Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Οριστικά εκτός χρέος, QE, ΔΝΤ για τους επόμενους 5 μήνες - Θα χρειαστούν ακόμη 5 Eurogroup στις 6/11 για την ελληνική λύση

-->
Στις 6 Νοεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup θα κλειδώσει πιο ώριμα και μεθοδευμένα το ζήτημα του ελληνικού χρέους.


Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ελλάδος και του Τσίπρα ώστε να πετύχει μια συμφωνία για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, έχοντας επαφές με Merkel, Macron και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους…θα απαιτηθούν ακόμη 5 μήνες ή 5 Eurogroup.
Η Γερμανία σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις πολιτικές αντιδράσεις ότι δεν συναινεί στο σχέδιο να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα και να διασφαλίσει σταθερή χρηματοδότηση από τις αγορές θα προτείνει αντί για το 2018 το ζήτημα του χρέους να εξεταστεί στις 6 Νοεμβρίου του 2017 δηλαδή σε 5 Eurogroup από τώρα.
Η 3η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του 2017 θα είναι επικεντρωμένη στην ανάπτυξη, στις ιδιωτικοποιήσεις και σε ενέργειες που θα επιτρέψουν σημαντικές ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.  
Τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και είναι μια καλή ευκαιρία 
1)Η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει έγκαιρα έως τέλη Οκτωβρίου του 2017 ή αρχές του Νοεμβρίου του 2017 
2)Στις 6 Νοεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup να κλειδώσει πιο ώριμα και μεθοδευμένα το ζήτημα του ελληνικού χρέους. 
Έτσι με 3η αξιολόγηση που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και διευθέτηση του χρέους η Ελλάδα θα ξεκινήσει μια περίοδο οικονομικής προσαρμογής στην κανονικότητα ενώ Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2017 θα πάρει και QE. 

Τα ερωτήματα 

Η μετάθεση της λύσης δεν θα ικανοποιήσει την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα που περιμένει λύση στις 15 Ιουνίου του 2017. 
Είναι προφανές ότι η λύση – συμβιβασμός που θα υπάρξει δεν θα ικανοποιήσει την Ελλάδα.
Αντιθέτως θα προκαλέσει απογοήτευση καθώς η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου δεν θα πάρει καμία λύση πακέτο όπως πολλοί μπορεί να εύχονται ή ελπίζουν. 
Ούτε θα εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου οι ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες θα παραπέμπουν την λύση στα Eurogroup. 
Να σημειωθεί ότι Eurogroup έχουν προγραμματιστεί για 
10 Ιουλίου 
15 Σεπτεμβρίου 
9 Οκτωβρίου 
6 Νοεμβρίου και 
4 Δεκεμβρίου 

Το ΔΝΤ δεν θα δανείσει ξανά την Ελλάδα είναι οριστικό 

Το ΔΝΤ είναι 100% βέβαιο ότι δεν θα χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα, αυτό έχει οριστικά εγκαταλειφθεί.
Μάλιστα κάποια στιγμή στο μέλλον – το 2018 – ο ESM θα αποπληρώσει τα εναπομείναντα δάνεια του ΔΝΤ τα οποία την τρέχουσα περίοδο είναι 12,78 δισεκ. ευρώ. 
Ο σχεδιασμός των ευρωπαίων είναι να μετεξελίξουν τον ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που δεν θα έχει τον διεθνή ρόλο του ΔΝΤ αλλά ο ESM θα αναλαμβάνει αποκλειστικά όλες τις ευρωπαϊκές υποθέσεις χωρίς να χρειαστεί άλλη φορά εμπλοκή του ΔΝΤ. 

Ποσοτική χαλάρωση 22 Νοεμβρίου ή 7 Δεκεμβρίου του 2017 

Ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα σε αυτή την φάση π.χ. καλοκαίρι του 2017 δεν θα δοθεί και δεν μπορεί να δοθεί. 
Η ημερομηνία 20 Ιουλίου έχει οριστικά αποκλειστεί. 
Όμως εάν στις 6 Νοεμβρίου του 2017 το Eurogroup κλείσει πακέτο όλα τα εκκρεμή – μείζονος σημασίας  - ελληνικά ζητήματα  θα μπορούσε η ΕΚΤ στις 22 Νοεμβρίου ή στις 7 Δεκεμβρίου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 
Το QE προφανώς θα βαίνει μειούμενο και το πιθανότερο σενάριο είναι να μην λήξει Δεκέμβριο του 2017 αλλά να παραταθεί άλλους 6 μήνες έως τον Ιούνιο του 2018. 
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει χρόνο για να αξιοποιήσει ακόμη και ένα επιθετικά φθίνον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς η Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2017 θα πιέσει πολύ την ΕΚΤ να διακόψει το πρόγραμμα. 

Η ΕΚΤ εξετάζει το rollover των ελληνικών ομολόγων με Γερμανικά που λήγουν το 2018 

Η ΕΚΤ δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 20 Ιουλίου αυτό είναι οριστικό. 
Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, να ενταχθούν σε QE τα ελληνικά ομόλογα. 
Το βασικό σενάριο πάντως είναι να προταθεί η λύση του rollover.
Με βάση αυτό τον σχεδιασμό το 2018 θα αρχίσουν να λήγουν 3ετή ομόλογα ή άλλες εκδόσεις Γερμανικών ή Γαλλικών ή άλλων χωρών ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. 
Η ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως το 2018 σε ξεκάθαρα όμως φθίνουσα πορεία. 
Ένα υποτυπώδες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα υπάρχει. 
Όταν π.χ. λήγει ένα ομόλογο Γερμανικό το οποίο κατέχει η ΕΚΤ και το οποίο απέκτησε μέσω του QE μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης σχεδιάζεται το εξής. 
Το γερμανικό π.χ. ομόλογο που λήγει στην ΕΚΤ να αντικαθίσταται ως rollover από ένα αντίστοιχο ελληνικό και έτσι η ΕΚΤ και η ΕΕ να στηρίξει το 2018 την Ελλάδα να ωραιοποιήσει τις αποδόσεις και τις τιμές των ομολόγων. 
Θα μπορούσαν 3-4 δισεκ. ελληνικά ομόλογα να αγοραστούν με αυτό τον τρόπο από την ΕΚΤ. 
Η ΕΚΤ κατέχει 18 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και το ποσό αυτό βαίνει μειούμενο π.χ. τον Ιούλιο θα μειωθεί στα 16 δισεκ. κ.ο.κ. 
Η λύση αυτή ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος και θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ο μηχανισμός τύπου μνημονίου που θα ισχύσει μεταξύ 2018 και 2022. 
Για να δοθεί ένα υποτυπώδες QE με την μορφή rollover τα ελληνικά ομόλογα θα αντικαθιστούν άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα που λήγουν το 2018 και έτσι η ΕΚΤ θα παρέχει στήριξη στην Ελλάδα, στα ελληνικά ομόλογα και συνολικά στην αγορά. 
Η πρόταση αυτή εξετάζεται πολύ σοβαρά μεν αλλά για να υλοποιηθεί προϋποθέτει κεντρική συμφωνία για το χρέος. 

Υπάρχει σχέδιο για νέο μηχανισμό στήριξης ή 4ο μνημόνιο από το 2018 

Είναι οριστικό ότι το 2018 θα προταθεί σχέδιο είτε για επέκταση του τρίτου μνημονίου, είτε για νέο 4ο μνημόνιο ή για την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα στηρίξει την Ελλάδα μετά 2018 και 2022.
Ο Μηχανισμός αυτός ή νέο μνημόνιο θα απαιτήσει νέα μέτρα, θα υπάρξει νέο κύμα λιτότητας από το 2018 πέραν των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί τώρα. 
Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα αρχικά θα είναι 3,5% για 5 χρόνια και εν συνεχεία θα αρχίσει να φθίνουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ανά δύο έτη με στόχο να φθάσουν στο 2% με 2,5%.

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου