Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Αιφνιδίασαν οι δανειστές με το «καλημέρα» της διαπραγμάτευσης – Τελεσίγραφο με μέτρα σοκ, αφορολόγητο 5526 ευρώ

-->
Αφορολόγητο 5.526 - 5.550 ευρώ ζήτησε το ΔΝΤ
Μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ για την τριετία 2018 – 2020 ζήτησαν με το «καλημέρα» της διαπραγμάτευσης οι επικεφαλής των θεσμών αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση που ήλπιζε σε μικρότερο «λογαριασμό» εξαιτίας της υπεραπόδοσης των εσόδων.
Έτσι η χθεσινή 28/2/2017 συζήτηση για τα δημοσιονομικά δεν πήρε την τροπή που θα ήθελε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και αυτό φάνηκε από την διάρκεια αυτής της συνάντησης.
 Ένα θέμα όπως αυτό, για το οποίο είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα ήταν τουλάχιστον μαραθώνιες, αυτές έληξαν μέσα σε μισή ώρα…! 
 Και να ‘ταν μόνο αυτό;
 Οι συμμετέχοντες υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης και Έφη Αχτσιόγλου αποχώρησαν σιωπηλοί από το Χίλτον αποφεύγοντας να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση. 
Έλληνες αξιωματούχοι επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις έκαναν λόγο για συνάντηση διαδικαστικού περιεχομένου ώστε να καταρτιστεί η ατζέντα της διαπραγμάτευσης, τη στιγμή που άλλες πηγές έκαναν λόγο για κίνηση ματ από την πλευρά των δανειστών ˑοι οποίοι χθες βράδυ εμφανίστηκαν με ένα έτοιμο κείμενο τεχνικής συμφωνίας το οποίο παρέδωσαν στην ελληνική ομάδα για να το μελετήσει. 
Αυτό μπλόκαρε και όλη την διαπραγμάτευση…! 

Τι ακριβώς ζήτησε η Ντέλια Βελκουλέσκου και η παρέα της;


Μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ίση με το 1% του ΑΕΠ και νέα φορολογική σοδειά  ίση με το 1% του ΑΕΠ που θα προέλθει μέσω της υποχώρησης του αφορολόγητου ποσού από τα 8.636 ευρώ που βρίσκεται σήμερα στα 5.526 - 5.550 ευρώ. 
Στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης τέθηκε και η διαμόρφωση ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για την υπέρβαση στόχων ή την υποαπόδοση μέτρων.  
«Το αν θα έχουμε τήρηση ή υπέρβαση του στόχου το 2018 δεν θα περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να το μάθουμε» ανέφερε κυβερνητική πηγή με γνώση των συζητήσεων.  
Ουσιαστικά οι Έλληνες διαπραγματευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την έγκαιρη καταγραφή των δημοσιονομικών δεδομένων και έβαλαν στο κάδρο της συζήτησης τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης. 
Αναλυτικότερα αυτό που σχεδιάζεται προς το τέλος του 2017 να γίνει μια προβολή για το πώς θα κλείσει το έτος ώστε να οριστικοποιηθούν πρόωρα τα δημοσιονομικά στοιχεία. 
Τέλος, τέθηκαν επί τάπητος τα οργανωτικά θέματα του Υπερταμείου, το οποίο θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει στο τέλος του 2016 και πιθανότητα ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου που θα διαχειριστεί με περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, φαίνεται ότι αποτέλεσε το βασικό θέμα της χθεσινής πρώτης ημέρας που ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου