Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Στα άκρα οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας – Ακυρώνονται οι συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν

-->
Στα άκρα οδηγείται η κόντρα Γερμανίας Τουρκίας έπειτα από την φυλάκιση του δημοσιογράφου της Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, που κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για διασπορά προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνηση του κοινού στη βία και υποκίνηση μίσους.

Η αντίδραση του Τούρκου υπουργούΗ Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε την αποφυλάκισή του καθώς, όπως είπε, η ελεύθερη δημοσιογραφία «πρέπει να παραμένει ανεμπόδιστη» και οι δημοσιογράφοι «πρέπει να μπορούν να εξασκούν ελεύθερα το επάγγελμά τους». Ωστόσο, οι τουρκικές Αρχές δεν κάνουν πίσω και εξακολουθούν να κρατούν τον Ντενίζ Γιουτζέλ.

(Ο ανταποκριτή της Die Welt στην Τουρκία, Ντενίζ Γιουτζέλ)

Σήμερα, προκλήθηκε νέο επεισόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών, με τιςγερμανικές αρχές να ακυρώνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία, με ομιλητές Τούρκους υπουργούς.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, έπειτα από αυτή την εξέλιξη, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του ενώ στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που έστειλε σαφές μήνυμα στον Μποζντάγ ότι «όταν επισκέπτες έρχονται από την Τουρκία στη Γερμανία, αναμένουμε από εκείνους όχι μόνο να παρίστανται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, αλλά και να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε διάλογο με τον υπουργό Δικαιοσύνης ή τον υπουργό Οικονομίας ή τον υπουργό Εξωτερικών ή οποιονδήποτε άλλο».

Γιατί οι γερμανικές αρχές ακύρωσαν τις συγκεντρώσεις
Επικαλούμενες προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με τις δυνατότητες υποδοχής των συμμετεχόντων, οι γερμανικές αρχές ακύρωσαν δύο συγκεντρώσεις, παρουσία Τούρκων υπουργών, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στη Γερμανία για να προωθήσουν το «ναι» στο δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η πόλη Γκάγκεναου, στη νοτιοδυτική Γερμανία, ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στην Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (UETD) να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Καθώς όλη η περιοχή γνωρίζει για την εκδήλωση, η πόλη αναμένει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Επομένως, η αίθουσα Bad Rotenfels, οι θέσεις πάρκινγκ και οι δρόμοι πρόσβασης δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών» εξήγησε η δημοτική αρχή δελτίο Τύπου.

Παράλληλα η πόλη της Κολωνίας, στο δυτικό τμήμα, γνωστοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του UETD που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή παρουσία του υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί, σε μια δημοτική αίθουσα.

(Πηγή: REUTERS/Christian Mang)

«Αυτή η εκδήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και δεν θα πραγματοποιηθεί» έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου της δημοτικής αρχής, χωρίς να διευκρινίσει εάν η οργάνωση, που υποστηρίζει τον Ερντογάν στην τουρκική διασπορά στην Ευρώπη, θα μπορούσε να γίνει σε κάποιον άλλο χώρο.

Η UETD είχε αρχικά κλείσει την αίθουσα για μια «θεατρική εκδήλωση» προτού γνωστοποιήσει την Τετάρτη ότι θα πραγματοποιήσει μια «ενημερωτική εκδήλωση». Σύμφωνα ωστόσο με τη δημοτική αρχή αυτή η αλλαγή του αντικειμένου της εκδήλωσης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπει να ληφθούν εγκαίρως επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Άμεση και πρωτοφανής ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος δήλωσε ότι ακύρωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Χάικο Μάας στη Γερμανία καιεπιστρέφει στην πατρίδα του μετά την άρνηση των γερμανικών αρχών να του επιτρέψουν να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των υποστηρικτών τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο Μπεκίρ Μποζντάγ είπε σε τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι η δημοτική αρχή του Γκάγκεναου προχώρησε στην ανάκληση της άδειας να πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου επρόκειτο να μιλήσει, με το επιχείρημα ότι ο χώρος της εκδήλωσης ήταν πολύ μικρός για να τους ανθρώπους που επρόκειτο να παραστούν.

«Αντιδημοκρατικές προσεγγίσεις όπως η ματαίωση της ομιλίας μου με τη δικαιολογία του (ελλιπούς) χώρου στάθμευσης είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο Μποζντάγ σε δημοσιογράφους από το Στρασβούργο.

«Ακύρωσα τη συνάντησή μου με τον Γερμανό υπουργό Δικαιοσύνης έπειτα από αυτήν την εξέλιξη κι επιστρέφω στην Τουρκία» συμπλήρωσε.
Το αυστηρό μήνυμα του Γκάμπριελ

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελέστειλε αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης για την απόφασή του να μην συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του και κάλεσε, για άλλη μία φορά την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον δημοσιογράφο της Die Welt.

«Ο τρόπος που η Άγκυρα μεταχειρίστηκε τον δημοσιογράφο προκάλεσεμεγάλο πλήγμα στις διμερείς σχέσεις» ανέφερε ο κ. Γκάμπριελ κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο.

(Πηγή: REUTERS/Michaela Rehle)

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είπε επιπλέον ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μίλησε εκ νέου με τον Τούρκο πρεσβευτή στη Γερμανία, επισημαίνοντας την ανάγκη για διάλογο.

«Το καταστήσαμε σαφές στον πρεσβευτή εκ νέου ότι όταν επισκέπτες έρχονται από την Τουρκία στη Γερμανία, αναμένουμε από εκείνους όχι μόνο να παρίστανται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, αλλά και να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε διάλογο με τον υπουργό Δικαιοσύνης ή τον υπουργό Οικονομίας ή τον υπουργό Εξωτερικών ή οποιονδήποτε άλλο» τόνισε ο Γκάμπριελ, στον απόηχο της απόφασης των γερμανικών αρχών να ακυρώσουν δύο συγκεντρώσεις στην χώρα παρουσία Τούρκων υπουργών και πρόσθεσε:

Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα όσο το δυνατόν συντομότερα. Το πλήγμα που έχει προκληθεί αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά μεγάλο.

ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου