Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Υπό ασφυκτική πίεση ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες - Yπογραφές και δεσμεύσεις ζητούν οι Θεσμοί για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

-->
Αποφασισμένοι να επιβάλουν τους στόχους τους εμφανίζονται οι πιστωτές
Μεγάλη πίεση δέχτηκε ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης στις Βρυξέλλες για να αποδεχτεί τα όσα ζητούν οι Θεσμοί για την επιτάχυνση των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ.
Ο κ. Σταθάκης μετέβη χθες 21/3 στις Βρυξέλλες, ευθύς μετά το Βερολινο για να συμμετάσχει στην διαπραγμάτευση στο σκέλος των ενεργειακών εκκρεμοτήτων.
Η υπόθεση της πώλησης μονάδων παρά το γεγεονός ότι συναντά σφοδρές αντιδράσεις μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις μοιάζει αναπόφευκτη καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ούτε για την απελευθέρωση της αγοράς, ούτε για την σωτηρία της ΔΕΗ, που να αποδέχονται οι θεσμοί τουλάχιστον.
H πλευρά των θεσμών θέλει κάποιες υπογραφές-δεσμεύσεις για να επιταχύνει και να κλιμακώσει την διαδικασία του σχεδιασμού της.
Οι πιστωτές θεωρούν άγονη την συνέχεια της διαπταγμάτευσης χωρίς τις συγκεκριμένες δεσμέυσεις.
Και αυτό γιατί θέλουν να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο την διαδικασία κατά την οποία θα προταθούν από την ελληνική πλευρά τα υπό ιδιωτικοποίηση σχήματα προς τους επενδυτές.
Οι επενδυτές θα διατυπώσουν τις απόψεις τους και το Νοέμβριο σύμφωνα με τον σχεδιασμό των θεσμών θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης μονάδων.
Σκοπεύουν να την έχουν ολοκληρώσει τον Μάρτιο του 2018,δηλαδή σε ένα χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις τα ενεργειακά έχουν δρομολογηθεί και η όλη διαδικασία θα προχωρήσει στην επόμενη φάση.
Ολα αυτά θα μπορούσαν να είχαν έναν σοβαρό αντίλογο αν η ίδια η ΔΕΗ δεν βρισκόταν κατά γενική ομολογία σε άθλια κατάσταση.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναμένεται να έχει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις αφού είναι και ο μόνος που έχει την πλήρη εικόνα και εκπονεί πλάνο με πρόσληψη συμβούλου για εναλλακτικά σχέδια για το μέλλον της επιχείρησης.
Ολα δείχνουν ότι αυτός θα έχει τον κρίσιμο ρόλο, ώστε οι όποιες πωλήσιες μονάδων να μην έχουν καταδικαστικό αποτέλεσμα για την ΔΕΗ, αλλά να της επιφέρουν τις μεγαλύτερες δυνατές ωφέλειες που θα την καταστήσουν βιώσιμη και θα την ενδυναμώσουν  προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Kούλογλου: Πίσω από όλα κρύβονται οι ιδιωτκοποιήσεις και ειδικά της ΔΕΗ

«Δεν είναι στην ιδεολογία μας η παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος», σημείωσε ο Στέλιος Κούλογλου, ενώ πρόσθεσε πως «η Αριστερά δεν πρέπει να κόψει συντάξεις. Ας το κάνει η Δεξιά αυτό, που το θέλει κιόλας».
Παράλληλα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «πρέπει κανείς να προσπαθεί να αποφεύγει την πασοκοποίηση, δηλαδή όταν είσαι στην εξουσία και εφαρμόζεις πράγματα που δεν σου ταιριάζουν, τότε φθείρεσαι.
Αυτό αποτελεί κίνδυνο». Εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, καθώς το ΔΝΤ είναι αμετακίνητο και θέλει να επιβάλει απαράδεκτους όρους.
«Αυτοί οι τύποι είναι αδίστακτοι, είναι οικονομικοί δολοφόνοι. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας κι άλλες αξιολογήσεις.
Στις επόμενες θα μας ζητούν να δώσουμε τις γυναίκες και τα παιδιά;», υποστήριξε ο Στέλιος Κούλογλου ενώ τέλος σημείωσε πως πίσω από όλα αυτά κρύβονται οι ιδιωτικοποιήσεις και πιο συγκεκριμένα εκείνη της ΔΕΗ.

Τι παρουσίασε ο ΥΠΕΝ στο Βερολίνο

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε ομιλία που έδωσε τη Δευτέρα στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του συνεδρίου Berlin Energy Transition Dialogue 2017, που διοργανώνει η Γερμανική κυβέρνηση.
Κεντρικό ζητούμενο για αυτό το μείγμα υποστήριξε, είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με παράλληλη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Το σχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός περιλαμβάνει 6 κεντρικούς πυλώνες, που αφορούν:
• Την ολοκλήρωση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα επιτευχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ
• Την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας «κλειδί» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
• Την εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή
• Τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ειδικά στον κτιριακό τομέα
• Τη δημιουργία ευκαιριών για την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην αγορά ενέργειας, μέσω του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς
• Την αξιοποίηση της δυναμικής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, για την εισαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των ΑΠΕ
Ειδικά για τον τελευταίο πυλώνα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που αφορά στα νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον.
Η πρωτοβουλία «Ενεργειακά νησιά» θα δρομολογηθεί επί προεδρίας της Μάλτας, με το πρώτο φόρουμ να πραγματοποιείται στην Κρήτη τον Ιούνιο.

Πηγή www.worldenergynews.gr


www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου