Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Coeure (EKT): Η Ελλάδα δεν θα μπει στο QE αν δεν ληφθούν αποφάσεις από ESM, ΔΝΤ - Ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος

-->
Ο Coeure τόνισε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος
H Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE), προτού ληφθούν αποφάσεις από το Δ.Σ. του ESM και από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ο Benoit Coeure, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Coeure τόνισε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος.
«Δεν βλέπω να αρχίζει συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προτού γίνουν όλα τα βήματα από την Ευρωπαϊκή πλευρά και από την πλευρά του ΔΝΤ, δηλαδή πριν ληφθούν αποφάσεις στο ΔΣ του ESM και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Coeure.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ,  «η Δευτέρα ( συνεδρίαση του Eurogroup) θα είναι η ημέρα για πολιτικές αποφάσεις», τόνισε ο Coeure.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ χαρακτήρισε θετικό βήμα την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική βουλή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα 18 Μαίου 2017.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλλει τεράστια προσπάθεια», τόνισε.
«Το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία στα μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το πλαίσιο έχει τεθεί από τον Μάιο του 2016 και δεν πρόκειται να αλλάξει.
Αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαϊου στις Βρυξέλλες και ευελπιστώ ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν από τα μέσα του 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».
 «Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης».
Μια τέτοια χρονική συγκυρία υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να απέχει μήνες από την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μια συμβολική αλλά πολυπόθητη κίνηση που θα μπορούσε να εκτινάξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επισπεύσει την ανάκαμψη της χώρας.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, o Coeure υποστήριξε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται επίσημα το Ταμείο και θα λάβει ανεξάρτητα τις αποφάσεις της,  «ωστόσο θα μας ανακούφιζε ξεκάθαρα αν το ΔΝΤ συμμετείχε σε όρους της αξιοπιστίας των μέτρων για το χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας 22 Μαίου, παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο για το ζήτημα του χρέους, παρά την αισιοδοξία για θετική έκβαση την οποία εξέφρασε στις 17 Μαίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Δεν αποκλείεται επίσης να χρειαστεί και νέα, έκτακτη συνεδρίαση του Eurogrpoup.
Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Coeure υποστήριξε πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να περιμένει πάρα πολύ προτού αποσύρει το πρόγραμμα τόνωσης.
Και αυτό γιατί εφόσον πειστεί ότι ο πληθωρισμός έχει ανακάμψει, θεωρητικά θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια νωρίς εάν παραστεί ανάγκη.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Γερμανία για περιορισμό του QE, την ώρα που ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει ενισχυθεί κοντά στον στόχο του 2%.

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου