Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Προς ιμιτασιόν κείμενο τεχνικής συμφωνίας Ελλάδος - δανειστών στις 20/3

-->
Ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό στο τεχνικό αυτό κείμενο (Staff Level Agreement) να μην περιλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα και τα «αντίμετρα» για την περίοδο από το 2019 και μετά
(upd) Για «ιμιτασιόν» συμφωνία, χωρίς τα καυτά θέματα των νέων περικοπών στις κύριες συντάξεων και το «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου ορίου βαδίζουν προς το Eurogroup της 20ής Μαρτίου κυβέρνηση και δανειστές, με τους τελευταίους να παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα. 
Προκειμένου να καταλήξουν σε ένα υποτυπώδες κείμενο συμφωνίας ώστε να μην παρέλθει άπρακτο και αυτό το Eurogroup οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν χθες ως τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. 
Στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά. 
Θα ακολουθήσει η διαβούλευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, είναι εξαιρετικά πιθανό στο τεχνικό αυτό κείμενο (Staff Level Agreement) να μην περιλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα και τα «αντίμετρα» για την περίοδο από το 2019 και μετά.
Αντίθετα θα περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα αυτής της αξιολόγησης, όπως είναι οι αλλαγές στα εργασιακά (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων)  την αγορά ενέργειας (παραχώρηση 14% της ΔΕΗ ή πώληση μονάδων), τις αποκρατικοποιήσεις κ.λπ.  για τις οποίες δεν έχει αλλάξει στον χάρτη και την λειτουργία του νέου Υπερταμείου. 
Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, δημιουργεί επιπλοκές στην ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παρατείνει την αβεβαιότητα για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ απομακρύνει και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Αυτά μετά τις πολύωρες συζητήσεις που διεξάγονται από χθες το απόγευμα και οι οποίες δείχνουν ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν με πολλούς από τους αριθμούς που τεκμηρίωσαν τα τεχνικά κλιμάκια, ωστόσο  τα ανοικτά θέματα είναι ακόμα πολλά. 
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις θεωρεί πιθανή πλέον την πιθανότητα της τεχνικής συμφωνίας έως το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης  με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την περασμένη Τρίτη. 
Ο ίδιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι και το ΔΝΤ, αποδέχεται τώρα ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018,αναγνωρίζοντας την υπεραπόδοση των εσόδων το 2016.
Έτσι τα ακανθώδη ζητήματα που μπήκαν εμβόλιμα στη διαπραγμάτευση μετά από του ΔΝΤ, δηλαδή οι νέες περικοπές κύριων συντάξεων και το «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου ορίου ενδέχεται να μην περιλαμβάνονται στο Staff Level Agreement και η εξειδίκευσή τους θα γίνει σε μεταγενέστερη φάση της διαπραγμάτευσης. 
Από την πρόοδο που θα προκύψει από τις συνεχιζόμενες συζητήσεις θα εξαρτηθεί και το πότε θα αναχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι για την ώρα παραμένουν στην Αθήνα.

Πρώτη ενημέρωση: 02:27, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Μ. Χριστοδούλου 
www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου