Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Παρά τις προσπάθειες για «υποτυπώδη τεχνική συμφωνία» στις 20/3 θα χρειαστούν 3 Eurogroup για να υπάρξει τελικό deal

-->
Ορισμένοι αναφέρουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια αρχική – υποτυπώδης συμφωνία στις 20 Μαρτίου, να υπάρξει μια τελική συμφωνία για την αξιολόγηση 7 Απριλίου του 2017 και οριστικό deal 22 Μαίου 2017.
Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες ώστε να υπογραφεί έστω και ένα υποτυπώδες staff level agreement δηλαδή συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στις 20 Μαρτίου στο τακτικό Eurogroup και παρά τις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές φαίνεται ότι θα χρειαστούν 3 Eurogroup έως ότου επέλθει η τελική συμφωνία. 
Η διαπραγμάτευση έχει δύο σκέλη την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ και ίσως ποσοτική χαλάρωση.
Στις 7 και 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με σκοπό να υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. 
Η κυβέρνηση μετά τις προειδοποιήσεις Schaeuble του γερμανού υπουργού οικονομικών, το φιάσκο με τα οικονομικά στοιχεία πορείας του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο του 2016 και τις εκτιμήσεις σοκ της Moody’s ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ αναζητάει να ανοίξει γέφυρες με τους δανειστές ώστε να κλείσει την αξιολόγηση. 
Ορισμένοι αναφέρουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια αρχική – υποτυπώδης συμφωνία στις 20 Μαρτίου, να υπάρξει μια τελική συμφωνία για την αξιολόγηση 7 Απριλίου του 2017 και οριστικό deal 22 Μαίου 2017.
Ακολούθως να οριστεί το πλαίσιο για την τελική συμφωνία ενώ μετά το Πάσχα των ελληνορθόδοξων στις 16 Απριλίου να προνομοθετηθούν τα μέτρα.
Στόχος είναι στο τακτικό Eurogroup στις 22 Μαΐου να υπάρξει οριστική συμφωνία.
Θα χρειαστούν 3 Eurogroup για να υπάρξει οριστική συμφωνία. 
Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία 
Το πρώτο σκέλος της αξιολόγησης θα λογικά θα μπορούσε να προσδιοριστεί επακριβώς το πλαίσιο και οι παράμετροι στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου ώστε στις 7 Απριλίου να υπάρξει deal για την αξιολόγηση.
Όμως η τελική συμφωνία με ΔΝΤ και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κλείσουν άμεσα.
Η αξιολόγηση συνδέεται με την δόση των 10 δισ  που θα δοθεί τμηματικά ενώ η τελική συμφωνία το ΔΝΤ δυνητικά θα μπορεί να χορηγήσει νέα 4 δισεκ. σε σύνολο 14 δισ πυ έχει δανείσει στην Ελλάδα. 

Το ζητούμενο όμως είναι μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
 

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος δεν μπορούν να εφαρμοστούν τώρα είναι 100% βέβαιο αλλά το 2018. 
Όμως θα μπορούσαν να συγκεκριμενοποιηθούν και ο ESM να τα ποσοτικοποιήσει και να τα αποτιμήσει μάλλον τον Μάιο του 2017.
Είναι γνωστό ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνουν νέα επιμήκυνση και πάγωμα των τόκων και κεφαλαιοποίηση τους σε επόμενη φάση. 
Τα μέτρα είναι γνωστά αλλά χρειάζεται περισσότερη συγκεκριμενοποίηση – ποσοτικοποίηση και ταυτόχρονα αποτίμηση δηλαδή ποια επίδραση θα έχουν στο ελληνικό χρέος. 
Αυτή την ανάλυση μπορεί θα την διεξάγει ο ESM που είναι ο μεγάλος δανειστής της Ελλάδος. 
Με αυτό τον τρόπο λοιπόν και εφόσον αποτιμηθεί η επίδραση των μεσοπρόθεσμων μέτρων στο ελληνικό χρέος παρ΄ ότι δεν θα εφαρμοστούν το 2017 αλλά το 2018… θα μπορούσε το ΔΝΤ να συντάξει νέα έκθεση βιωσιμότητας και η ΕΚΤ να αξιολογήσει το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης. 
Η ποσοτική χαλάρωση είναι άκρως υπερεκτιμημένη διαδικασία, ακόμη και εάν δοθεί θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στην Ελλάδα. 
Πάντως στο καλύτερο σενάριο η ποσοτική χαλάρωση θα δοθεί 8 Ιουνίου 2017, στο μέτριο σενάριο Οκτώβριο του 2017 και στο δυσμενές σενάριο….να μην δοθεί ποτέ. 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου