Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

«ΞΥΠΝΑ ΠΑΠΑ ΞΥΠΝΑ ΛΑΕ»

-->
Εάν ζούσε σήμερα ο Αγ. Ιωάννης.ο Χρυσόστομος και τον ρωτούσαν γιατί εξορίστηκες Άγιε Ιωάννη; Θα απαντούσε “για τον έλεγχο των φαύλων αρχόντων και φαύλων επισκόπων”. Εάν ζούσε σήμερα και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και τον ρωτούσαν, γιατί σε αποκεφάλισαν Ιωάννη; Θα απαντούσε παρομοίως “για τον έλεγχο των φαύλων αρχόντων”
«Ξύπνα Παπά, Ξύπνα Λαέ» έλεγε και πριν 20 μόλις χρόνια και ο παπα-Γιάννης ο Πυρουνάκης, ο οποίος εναντιώθηκε σε κάθε είδους ολοκληρωτισμό, ψευδοπατριωτισμό και υποκριτικούς παπαδισμούς, αγωνιζόμενος για την ελευθερία των ανθρώπων.
Λυπάμαι, αλλά ο πραγματικός ρόλος της Εκκλησίας σήμερα δεν είναι να κάνει συσσίτια και φιλανθρωπίες, αλλά να αφήσει επιτέλους τις υψηλές θεολογίες, με τις οποίες ο Έλληνας σήμερα αδυνατεί λόγω των περιστάσεων να αφομοιώσει και να συντονιστεί με την πραγματική κατάσταση της κοινωνίας έτσι πως έχει διαμορφωθεί και να δώσει το σωστό παράδειγμα εν τοις πράγμασι.
Διότι ακριβώς αυτό έχει πρωτίστως ανάγκη ο Έλληνας σήμερα. Διότι από θεωρίες σήμερα έχει χορτάσει, από ορθοπραξία πεινάει και υποφέρει. Και Ορθοδοξία χωρίς ορθοπραξία δεν υπάρχει.
Υπέρ πλεόντων, οδοιπορούντων, νοσούντων, καμνόντων και υπέρ του ρυσθήναι ημάς από πάσης θλίψεως, οργής, κινδύνου και ανάγκης να αφήσουν λοιπόν οι μεγαλόσχημοι παπάδες και επίσκοποι τον άμβωνά τους και να βγουν έξω στο πεζοδρόμιο και με πύρινο Ελληνορθόδοξο λόγο και αυτοθυσία να εκπληρώσουν επιτέλους την επιθυμία εκείνη όλων των Ελλήνων, όταν από καιρό τώρα όλοι μονολογούμε το γνωστό «αναζητείται ηγέτης».
Ο πραγματικός ρόλος της Εκκλησίας λοιπόν δεν είναι μόνο, να προσφέρει ένα κομμάτι ψωμί, ρύζι και φασόλια στον άνεργο και στον πεινασμένο, αλλά κυρίως να ενδυναμώσει ψυχικά τους πεινασμένους και ανέργους, ώστε να μπορέσουμε από μόνοι μας επιτέλους να διεκδικήσουμε το φαί και την δουλειά που μας ανήκει.
Και ειδικότερα σήμερα, που έχουμε ορφανέψει από ελπίδα και οράματα αλλά κυρίως από ηγέτες-μαχητές της ειρήνης και της δικαιοσύνης, που θα καθοδηγήσουν ορθά και θα συμπαρασύρουν ομοθυμαδόν όλον τον κλήρο, ορθοτομώντας έτσι το μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα επίσης που οι πολιτικοί άρχοντες όλοι αποκαλύφθηκαν, όπως και οι ακαδημαϊκοί και οι πανεπιστημιακοί επίσης, τι πεδίον δόξης λαμπρότερων για τους εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, να ορθοπράξουν επιτέλους τηρώντας αυτοί πρώτοι τα λόγια τους κηρύγματος τους, το κήρυγμα του Χριστού, του πρώτου αυτοθυσιασμένου και να ενσαρκώσουν αυτοί πρώτα τον λόγο Του, θυσιάζοντας τον εαυτό τους για το κοινό καλό, μη φοβούμενοι το κόψιμο του μισθουλάκου τους, το ξήλωμα των χρυσοποίκιλτων ράσων τους ή την άρνηση της οποιασδήποτε βολής τους.
Είναι κρίμα διότι η Ορθοδοξία έχει κρυμμένη μέσα στην ιστορία της, τόση μεγάλη εμπειρία, έχει περάσει από τόσους διωγμούς και κρίσεις, που κανονικά η τωρινή κρίση, όντας τεχνίτη και καταρχάς πνευματική, θα έπρεπε να είναι παιχνιδάκι για τους φωτισμένους επισκόπους μας να την αντιμετωπίσουν.
Και σήμερα επίσης που όλα τα συστήματα που επαναλαμβανόμενα έχουν δοκιμαστεί, καπιταλισμος, φιλελευθερισμός, σοσιαλισμός, κομμουνισμός, δικτατορίες και όλα εν τέλει πολλαπλώς απέτυχαν, μήπως σήμερα είναι και το κατάλληλο timing για να δοκιμάσει η Ελλάδα για πρώτη φορά επιτέλους και την κοινωνική πολιτική του Ευαγγελίου; Εκείνη του Βυζαντίου προσαρμοσμένη στο σήμερα;
Μήπως η μοναδική ικανή επανάσταση που θα μπορέσει να ανατρέψει τελικά την σημερινή κατάσταση είναι εκείνη η επανάσταση της αγάπης και δικαιοσύνης του Ευαγγελίου;
Και δεν χρειάζονται πολλοί ξέρετε, δυό τρείς σωστοί μόνο να κάνουν την αρχή και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν από εμάς.
Δεν αργεί η στιγμή πιστεύω που θα βρεθούν αυτοί οι θεόπνευστοι άνθρωποι και δύο εκατομμύρια Έλληνες θα κατεβούν στο Σύνταγμα και θα ανατρέψουν τα πάντα, εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Σοφία, ορθοί λοιπόν !
Αμήν
Β.Παπαδόπουλος

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου