Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Τραμπ: Δεν είμαι απομονωτιστής - Μέρκελ: Καλύτερα να μιλάς με μένα, παρά για μένα

-->

Διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου - Στην ατζέντα μεταναστευτικό, ΝΑΤΟ και η κρίση στην Ουκρανία

Διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας, όπως διαφάνηκε στη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου. Ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών ήταν το προσφυγικό, με τον Ντόναλντ Τραμπνα λέει ότι η μετανάστευση είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα και να προσθέτει ότι πάνω απ΄όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών. H κ.Μέρκελ αντέτεινε ότι πρέπει να γίνει δουλειά στο προσφυγικό, αλλά ταυτόχρονα «πρέπει να φροντίσουμε τους πρόσφυγες».

Πάντως, η καγκελάριος σημείωσε κάποια στιγμή στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «συζητήσαμε και ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε. Αν δεν υπήρχαν προβλήματα οι πολιτικοί δεν θα είχαν κανέναν ρόλο». 

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως, υπονόησε και το ζήτημα των παρακολουθήσεων συνδιαλέξεων, λέγοντας ότι «έχει κάτι κοινό» με την κ.Μέρκελ και αναφερόμενος σε παλαιότερα δημοσιεύματα που ήθελαν τις ΗΠΑ να παρακολουθούν ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και την κ.Μέρκελ. Η καγκελάριος, πάντως, «κάρφωσε» τον Τραμπ για αναφορές που είχε κάνει εκείνος σε βάρος της κατά το παρελθόν, λέγοντάς του, ότι «είναι καλύτερο να μιλάει ο ένας με τον άλλο και όχι ο ένας για τον άλλο».


Τραμπ: Δεν είμαι απομονωτιστής
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε  ότι "δεν πιστεύει στον απομονωτισμό" αλλά είναι υποστηρικτής ενός "δίκαιου" εμπορίου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

"Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα" όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα", υποστήριξε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε "εξαιρετικά καλά" στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Μέρκελ "για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών" ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.


Μέρκελ: Είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων
Από την πλευρά της, θετικές χαρακτήρισε τις πρώτες συνομιλίες επί σειράς θεμάτων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου. .

«Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά… είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων» υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες. 

Πάντως, την παράσταση «έκλεψαν» δύο ατάκες, μια της Άνγκελα Μέρκελ, και η άλλη του Ντόναλντ Τραμπ. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε με νόημα «πολύ καλύτερο να μιλάμε ο ένας στον άλλον, όχι ο ένας για τον άλλον», με αφορμή τις επιθετικές αναφορές του Τραμπ στο πρόσωπό της παλαιότερα.
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «μπορεί να έχουμε κάτι κοινό, ίσως, για τις υποκλοπές» με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα ότι η CIA παρακολουθούσε την καγκελαρία.


Η χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι είχαν "εποικοδομητικές συνομιλίες" κατά τις οποίες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στην καγκελάριο την "ισχυρή υποστήριξή του" στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, είναι "αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί" για την άμυνα της Συμμαχίας, πρόσθεσε.

Για το μεταναστευτικό 
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ένα θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση "προνόμιο και όχι δικαίωμα" και επισήμανε ότι πάνω απ' όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια "ειρηνική" λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.


ΠΗΓΗ

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου