Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Η αξιολόγηση σοκ θα κλείσει αλλά κάτι δεν πάει καλά – Πως θα αλλάξει το ΔΝΤ την DSA για το εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος;

-->
Πως θα αξιολογηθεί το QE; - Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός φορέας αλλά τεχνοκρατικός θεσμός  
Η αξιολόγηση θα κλείσει στις επόμενες εβδομάδες. 
Μάλιστα την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου του 2017 η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει στους θεσμούς εάν αποδέχεται την νέα πρόταση για 3,6 δισεκ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ νέα μέτρα. 
Η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει σε όλα ΝΑΙ. 
Προφανώς και ο στόχος είναι το συντομότερο δυνατό αλλά επ΄ αυτού δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει. 
Τα μέτρα σοκ είναι επίσης γνωστά, η κυβέρνηση της Ελλάδος που διαπραγματεύεται δήθεν σκληρά δέχεται σχεδόν τα πάντα και λέει σχεδόν σε όλα ΝΑΙ. 
Αλλά εάν είναι με αυτό τον τρόπο να αποκατασταθεί η ομαλότητα ας υποστεί ακόμη μια φορά η κοινωνία ένα μεγάλο σοκ... θα πει κάποιος καλόπιστος. 
Η Ελλάδα θα πάρει 6,1 δισεκ. την δόση και θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου του 2017 και έτσι δεν θα χρεοκοπήσει.
Η αξιολόγηση θα κλείσει αλλά αυτό που δεν είναι καθόλου σαφές είναι τι θα συμβεί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. 
Το γεγονός που υφίσταται είναι ότι το ΔΝΤ εσπευσμένα ανακοίνωσε την έκθεση βιωσιμότητας DSA του ελληνικού χρέους καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο»
Στο βασικό σενάριο ούτε καν στο adverse scenario, το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 275% του ΑΕΠ. 
Η αρνητική έκθεση βιωσιμότητας για την Ελλάδα στηρίχθηκε σε κάποιες μαθηματικές – οικονομικές παραδοχές και βεβαίως στα ανακοινωμένα και εφαρμοσμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Το ΔΝΤ για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο σε κάποιο βαθμό έχει λάβει υπόψη και την εξής παραδοχή…στο περίφημο Eurogroup του 2016 όπου έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση προσδιορίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 
Δηλαδή το ΔΝΤ γνωρίζει το περίγραμμα του πακέτου των μέτρων που θα εφαρμοστεί πλήρως το 2018. 
Εάν υποθέσουμε ότι η Γερμανία κάνει στροφή 180 μοιρών και αποδέχεται να οριστικοποιηθούν και ανακοινωθούν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα περιλαμβάνουν 
-    Νέα επιμήκυνση 
-    Πάγωμα της καταβολής των τόκων και κεφαλαιοποίησης τους στην συνέχεια… 

Άρα είναι αδύνατο το ΔΝΤ να μην γνωρίζει τις βασικές παραμέτρους και των μεσοπρόθεσμων αλλά και των μακροπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. 
Πως λοιπόν το ΔΝΤ θα πετάξει στα σκουπίδια την αρνητική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος με μια νέα τονίζοντας ότι τώρα γνωρίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος; 
Εάν το ΔΝΤ δεν αλλάξει την έκθεση βιωσιμότητας δε μπορεί να χορηγήσει νέο δάνειο προς την Ελλάδα και αυτό είναι ΑΠΟΛΥΤΟ. 
Το ΔΝΤ για να αλλάξει την έκθεση βιωσιμότητας θέλει χρόνο αλλά και το κυριότερο θα πρέπει να αποδείξει γιατί τον Φεβρουάριο του 2017 το ελληνικό χρέος ήταν εξαιρετικά μη βιώσιμο και μετά θα…. γίνει βιώσιμο;
Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδος το ΔΝΤ θα υποστηρίξει ότι στο βασικό του σενάριο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αλλά στο δυσμενές – adverse scenario -  δεν είναι βιώσιμο. 
Με αυτό το επιχείρημα ο ESM θα μπορεί να προχωρήσει σε κάποιες διαδικασίες και η ΕΚΤ να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας αλλά όλα αυτά είναι σενάρια όχι γεγονότα. 

Πως θα αξιολογηθεί το QE; - Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός φορέας αλλά τεχνοκρατικός θεσμός  

H ΕΚΤ για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε ένα καλό σενάριο 27 Απριλίου ή έως τις 8 Ιουνίου του 2017 – υπάρχει και κακό σενάριο να μην ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε ποσοτική χαλάρωση QE – θα πρέπει 
1)Να έχει κλεισμένη αξιολόγηση 
2)Να έχουν συμφωνηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 
3)Να δημοσιεύσει θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. 
4)Να διασφαλιστεί ότι η 3η ή 4η αξιολόγηση δεν θα κρατήσει από 1 χρόνο η κάθε μια… 
Με όλες αυτές τις παραδοχές η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναθεωρήσει την στάση – θέση της και να εξετάσει ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 
Το ερώτημα είναι το ΔΝΤ για να εκδώσει την αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του για το ελληνικό χρέος ανάμενε την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 
Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μόνο μια υποσχετική μπορεί να υπάρξει ότι το 2018 θα εφαρμοστούν. 
Μια τέτοια προσέγγιση είναι επαρκής; 
Εάν είναι επαρκής τότε το ιστορικό Eurogroup του 2016 όπου συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα γιατί οι αποφάσεις για το χρέος δεν αποτελούσαν αξιόπιστη πολιτική απόφαση; 
Και εάν αποτελεί αξιόπιστη πολιτική απόφαση γιατί η ΕΚΤ ζητάει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα; 
Και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γιατί μόνο όταν εξειδικευτούν αλλά θα εφαρμοστούν από το 2018 αποτελούν παράγοντα που θα ξεκλειδώσει το QE;
Κάτι δεν πάει καλά σε όλο αυτό το πολιτικό σκεπτικό της Ευρώπης, ΔΝΤ και ΕΚΤ…
Κάτι όντως δεν πάει καλά… 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου