Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Τουρκία: «Πράσινο φως» από την εθνοσυνέλευση για την αποστολή στρατευμάτων στο Κατάρ

-->

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 240 ψήφους υπέρ, με τη στήριξη ιδίως των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του εθνικιστικού MHP

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο που δίνει το πράσινο φως στα τουρκικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, μεσούσης μιας πρωτοφανούς διπλωματικής και εμπορικής κρίσης μεταξύ χωρών του Κόλπου.

Το νομοσχέδιο, που είχε καταρτισθεί πριν από τη διένεξη, εγκρίθηκε με 240 ψήφους υπέρ, με τη στήριξη ιδίως των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του εθνικιστικού MHP.

Η Εθνοσυνέλευση δίνει το πράσινο φως στην Άγκυρα να στείλει στρατεύματα στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στη Ντόχα.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η ανάπτυξη των Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ θα γίνει βάσει της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της εκπαίδευσης αστυνομικών, που υπογράφηκε στα τέλη του 2014.

Ο αριθμός των στρατιωτών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη βάση δεν διευκρινίζεται ενώ δεν ορίζεται ακριβής ημερομηνία για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Ντόχα είχε επισημάνει στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από έναν χρόνο ότι η τουρκική στρατιωτική βάση αναμένεται να υποδεχθεί 3.000 στρατιώτες ή περισσότερους «εφόσον χρειαστεί».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του CHP Σεζγκίν Τανρικουλού επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα ότι 80 Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν ήδη σταλεί στη βάση προκειμένου να προετοιμάσουν την άφιξη μιας μεγαλύτερης δύναμης.
Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υποστηρίζει ότι η χρονική στιγμή της αποστολής των στρατιωτών στέλνει λάθος μήνυμα.
«Με αυτές τις συμφωνίες, η Τουρκία κάνει μια επιλογή και με το να στέκει στο πλευρό του Κατάρ έρχεται σε αντιπαράθεση με τις άλλες χώρες. Πρόκειται για λάθος πολιτική» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP Οζτούρκ Γιλμάζ.
«Πώς μπορείς να έχεις ρόλο διαμεσολαβητή εάν παίρνεις το μέρος κάποιου;» διερωτήθηκε ο βουλευτής.

Η ψηφοφορία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση διεξήχθη ενώ η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Μαυριτανία και η Μαλδίβες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την «τρομοκρατία».
Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με το Κατάρ, ιδίως στους τομείς της οικονομίας και της στρατιωτικής συνεργασίας, έχει ωστόσο καλές σχέσεις και με άλλες μοναρχίες του Κόλπου, ιδίως τη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε από τη Δευτέρα «διπλωματικές» τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τουλάχιστον δέκα ηγέτες, μεταξύ αυτών του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας. Χθες Τρίτη άσκησε κριτική στην απόφαση επιβολής κυρώσεων και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θέλει να «συνεχίσει και να αναπτύξει περαιτέρω» τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ντόχας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΠΗΓΗ

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου