία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls, για 12 έδρες, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία μία συνεργασία με ένα έτερο κόμμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, ενόψει των πολύ κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit που αρχίζουν την 19η Ιουνίου 2017. 
Το σενάριο μίας συνεργασίας μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών φαντάζει απίθανο, οπότε στο «παιχνίδι» μπαίνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το Δημοκρατικό Ενωετικό κόμμα και το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας. 
Το κόμμα της Πρώτης υπουργού της Σκωτίας κας Nicola Sturgeon έχει κλείσει προ πολλού την πόρτα στην Theresa May, καθώς η επικεφαλής του έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί την αποχώρηση του Βασιλείου από την Ε.Ε.
Μάλιστα, έχει προαναγγείλει και δημοψήφισμα (το δεύτερο, το πρώτο έγινε το 2014) για την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου η χώρα της να μη χάσει τα προβάδισμα από τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μπλοκ. 
Αυτό αφήνει ως πιθανούς συμμάχους της May μόνο τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που είπαν ΟΧΙ και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα που έλαβε 14 έδρες. 
Η νέα κυβέρνηση θα έχει 328 έδρες (312 από τους Tories και 14 από το Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα εάν συνεργαστούν), ωστόσο θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια. 
Τον περασμένο Μάιο, το κόμμα του Tim Farron, στο προεκλογικό του μανιφέστο, υποσχέθηκε ότι εάν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βρίσκονταν στην κυβέρνηση θα διεκδικούσαν τη διατήρηση της ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης, θα κρατούσαν τη χώρα στην ενιαία αγορά και επίσης θα διοργάνωναν δεύτερο δημοψήφισμα επί των τελικών όρων της συμφωνίας εξόδου από την Ε.Ε.
Με αυτόν τον τρόπο δεν αποκλείουν την αποχώρηση από την Ε.Ε., ωστόσο βάζουν πολύ υψηλά τον πήχη.
Μεταξύ των πολιτικών που προτείνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι και η νομιμοποίηση της κάνναβης, ώστε να μπορεί να φορολογείται αλλά και επενδύσεις πολλών δις στερλινών, κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδεχθούν οι Συντηρητικοί... 

Νωρίτερα, όπως μετέδιδε το bankingnews.gr, με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων προκύπτει (σε παρένθεση η ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με τις εκλογές του 2015):

Συντηρητικοί: 43,7% (+5,9%)

Εργατικοί: 36,1% (+4,9%)

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 8,1% (0%)


UKIP: 4,4% (-8,5%)
Πράσινοι: 2,2% (-1,6%)

Νωρίτερα...

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα 8 Ιουνίου 2017 περίπου 46,9 εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο αλλά και ενόψει των πολύ σημαντικών διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί τοπική ώρα (9:00 ώρα Ελλάδας)  ενώ η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 22:00 το βράδυ τοπική ώρα (μεσάνυχτα Ελλάδας).
Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πρωθυπουργός Theresa May διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του J. Corbyn των Εργατικών.
Οι Συντηρητικοί της Theresa May έχουν σήμερα μια πλειοψηφία 17 εδρών και η ίδια προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές με την ελπίδα να την αυξήσει.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ICM για τον Guardian, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 46% (+1%), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε αμετάβλητο στο 34%.
Ωστόσο, η διαφορά 20 μονάδων στα μέσα Απριλίου υπέρ των Συντηρητικών έφτασε σε μονοψήφιο νούμερο τις τελευταίες ημέρες, με δημοσκόπηση της Survation να δείχνει διαφορά... μίας μονάδας! 



Photo published for Britain election


Photograph: Rex/Shutterstock

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η May θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και άρα να λάβει μια καθαρή εντολή, όπως και επιθυμούσε προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.
Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov «βλέπει» τους Συντηρητικούς, που διαθέτουν πλειοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την May.
Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αναμένεται να αρχίσουν στις 19 Ιουνίου.


Frank Augstein/AP

Το εκλογικό σώμα

Η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές στη Βρετανία έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1950, όταν ήταν πάνω από 80%. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις γενικές εκλογές του 2015 ήταν 46,4 εκατ. Η συμμετοχή ήταν 66,4%, η υψηλότερη από το 1997.
Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη στο δημοψήφισμα του 2016 για την παραμονή ή την αποχώρηση από την ΕΕ, με το 72,2% των 46.500.001 ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες. Η προθεσμία για την εγγραφή ψηφοφόρων ήταν η Δευτέρα 22 Μαΐου. Μόνο σε μία ημέρα, η εκλογική επιτροπή έλαβε 622.000 αιτήσεις.
Η μεγαλύτερη αύξηση στις αιτήσεις εγγραφής παρατηρήθηκε μεταξύ των νέων, καθώς την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας κατατέθηκαν σχεδόν 250.000 αιτήσεις από ψηφοφόρους κάτω των 25 ετών. Το 2015, η συμμετοχή ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 ετών ήταν μόλις 43%.
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει δημοσκοπικά μεγαλύτερη απήχηση στους νέους ψηφοφόρους, ενώ οι Συντηρητικοί του Μαΐου είναι πιο δημοφιλείς στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Συνολικά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα κάτω των 25 ετών έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μετά την ανακοίνωση των εκλογών τον Απρίλιο, σε σύγκριση με περίπου 700.000 την ίδια περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015. Λιγότεροι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών έχουν εγγραφεί αυτή τη φορά σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.
Η Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι περίπου το 30% των ατόμων κάτω των 34 ετών δεν είχε εγγραφεί σε σύγκριση με το 4% των ψηφοφόρων άνω των 55 ετών.



Όλα τα σενάρια και πως θα επηρεαστούν οι αγορές διεθνώς

Μπορεί το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στη Βρετανία να προκαλέσει σεισμό στις αγορές;
Μάλλον δύσκολο, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές, αναφέρει το Marketwatch. 
Ωστόσο ενδεχόμενη ραγδαία πτώση στα ποσοστά των Συντηρητικών της Theresa May, θα προκαλέσει sell off στις βρετανικές μετοχές και όχι μόνο.
Άλλωστε το σκηνικό είναι γνώριμο, αν θυμηθούμε την αναστάτωση που προκλήθηκε μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.
Στη συνέχεια ωστόσο η ανησυχία υποχώρησε και οι αγορές ενισχύθηκαν σε ιστορικά υψηλά.
Την προηγούμενη εβδομάδα η στερλίνα υποχώρησε στα 1,2770, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου, μετά τη δημοσκόπηση του YouGov, σύμφωνα με την οποία οι Συντηρητικοί δεν θα εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία (hung parliament).
Το χειρότερο σενάριο για τις αγορές θα ήταν ενδεχόμενη νίκη στις εκλογές, είτε αυτόνομα, είτε στο πλαίσιο μιας συμμαχίας, όπως σχολιάζει ο Colin Cieszynski, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της  CMC Markets.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών δεν θα σταθεί ικανό να επηρεάσει σημαντικές τις διεθνείς αγορές.
Την ίδια ώρα, σε περίπτωση ευρείας νίκης των Toris, δεν αναμένεται ράλι στις αγορές αλλά σταθεροποιητικές κινήσεις.
Το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι νίκη των Συντηρητικών με αυξημένη πλειοψηφία.
Πάντως το επικρατέστερο σενάριο είναι η νίκη του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά με λιγότερες έδρες από όσες αναμένονταν ένα μήνα νωρίτερα.


Πως η May θα κερδίσει τις σημερινές (8/6) εκλογές στη Βρετανία, αλλά θα χάσει στα σημεία...


Στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία, αλλά και την κρίση στις χώρες του Κόλπου, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό οικονομικό ντόμινο και στην Ευρώπη, η Βρετανία πάει σήμερα (8/6) στις κάλπες.
Μια κρίσιμη δοκιμασία για την βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May, η οποία επέλεξε να χρησιμοποιήσει το «χαρτί του αιφνιδιασμού» ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές, για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και να διαπραγματευτεί από μια πιο ισχυρή θέση, την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Όμως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα τις τελευταίες 6 βδομάδες, όσο περίπου και ο προεκλογικός χρόνος, δεν φαίνεται να ευνοούν τη May καθώς δημοσκοπικά η δύναμή της έχει συρρικνωθεί από 12 έως μόλις 1 μονάδα από τους Εργατικούς, από 20 μονάδες που ήταν όταν ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές.


Οι Εργατικοί «χτυπούν» τη May στο ζήτημα της ασφάλειας

Το ζήτημα της ασφάλειας και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εκτοξεύτηκαν στην κορυφή του προεκλογικού ενδιαφέροντος, κάτι που δεν είχε προβλέψει το προεκλογικό επιτελείο της Theresa Μay, που είχε στρέψει το ενδιαφέρον στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μια ευνοϊκή, για τη Βρετανία έξοδο.
«Δώστε μου την ψήφο σας για να γλιτώσουμε μια οικονομική κατρακύλα 2,5 τρις . λιρών από μια λανθασμένη διαπραγμάτευση με την ΕΕ» ήταν το βασικό σύνθημα της προεκλογικής της καμπάνιας.
Ο ακίνδυνος μέχρι τότε ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn, έγινε ξαφνικά σημαντικός πολιτικός αντίπαλος, χτυπώντας την May σε ευαίσθητα ζητήματα ασφάλειας κατηγορώντας την ότι «επί των ημερών της στο υπουργείο Εσωτερικών μειώθηκε ο αριθμός των αστυνομικών» αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι η May δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των Βρετανών.
Μάλιστα ο Corbyn αρνήθηκε κατηγορηματικά να στηρίξει το «πρόχειρο» σχέδιο της May για άρση της νομοθεσίας που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση που εμποδίζει το έργο κατά της τρομοκρατίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ψαλίδα ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς άρχισε να κλείνει με τον Corbyn να διανύει πλέον μια επιτυχημένη προεκλογική περίοδο.

Δημοσκοπήσεις: Η May χάνει την ιστορική σύγκριση με τη Thatcher

Η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov δίνει μόλις 4 μονάδες προβάδισμα στου Τόρρις από τους Εργατικούς, ενώ η δημοσκόπηση της ICM εκτιμά τη διαφορά στις 11 μονάδες μετά και την εμφάνιση του Jeremy Corbyn στο τηλεοπτικό Debate των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο αρνήθηκε να εμφανιστεί η May.
Κι ενώ, οι τελευταίες μετρήσεις εκτιμούν ότι η May θα κερδίσει τις εκλογές με 38 έως 64 έδρες διαφορά από τους πολιτικούς της αντιπάλους, πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο των εκπλήξεων.



Εάν η May δεν ξεπεράσει τις 12 έδρες που είχε ο προκάτοχος της David Cameron στις εκλογές του 2015, τότε το χαρτί των πρόωρων εκλογών που «έπαιξε» θα τις προκαλέσει τεράστια εσωκομματικά προβλήματα. Παράλληλα, θα τορπιλίσει τις φιλοδοξίες της για καλή συμφωνία με την ΕΕ.
Όταν η Teresa May, ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές στις 18 Απριλίου, η δημοτικότητα της ήταν στα απλησίαστα για πολλούς βρετανούς πολιτικούς, της Margaret Thatcher στις εκλογές του 1983.
Τότε η Margaret Thatcher κέρδισε τη απόλυτη πλειοψηφία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο με 144 έδρες μπροστά από τους Εργατικούς κάνοντας το κόμμα της πανίσχυρο Κοινοβουλευτικά.

Η Βρετανία μόνη απέναντι στην τρομοκρατία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ωστόσο πρόκειται να αντιμετωπίσει σε αυτές τις εκλογές η May, είναι η ενίσχυση της δυσπιστίας των Βρετανών απέναντι στο Brexit.
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Βρετανία έκαναν πολλούς ψηφοφόρους να ξανασκεφτούν την αποχώρηση από την ΕΕ αφαιρώντας από το Brexit την αίγλη της "ισχυρής Βρετανίας που επανακτά τον εθνικό της έλεγχο".
Η απομόνωση της Βρετανίας, από μια ΕΕ που στρέφεται ενωμένη (ή τουλάχιστον προσπαθεί να ενωθεί προς την κατεύθυνση αυτή) απέναντι στην τρομοκρατία, δημιουργεί ανασφάλεια στους Βρετανούς που καλούνται να αντιμετωπίσουν χωρίς βοήθεια την τρομερή απειλή.
Μετά μάλιστα και από τη διατάραξη των διπλωματικών σχέσεων της με την κυβέρνηση Trump, για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία, η Βρετανία μένει επικίνδυνα μόνη!
Σε μια περίοδο, που η διεθνής τρομοκρατία έχει ισχυρές ρίζες εντός και εκτός Βρετανίας, όπου αποδεδειγμένα πλέον αποτελεί το φυτώριο νέων τρομοκρατικών πυρήνων.

Μικρές διακυμάνσεις για τη στερλίνα, εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία

Με μικρές διακυμάνσεις κινείται η στερλίνα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος με τους επενδυτές να έχουν το βλεμμα στραμμένο στις εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας.
Η στερλίνα μειώθηκε κατά 0,19% στα 1,2934 δολάρια, περί τις 22:00, αλλά παρέμεινε σε στενή απόσταση από τα υψηλότερα επίπεδα του 2017 στα 1,30 δολάρια.
Η μηνιαία τεκμαρτή μεταβλητότητα στο ζεύγος λίρας-δολάριο υποχώρησε την Πέμπτη 8 Ιουνίου κατά 0,44% στο 8,8%. 
Ο δείκτης που παρακολουθεί τη δραστηριότητα αντιστάθμισης στην αγορά δικαιωμάτων προτίμησης έφθασε σχεδόν το 30% πριν από την ψήφο της Brexit τον Ιούνιο του 2016. 

(Πρώτη ενημέρωση 08:11, 8 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου