Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

ΑΝΙΕΡΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ: Κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί ο Ερντογάν!

-->
Προσβολή προς όλο το χριστιανικό κόσμο ετοιμάζεται να κάνει ο Ερντογάν τη Μεγάλη Παρασκευή πηγαίνοντας να προσευχηθεί μουσουλμανικά στην Αγιά Σοφιά.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα ενώ ετοιμάζεται να βγάλει άκυρο το διάταγμα με το οποίο η Αγιά Σοφιά είναι μουσείο, στο πλαίσιο της πολεμικής τακτικής που εφαρμόζει σε βάρος του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, παρουσιάζουν το βιβλίο του ιστορικούΜουσταφά Αρμαγάν με τίτλο τίτλο «Ίντριγκες της Αγίας Σοφίας», στο οποίο ισχυρίζεται ότι η υπογραφή του Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφιά μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο, είναι πλαστή!
Σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό η υπογραφή δεν μοιάζει με την υπογραφή του Ατατούρκ, επομένως από νομικής άποψης το διάταγμα αυτό θεωρείται άκυρο και άρα η Αγία Σοφία παραμένει ακόμη τζαμί.
Ο Μουσταφά Αρμαγάν, πάντως, ισχυρίζεται ότι δεν μοιάζει ούτε με τις προηγούμενες αλλά ούτε και με τις επόμενες υπογραφές του Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως αναφέρει, πριν από το διάταγμα ο Ατατούρκ υπέγραφε ως ‘Gazi M. Kemal’ και μετά το διάταγμα ως ‘Κ. atatürk’, δηλαδή με μικρό ‘a’. «Πώς το μικρό ‘a’ από το ‘atatürk’ μεγάλωσε στο διάταγμα σε ‘Atatürk’ ή ποιος το μεγάλωσε;», διερωτάται ο Τούρκος ιστορικός.
Δείτε την σχετική φωτογραφία
Agia sofia
Στο βιβλίο, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, υπάρχουν παλαιά έγγραφα, που δείχνουν τις σκευωρίες Αμερικανών κροίσων και διπλωματών εκείνη την περίοδο, δηλαδή των επιχειρηματιών Charles Crane και Mildred Barnes Bliss, του τότε Αμερικανού πρέσβη, Joseph Grew, αλλά και του Thomas Whittemore από το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο, ούτως ώστε να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε μουσείο.
Το 1935, μάλιστα, υπήρξε αντίδραση για τη μετατροπή αυτή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από το περιοδικό El Risale που εκδιδόταν στην Αίγυπτο.
Και ελληνικές «πηγές»
Το βιβλίο αναφέρεται ακόμη και σε ένα δημοσίευμα της ελληνικής ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, με χρονολογία 7 Φεβρουαρίου 1935, σύμφωνα με το οποίο ο Ατατούρκ επισκέφθηκε την Αγία Σοφία τρεις μήνες μετά τη μετατροπή της σε μουσείο. Αναφέρει, ωστόσο, ότι σε καμιά άλλη εφημερίδα της εποχής δεν δημοσιεύτηκε κάτι τέτοιο.

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου