Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Τι ποσοστό παίρνει το «ΝΑΙ» που θέλει για να γίνει… σουλτάνος

-->
Οριακό προβάδισμα του «ναι» (evet)  στα όρια του λάθους προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει στην Τουρκία σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αλλαγή που θα δώσει στον Ερντογάν εξουσίες… σουλτάνου, είναι το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις που έγιναν βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Και σύμφωνα με την ανάγνωση που έκαναν τα κυβερνητικά στελέχη, το «ναι» στο προεδρικό σύστημα έχει αυξητικές τάσεις! Τρεις από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αξιολογήθηκαν στη συγκέντρωση της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.
Σύμφωνα με αυτές, το προβάδισμα των «ναι» είναι σαφές αλλά δεν έχει ακόμη ξεφύγει δραματικά από τα «όχι». Με την προβολή των αναποφάσιστων το κατώτερο ποσοστό για τα «ναι» είναι στα 53,8% και το μεγαλύτερο στο 54,5%. Με τις ίδιες προϋποθέσεις τα «όχι» κυμαίνονται από 45,5% έως 46.2%.
Γνωστός αρθρογράφος της Χουριέτ, σε άρθρο του, αποκαλύπτει τις συζητήσεις που γίνονται στα πηγαδάκια του κυβερνώντος κόμματος. Τα περισσότερα μέλη του κόμματος πιστεύουν ότι στο εσωτερικό, η ηπιότερη προσέγγιση του λόγου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες μέρες, στην εκστρατεία για το «ναι», έχει θετική απήχηση στο λαό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τριών δημοσκοπήσεων, οι αναποφάσιστοι έχουν μειωθεί στο 17%. Ένα ποσοστό από αυτούς δεν θα πάει καθόλου στις κάλπες. Παρότι πρόκειται για δημοψήφισμα το ποσοστό συμμέτοχής φαίνεται αυξημένο για τα δεδομένα της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτές τις δημοσκοπήσεις υπολογίζεται πως θα είναι πάνω από 80 %.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου