Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

«Ορατότης μηδέν» στη διαπραγμάτευση – Απομακρύνεται ο στόχος για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου

-->
Οι ελεγκτές αντίθετα με την κυβέρνηση φαίνεται πως προτείνουν οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν, αυτές να κατευθυνθούν σε μειώσεις φόρων και συντελεστών οι οποίες θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Μηδενική πρόοδο παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών που διεξάγονται εδώ και τρεις ημέρες σε τεχνικό και ανώτερο επίπεδο, γεγονός το οποίο απομακρύνει για την ώρα το ενδεχόμενο για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου. 
Οι αποστάσεις σε όλα τα μέτωπα που χωρίζουν τις δύο πλευρές παραμένουν μεγάλες και ιδιαίτερα στο κρίσιμο θέμα του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2018 - 2020 και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη του.
Μεγάλες διαφορές καταγράφονται και στο σκέλος των αντισταθμιστικών μέτρων που διεκδικεί η κυβέρνηση προς ανακούφιση των νοικοκυριών από τη νέα λαίλαπα της λιτότητας. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις οι δανειστές έχουν απορρίψει τις ελληνικές προτάσεις σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το αντισταθμιστικό πακέτο.
Οι ελεγκτές αντίθετα με την κυβέρνηση φαίνεται πως προτείνουν οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν, αυτές να κατευθυνθούν σε μειώσεις φόρων και συντελεστών οι οποίες θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτές θα πρέπει να είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αγορά. 
Η εντελώς διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες εντάσεις κατά τις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών, με του τεχνοκράτες του Ταμείου να κάνουν λόγο «για λάθος ανάγνωση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της κυβέρνησης».
Μεγάλες παραμένουν οι αποστάσεις και στο μέτωπο των προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν για μετά το 2019. 
Τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν να «σκανάρουν» την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού και τα στοιχεία για την περυσινή χρονιά, ώστε να κάνουν στη συνέχεια τις απαραίτητες προβολές και να υπολογίσουν το τελικό ύψος του πακέτου των πρόσθετων μέτρων για την μετά προγράμματος εποχή. 
Προς το παρόν οι δανειστές εμμένουν στην ανάγκη λήψης μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ με κεντρικό σημείο αναφοράς να είναι οι μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις. 
Ειδικά για το αφορολόγητο οι πιστωτές δεν υποχωρούν από τις αξιώσεις τους για δραστικό κούρεμα στα επίπεδα των  5.526 - 5.550 ευρώ. 
Το μόνο πράγμα για το οποίο συζητούν είναι αν η μείωση γίνει εφάπαξ ή σε δύο δόσεις.
Όπως και να έχει, συμφωνία τις τρεις τελευταίες μέρες δεν καταγράφηκε σε κανένα θέμα και  οι συζητήσεις αναλώνονται σε δευτερεύοντα θέματα με αποτέλεσμα προοπτική ολοκλήρωσης έως τις 20 Μαρτίου να μην υπάρχει στον χάρτη… 
Σήμερα 3/3/2017 οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και πάλι σε τεχνικό επίπεδο και ίσως το απόγευμα η διαπραγμάτευση μπει σε  επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών.

Μάριος Χριστοδούλου 
www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου