Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ένα συναρπαστικό ΚΟΥΡΕΜΑ; - Προειδοποίηση-σοκ από την αρχιεπόπτη του SSM

-->
Ένα συναρπαστικό κούρεμα καταθέσεων προ των πυλών, όπως άφησε να εννοηθεί και η γαλλίδα επικεφαλής του SSM.Το κούρεμα καταθέσεων θα μπορούσε να ολοκληρώσει την τραγωδία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος που ξεκίνησε με τα διαβόητα capital controls!

Καμπάνες, καμπανάκια, ως και σήματα Μόρς στέλνουν στην κυβέρνηση τράπεζες και θεσμικά όργανα. Κλείστε την αξιολόγηση αλλιώς οι τράπεζες κινδυνεύουν από την αύξηση των επισφαλειών, τη μείωση των καταθέσεων και το ρίσκο μιας νέας κεφαλαιοποίησης με bail in στον ορίζοντα.

Γράφει η Gillian Rothschild

Μπαράζ μηνυμάτων από τους τραπεζίτες, την Ντανιέλ Νουί και τον Γιάννη Στουρνάρα φαίνεται να μην βρίσκουν αποδέκτες.

Η αρχιεπόπτης γαλλίδα επικεφαλής του SSM βρέθηκε στην Αθήνα για ένα διήμερο και σε όλους τους τόνους αναφέρθηκε στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση και να συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων με μέτρα που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε παρέμβασή του ο Γιάννης Στουρνάρας, μια από τις πολλές το τελευταίο διάστημα, αυτή τη φορά στο Σύνδεσμο Φαρμακοβιομηχάνων: Η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μέσω ενός συμβιβασμού για την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, και η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων: Η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μέσω ενός συμβιβασμού για την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, και η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων.

Η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει ότι παρατεταμένες περίοδοι διαπραγμάτευσης επιδρούν αρνητικά στην οικονομία. Αντιθέτως, η θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αποτυπώνεται με ταχείς ρυθμούς στο οικονομικό κλίμα και στα οικονομικά μεγέθη, είπε ο κ. Στουρνάρας και υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση, πλέον, για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 είναι η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Παρά τα λάθη και τις οπισθοδρομήσεις, παρά το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κρίσης, τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια θεράπευσαν σε μεγάλο βαθμό σωρευμένες παθογένειες και διαρθρωτικές ατέλειες, επιτρέποντας, με αυτόν τον τρόπο, τη βελτίωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της οικονομίας, σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ και πρόσθεσε ότι στο τελευταίο στάδιο που διανύουμε, αυτά που πρέπει να γίνουν είναι λίγα σε σχέση με τον μεγάλο όγκο των αλλαγών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το 2010 μέχρι σήμερα.

Στις επαφές που είχε η Ντανιέλ Νουί με τον Γιάννη Στουρνάρα και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι στόχοι μείωσης των προβληματικών δανείων, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς την κυβέρνηση, αφού παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες όσον αφορά τη νομοθέτηση των «εργαλείων» διαχείρισης.

Η Ντανιέλ Νουί σε δήλωσή της τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει αποφασιστικά βήματα προόδου στο μέτωπο της διαχείρισης των NPEs και ότι είναι αισιόδοξη ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής. «Είχα εποικοδομητικές συναντήσεις με τους συναδέλφους μου στην ΤτΕ και με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της τρίτης ετήσιας επίσκεψής μου στην Ελλάδα.

Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης. Τώρα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα εσωτερικά και είμαι αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί» είπε η κα Νουί.

Στη συνάντηση η επικεφαλής του SSM έλαβε μια λεπτομερή εικόνα για την κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, η οποία συγκεκριμενοποιήθηκε στη συνέχεια κατά τη συνεργασία που είχε με τα στελέχη της εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος. Με βασικό μενού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συζητήθηκαν η ρευστότητα, η εταιρική διακυβέρνηση και σειρά τεχνικών θεμάτων που άπτονται της εποπτείας.

Η μακροοικονομική αβεβαιότητα και το θεσμικό πλαίσιο, ως παράγοντες που επιδρούν καίρια στη διαχείριση των NPEs, βρέθηκαν στην ατζέντα όλων των συναντήσεων και διατυπώθηκε προβληματισμός για τις αποκλίσεις των πρώτων μηνών του 2017 σε καταθέσεις και επισφάλειες εξαιτίας της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης.

Η ατζέντα της επίσκεψης της Ντανιέλ Νουί περιέλαβε δίωρη συνάντηση με την ΕΕΤ στην οποία μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Καραμούζης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών.

Η πλευρά της ΕΕΤ αναφέρθηκε στην εταιρική διακυβέρνηση, τονίζοντας ότι επιθυμεί ένα αξιόπιστο και σύγχρονο πλαίσιο και ότι ο υφιστάμενος νόμος έχει αδυναμίες που οδηγούν σε αποκλεισμό Ελλήνων από τα διοικητικά συμβούλια, με την κα Νουί να αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο προσαρμογής του.

Οι τραπεζίτες υπογράμμισαν την ανάγκη να θεσμοθετηθούν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η νομική κάλυψη στελεχών, η απομάκρυνση μη συνεργαζόμενων μετόχων, ο αναβαλλόμενος φόρος. Πρόκειται για τα στοιχεία που συμπληρώνουν το πλαίσιο διαχείρισης των NPEs και η επικεφαλής του SSM θεωρεί κρίσιμο να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατό.

Όλα τα ανοιχτά ζητήματα της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος τέθηκαν επί τάπητος στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στη συνάντηση το συμπέρασμα ήταν πως θα πρέπει να κλείσει άμεσα το ανοιχτό μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση της Αθήνας από τους πιστωτές, καθώς οι καθυστερήσεις θέτουν σημαντικά αναχώματα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών το 2016 και για τις πρόσφατες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητας, καθώς και στην αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ επισημάνθηκε πως κλειδί για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας παραμένει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Όπως προκύπτει από πηγές της ΝΔ, τα εμπόδια αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας είναι απανωτά, καθώς ενώ το 2016 κάτι είχε πάει να κινηθεί με το όλο μοτίβο να γυρίζει περίπου στο 2014, μετά το καταστροφικό 2015, πλέον τα δεδομένα για την παρούσα χρονιά δεν είναι ευοίωνα. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές δείχνουν προς την κατεύθυνση των άμεσων κινήσεων τόσο προς την κατεύθυνση των “κόκκινων δανείων”, όσο και προς την κατεύθυνση των καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της τελευταίας του περιοδείας στην Κρήτη, είχε εστιάσει στις τοποθετήσεις του στο καυτό μέτωπο των “κόκκινων δανείων”, σημειώνοντας πως η οδός Πειραιώς έχει καταθέσει τη δική της αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση. “Πρόκειται για τη “Δεύτερη Ευκαιρία”. Είναι πιο απλή και λειτουργική από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πρότεινε η κυβέρνηση. Βάζει το βάρος στις τράπεζες και όχι στο Δημόσιο. Ενώ οι όποιες ρυθμίσεις συμπαρασύρουν και τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Υ.Γ>Oπως έχει πει και ο πρωθυπουργός οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταθέσεις στις τράπεζες…

ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου