Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Κρίση στην αραβική χερσόνησο: Το Ιράν κατηγορεί ευθέως τη Σαουδική Αραβία για το χτύπημα

-->

Οι Φρουροί της Επανάστασης συνδέουν την αλυσίδα των γεγονότων με την επίσκεψη του Τραμπ στο Ριάντ - Ανήσυχη η Τουρκία, στέλνει στρατό στο Κατάρ - Το FBI «βλέπει» Ρώσους χάκερ πίσω από την κρίση

Μία σπίθα αρκεί για να ξεσπάσει η μεγαλύτερη φωτιά που έχει ανάψει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή της αραβικής χερσονήσου. Η σπίθα δεν αποκλείεται να είναι το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τεχεράνη, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατηγόρησαν σήμερα ευθέως τη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας πως η αραβική χώρα είναι εκείνη που στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση. Κατά τη διπλή επίθεση, 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 43 τραυματίστηκαν, ορισμένα εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται να ανοίγει ο «Ασκός του Αιόλου» στην ευρύτερη περιοχή, καθώς όλοι βάλλουν εναντίον όλων, με το αμερικανικό FBI να κάνει λόγο για Ρώσους χάκερ, οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση στο Κατάρ και οι οποίοι δεν αποκλείεται να είναι οι ίδιοι που ενεπλάκησαν στις αμερικανικές εκλογές, τηνΤουρκία να εκφράζει ανοιχτά τις ανησυχίες της και το σκηνικό να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τεχεράνη και τις ευθείες κατηγορίες εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης εμπλέκουν στην υπόθεση και τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή τους ότι η αλυσίδα των γεγονότων ξεκίνησε μία εβδομάδα μετά το ταξίδι του Αμερικανούν προέδρου στο Ριάντ.

«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) και των (Σαουδαράβων) οπισθοδρομικών ηγετών που στηρίζουν τους τρομοκράτες. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν σε αυτή τη βίαιη επίθεση» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Οι επιθέσεις αυτές ήταν οι πρώτες που εξαπέλυσε η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση στο σιιτικό Ιράν.

Ο ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί, ο αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών, απείλησε με αντίποινα το Ισλαμικό Κράτος και τους «συνεργάτες» του. «Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα εκδικηθούμε τους τρομοκράτες, τους συνεργάτες τους και τους υποστηρικτές τους για τις σημερινές επιθέσεις στην Τεχεράνη» φέρεται να είπε ο ταξίαρχος, σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης πρόσθεσαν επίσης στην ανακοίνωσή τους ότι «έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι εκδικούνται το αθώο αίμα που χύνεται» στο Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις στην Τεχεράνη, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 13 ανθρώπων και την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, θα ενώσουν ακόμη περισσότερο τον ιρανικό λαό. «Οι σημερινές τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τεχεράνη θα κάνουν την Ισλαμική Δημοκρατία πιο αποφασισμένη στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της βίας στην περιοχή», σημείωσε ο Ροχανί σε μια ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Θα αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι θα συντρίψουμε τις συνωμοσίες των εχθρών μας με περισσότερη ενότητα και περισσότερη δύναμη». Ακόμη, ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε να υπάρξει «διεθνής ενότητα και συνεργασία» εναντίον της «τρομοκρατίας». «Το μήνυμα του Ιράν είναι πως η τρομοκρατία είναι πρόβλημα όλων και χρειάζεται η ενότητα και η περιφερειακή και διεθνής συνεργασία εναντίον του εξτρεμισμού και της βίας», σημείωσε.

Η Τουρκία στέλνει στρατό στο Κατάρ

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ετοιμάζεται να ενισχύσει τα στρατεύματά της στη στρατιωτική βάση που διατηρεί στο Κατάρ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος AKP και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης. Η ενέργεια αυτή φαίνεται να υποστηρίζει την αραβική χώρα του Κόλπου, η οποία αντιμετωπίζει διπλωματική και εμπορική απομόνωση από ορισμένες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. 
Το απόγευμα της Τετάρτης, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αποστολής-ενίσχυσης στρατευμάτων στο Κατάρ.

Oι ραγδαίες εξελίξεις στον αποκλεισμό του Κατάρ από τις γειτονικές αραβικές χώρες έχουν θορυβήσει την Άγκυρα που διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τη χώρα αυτή η οποία είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές στην Τουρκία. Χθες το βράδυ ο Ταγιπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαντάν, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών μίλησε για «παιχνίδια που παίζονται»: «Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε.

Από την άλλη, η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς και με τη Σαουδική Αραβία. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν διαφωνίες που να μπορεί να θεωρηθούν πολύ σοβαρές μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας. Είναι μάλιστα γνωστό ότι στην τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην χώρα αυτή ετέθη το θέμα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.

Αλλά η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση που να υπονοεί τις εξελίξεις.

Τούρκοι έμποροι καλύπτουν τις ανάγκες σε τρόφιμα στο Κατάρ

Οι Τούρκοι εξαγωγείς είναι έτοιμοι να καλύψουν κάθε ζήτηση σε τρόφιμα και νερό στο Κατάρ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του κύριου συνδέσμου εξαγωγέων της Τουρκίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επιτρέποντας στο εμιράτο να αποσοβήσει πιθανές ελλείψεις, έπειτα από τον εμπορικό αποκλεισμό που του επέβαλαν έξι, κυρίως αραβικές χώρες.

Ο Μεχμέτ Μπουγούκεκσι, πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Εξαγωγέων δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι εξαγωγείς είναι έτοιμοι να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Νωρίτερα σήμερα, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ τόνισε στο Ρόιτερς ότι η Ντόχα συνομιλεί με το Ιράν και την Τουρκία για την διασφάλιση παροχών τροφίμων και νερού.
Στη διακοπή κάθε διπλωματικής και εμπορικής σχέσης που επέβαλαν στο Κατάρ την Δευτέρα η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Αίγυπτος και οι Μαλδίβες περιλαμβάνεται και η απαγόρευση χρήσης του εναέριου χώρου αυτών των χωρών για εμπορικές πτήσεις από το εμιράτο.

Χθες βράδυ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απομόνωση του Κατάρ δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η κρίση.

Ρώσους χάκερ «βλέπει» πίσω από την κρίση το FBI

Ερευνητές του FBI, του αμερικανικού γραφείου ερευνών, πάντως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πίσω από την υποτιθέμενη δήλωση του εμίρη του Κατάρ για το Ιράν, που υπήρξε αφορμή για την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και τον αποκλεισμό, ήταν έργο ρώσων χάκερ. Η κατάσταση έτσι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η υπόθεση αυτή, εάν αποδειχθεί ακριβής, θα είναι μια ακόμα κίνηση υπονόμευσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την Ρωσία, εν μέσω μάλιστα της καταιγίδας περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές. Πράκτορες του FBI πάντως βρέθηκαν στην Ντόχα τον Μάιο και ερευνούν την υπόθεση.

Σύμφωνα με την ψεύτικη είδηση, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων QNA ο εμίρης σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι ανέφερε ως στρατηγικό σύμμαχο το Ιράν, την ώρα που κατηγορείται από τη Σαουδική Αραβία ότι είναι «η αιχμή του δόρατος της τρομοκρατίας». Oι δηλώσεις περιείχαν επίσης αρνητικά σχόλια για τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το Κατάρ, που είναι εντούτοις στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών

Πράξη 1η: Η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με τις ΗΠΑ σε εξοπλισμούς ύψους... 350 δισ. δολαρίων. Με τις ευλογίες του Ισραήλ. Το ντηλ έκλεισε στον πρόσφατη επίσκεψη Τραμπ στην περιοχή.

Πράξη 2η: Λίγες ημέρες αργότερα η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και το κατηγορούν για τις σχέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις και το Ιράν (παρότι το εμιράτο ανήκει στο σουνιτικό και όχι σιιτικό Ισλάμ).

Σημείωση: Κατάρ και Ιράν μοιράζονται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο ενώ σύμφωνα με την «Haaretz» του Ισραήλ οι δύο χώρες προχώρησαν σε συμφωνία δισεκατομμυρίων και για ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου.

Πράξη 3η: Ο Τραμπ γράφει στο τουίτερ πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ζήτησε να του πουν ποιοι χρηματοδοτούν του τρομοκράτες και οι Άραβες ηγέτες του έδειξαν την κυβέρνηση της Ντόχα.

Πράξη 4η: Οι ΗΠΑ ζητούν ενότητα του αραβικού κόσμου και επίλυση της κρίσης μέσα από τη διπλωματία. Άλλωστε, στο Κατάρ διατηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση τους στην περιοχή, που κατευθύνει τις επιχειρήσεις στη Συρία. Άλλο ένα πεδίο σύγκρουσης σουνιτών και σιιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις προηγούμενες ώρες ανέβηκαν στη σκηνή και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ, Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι, προκειμένου να συζητήσουν κοινές επενδύσεις και την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών. Το μήνυμα κατά του αποκλεισμού ήταν σαφές. Και για όσους δε το κατάλαβαν το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως το πρόβλημα που προέκυψε θα πρέπει να λυθεί με διάλογο.

Στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και ο Ταγίπ Ερντογάν. «Η απομόνωση του Κατάρ δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και επισήμανε πως «χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και συνεργασία, αυτή η κατάσταση δεν θα επωφελήσει κανέναν στην περιοχή μας». Και ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες με την Ντόχα για την επίλυση της κρίσης.


ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου