Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Η Σκωτία διεκδικεί την ανεξαρτησία της: Κατατέθηκε επισήμως το αίτημα για δημοψήφισμα

-->

Η Βρετανία μπλοκάρει τη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση του Brexit - «Δεν είναι ώρα γι' αυτό», είχε δηλώσει η Τερέζα Μέι

Το Brexit άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για κοσμοϊστορικές ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε ένα πάγιο αίτημα του λαού της Σκωτίας (όπως και της Βόρειας Ιρλανδίας) για πλήρη ανεξαρτητοποίηση από την Αγγλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πριν λίγες ημέρες, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον εξασφάλισε την ψήφο της σκωτσέζικης βουλής και σήμερα, στις 30 Μαρτίου, κατατέθηκε και επισήμως ως αίτημα στη βρετανική βουλή.

Η Νίκολα Στέρτζεον είχε εκφράσει την άποψη ότι η Σκωτία θα έπρεπε να είχε στη διάθεσή της την επιλογή να αποφασίσει αν θα μείνει ή αν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ' ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τους Σκωτσέχους μοιρασμένους στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, η Στέρτζεον έκανε πράξη τις εξαγγελίες της και έφερε το θέμα στη βουλή, κερδίζοντας με ψήφους 69 έναντι 59 που ψήφισαν κατά.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δεν έχασε χρόνο και μετά το «πράσινο φως» από τη βουλή, προχώρησε στην κατάθεση του επίσημου αιτήματος για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη Σκωτία, το οποίο, επί της ουσίας, αφορά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Βρετανία.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο έχει ήδη διαμηνύσει στη Νίκολα Στέρτζεον και τους συνεργάτες της, ότι θα μπλοκάρει με κάθε τρόπο τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στη Σκωτία, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit. Το αίτημα θα εξεταστεί σε κάθε περίπτωση και θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Βρετανίας πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή της με τη Νίκολα Στέρτζεον τη Δευτέρα. Η Τερέζα Μέι δήλωσε ενδεικτικά πως «δεν είναι ώρα για κάτι τέτοιο», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της και να «κόψει τα φτερά» στα σχέδια της Σκωτίας για ανεξαρτητοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από τη Βρετανία, ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η αποκοπή από την ισχυρή χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου θα σημάνει μεν την ανεξαρτησία και τη μη αποδοχή του Brexit, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συνεπάγεται την αυτόματη παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Σκωτία, θα είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη των χωρών που βρίσκονται υπό ένταξη και θα κριθεί ακριβώς με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, από κάθε άποψη, ήταν η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Σκωτίας, από τη στιγμή ακριβώς που η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζεον, συνέτασσε την επιστολή για το επίσημο αίτημα του δημοψηφίσματος προς το βρετανικό κοινοβούλιο.


ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου