Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

«Πρόοδος ναι, τεχνική συμφωνία όχι» …θα πει σήμερα 7/4 από την Μάλτα το Eurogroup – Νέο ορόσημο η 22α Μαΐου

-->
Όλα συγκλίνουν ότι σήμερα στο νησί των ιπποτών δεν θα γραφτεί ο επίλογος στο πολύμηνο αυτό θρίλερ και ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, το νέο ορόσημο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ( Staff Level Agreement)  θα είναι το Eurogroup της 22άς Μαΐου.
Θα υπάρξει σήμερα 7 Απριλίου του 2017 στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας; 
Θα κλείσει στη σημερινή σύνοδο της ευρωζώνης η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ή θα χρειαστεί και άλλο χρόνο μετά τα προσκόμματα που συνεχίζει  να βάζει το ΔΝΤ;

Όλα συγκλίνουν ότι σήμερα στο νησί των ιπποτών δεν θα γραφτεί ο επίλογος στο πολύμηνο αυτό θρίλερ και ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, το νέο ορόσημο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ( Staff Level Agreement)  θα είναι το Eurogroup της 22άς Μαΐου.
Το πιο πιθανό είναι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να φύγει με μία δήλωση για «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», εφόσον Αθήνα – Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον αποδεχθούν ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας.
Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, όπου η ημερομηνία είναι ακόμη ανοικτή και η διαπραγμάτευση - εφόσον οι διαφορές με το ΔΝΤ  δεν μηδενιστούν - να κλείσει με πολιτική εντολή. Αυτό  βέβεια δεν θα συμβεί νωρίτερα από την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, όπου εκεί θα ξεκαθαρίσουν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. 
Τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης των Βρυξελλών μεταξύ αξιωματούχων της ευρωζώνης και της κυβέρνησης, δείχνουν ότι προέκυψε σύγκλιση σε βασικά θέματα της αξιολόγησης, όπως στο αφορολόγητο, στην ενέργεια, και στα πρώτα αντίμετρα. Εσχάτως «κλείδωσε» και το θέμα των ομαδικών απολύσεων με τους δανειστές να αποδέχονται την ελληνική πρόταση για αύξηση του ορίου στο 6% από 5% που είναι σήμερα και 10% που ζητούσαν οι θεσμοί. 
Στον αντίποδα ανοικτό παραμένει το θέμα των συντάξεων μετά την αποκάλυψη του «bankingnews» ότι μετά τις κύριες οι πιστωτές ζητούν μείωση και στις επικουρικές προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξοικονόμηση εσόδων 1,8 δις. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ  από το ασφαλιστικό. 
Οι συντάξεις αποτελούν το «κεντρικό νεύρο» της πρόταση συμβιβασμού που υπέβαλαν οι εταίροι-δανειστές μέσω του προέδρου των 19, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη απαντήσει. 
Θα το κάνει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Μάλτα, ο οποίος χθες είχε συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για τις τελικές θέσεις που κινούνται με βάση την γραμμή Μαξίμου.
Σε περίπτωση πάντως που η αξιολόγηση συρθεί οι  επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές στην ελληνική οικονομία  κάτι που εκμεταλλεύονται οι εταίροι-δανειστές για να εντείνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς περί χρεοκοπίας της χώρας όσο θα πλησιάζει το καλοκαίρι και οι πληρωμές των 7 δις. που θα πρέπει να καλύψει η χώρα…

Μ. Χριστοδούλου

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου