Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Εμφανίζονται δειλά-δειλά οι ΔΡΑΧΜΕΣ στα γερμανικά ΜΜΕ!

-->
Tα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τη χώρα. Τόσο πολύ που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν άγγιξε τον σολομό με το χταποδάκι ξιδάτο που του πρόσφεραν στην διάρκεια της πτήσης με το Εμπραέρ στην Πορτογαλία-όπως μας πληροφορεί ο Βηματοδότης.
Ο Πρ. Παυλόπουλος ταξίδεψε με το Εμπραέρ στην Πορτογαλία και εάν και το αεροσκάφος πήγε άδειο, ελάχιστους πήρε μαζί του-και βεβαίως, όπως το συνηθίζει, ποτέ δεν μεταφέρει δημοσιογράφους, πλην του διευθυντή του ΑΠΕ Μιχάλη Ψύλλου. Ετσι λοιπόν στο Εμπραέρ ήταν συνεπιβάτες του Προέδρου η σύζυγός του Σίσσυ, ο κ. Ρίζος,πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, δυο-τρεις συνεργάτες του, η φρουρά του και εις εκ των τριών εκπροσώπων Τύπου που διαθέτει στην Προεδρία, ο Μάρκος Μουζάκης. Ολοι αυτοί πληροφορήθηκαν ότι ο κ. Παυλόπουλος ποτέ δεν τρώει μέσα στα αεροσκάφη, παρότι η πτήση ήταν ειδική και το αεροσκάφος πρωθυπουργικό. Ετσι δεν άγγιξε τον σολομό με το χταποδάκι ξιδάτο που του πρόσφεραν, κάτι όμως που έκαναν ευχαρίστως οι υπόλοιποι επιβάτες. Τους προσφέρθηκε λευκό κρασί (στα 35.000 πόδια), αλλά δεν το άγγιξαν σε ένδειξη σεβασμού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έκανε μία στάση για ανεφοδιασμό. Πού νομίζετε; Στη Σαρδηνία, και εκεί οι τοπικές αρχές άρχισαν να εξιστορούν στον Πρόεδρο την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή στο ίδιο αεροδρόμιο είχε σταματήσει κάποτε και ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου. Τι λέει λοιπόν αυτό το βιβλίο;
Ο «Μικρός Πρίγκιπας» είναι βιβλίο του γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, απευθύνεται σε όλους. Το θέμα του βιβλίου είναι το εξής: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του (που έχει πάθει βλάβη) στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (τον Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο «ανθρώπινοι». Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει ν’ απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων. Στην επιβίβαση προς την Πορτογαλία, ο Πρόεδρος άνοιξε ένα περιοδικό του ΑΠΕ, το διάβασε και αντάλλαξε ορισμένες απόψεις με τους συνεργάτες του. Εμαθα λοιπόν πως τους είπε ότι είναι αισιόδοξος πως η αξιολόγηση θα κλείσει πριν από τις 20 Φεβρουαρίου. Το πώς θα κλείσει δεν το εξειδίκευσε, αλλά κάτι θα ξέρει παραπάνω ο Πρόεδρος. Τους είπε ωστόσο το γιατί θα κλείσει, επειδή η «κόντρα» είναι ανάμεσα στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ και όχι ανάμεσα στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ. Εκανε, μου λένε, μια αναφορά και στο Eurogroup, με την επισήμανση ότι είναι ένα άτυπο όργανο και ως άτυπο όργανο δεν μπορεί να ασκεί πιέσεις (ή κάπως έτσι)…
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος στην πρόσφατη απόβαση των Τούρκων στα Ιμια αμύνθηκε σθεναρά για να προστατέψει τα σύνορα της χώρας μας. Δείτε τώρα τι κλίμα μεταφέρει από το Βερολίνο η Ειρήνη Αναστασοπούλου και η DW.
Σε μια μέρα έντονων διεθνών αντιδράσεων για το πρωτοφανές προεδρικό διάταγμα απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, ακόμη κι αν έχουν διπλή υπηκοότητα, το χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο άνοιξε και πάλι με το ελληνικό πρόβλημα, όπως τις παλιές δύσκολες ημέρες της κρίσης. Την αφορμή έδωσε ένα μικροσκοπικό δημοσίευμα της Bild για πιθανή αναζωπύρωση του ελληνικού προβλήματος μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα, με πιθανή κατάληξη το Grexit.
Μόνο και μόνο το άκουσμα αυτής της λέξης σε αυτήν την κρίσιμη από κάθε άποψη πολιτική συγκυρία προκαλεί ρίγη ανησυχίας στο κυβερνών κόμμα της Άγκελα Μέρκελ.Πιθανή αναζωπύρωση της φιλολογίας για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί το χειρότερο σκηνικό διεξαγωγής μιας από τις πιο δύσκολες προεκλογικές εκστρατείες καθ’ ομολογία της ίδιας της καγκελαρίου. Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βάζει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση κυρίως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται εκτεθειμένος απέναντι στην Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης, καθώς εγγυήθηκε την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξασφαλίσει την συγκατάθεσή της στη Βουλή για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Προς το ΔΝΤ κυρίως ήταν λοιπόν το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο Σόιμπλε διά του εκπροσώπου του. Ενόψει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, από την οποία θα κριθεί οριστικά η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, υπενθύμισε τη δέσμευση που έδωσε το Ταμείο στο Eurogroup τον περασμένο Μάιο για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε στο περιθώριο του πρόσφατου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Και οι δύο είναι μέρος του προβλήματος αλλά και της λύσης του ελληνικού ζητήματος.
To φάντασμα του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο με μόλις μερικές σειρές της Bild
Όπως παρατηρεί σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η έγκριτη Neue Zürcher Zeitung, τα «γεράκια» της ευρωζώνης, όπως αποκαλεί τη Γερμανία και την Ολλανδία, χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις δίνουν σε λίγους μήνες αγώνα πολιτικής επιβίωσης, από τη μια χρειάζονται το ΔΝΤ, διότι το εμπιστεύονται περισσότερο από ό,τι την Κομισιόν για τη σκληρή «εφαρμογή» των μέτρων και έχουν δεσμευθεί επ’ αυτού στα κοινοβούλιά τους, από την άλλη όμως δεν συμφωνούν με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ζητά το ΔΝΤ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ανατροφοδοτούμενης κρίσης η πάντα καλά πληροφορημένη εφημερίδα Bild επαναφέρει το φάντασμα του Grexit σε ένα «άρθρο» επτά προτάσεων. Επικαλούμενος κύκλους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ο αρθρογράφος προκαταλαμβάνει αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit, με τον υπουργό Οικονομικών να τίθεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο αποδέκτης είναι διπλός: αφενός το εσωτερικό του κόμματος του Σόιμπλε, που πείθεται όλο και λιγότερο ότι η ελληνική κρίση θα έχει ημερομηνία λήξης με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, και αφετέρου η ίδια η Ελλάδα, για να μη θεωρεί ευάλωτη και εκβιάσιμη τη γερμανική πλευρά λόγω των βουλευτικών εκλογών αλλά και για να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Στο μεταξύ ο Γιώργος Παπανδρέου και το Κίνημά του έκαναν παρέμβαση με αφορμή τις δηλώσεις Ξυδάκη για τη Δραχμή:
Οι «αυταπάτες» ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται, δια στόματος του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου τους, κ. Ξυδάκη. Οι ιδέες της «φαντεζί ομάδας διαπραγμάτευσης», η ερήμην του Ελληνικού λαού προετοιμασία ενός Plan B, όπως παραδέχτηκε ο κ. Βαρουφάκης από το 2015, δεν εγκαταλείφθηκαν, παρά το μέχρι τώρα δυσθεώρητο κόστος τους – για την Εθνική Οικονομία, το χρέος και τα νοικοκυριά.
Ανεπίδεκτοι μαθήσεως από τα λάθη τους και επικίνδυνοι για τη χώρα.
Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να σταθούν ανάχωμα σε όσους σκέφτονται ή επιχειρούν να κάνουν την Ελλάδα Βενεζουέλα, μόνο και μόνο για να μείνουν στην εξουσία.
To Mέγαρο Μαξίμου τα σνομπάρει όλα αυτά και επιλέγει να απαντήσει με ένα ακόμη αφασία non paper:
«Ανώνυμοι» κύκλοι διαρρέουν ότι ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί έθεσε θέμα αμφισβήτησης της θέσης της Ελλάδας ως προς την Ευρωζώνη.
Ενημερώνουμε ότι, χθες (Βρυξέλλες), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για το 2017 πραγματοποιήθηκε συζήτηση παρουσία του αντιπροέδρου της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις και του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί.
Ο τελευταίος, σε σχόλιο Έλληνα βουλευτή ότι από γερμανικής πλευράς φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση περί Grexit, επανέλαβε εμφατικά τη θέση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και τόνισε ότι τη θέση αυτή, «μιας ισχυρής Ελλάδας σε μια ισχυρή ευρωζώνη», συμμερίζονται όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι.
Επανέλαβε, μάλιστα, ότι είναι δυνατή η σε σύντομο χρόνο ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι η σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του τελευταίου Eurogroup (26 Ιαν.) υπήρξε πολύ εποικοδομητική. «Με λίγη προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε», σημείωσε, αναφέροντας ότι η Επιτροπή προτίθεται να είναι «πολύ ενεργή» προς αυτή την κατεύθυνση.
Ας γνωρίζουν οι “συνήθεις άγνωστοι” ότι η διαστρέβλωση δηλώσεων μόνο για μικροκομματικούς λόγους, καθώς εκτιμούν ότι έτσι κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση, βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Ας συγκρατηθούν -πως θα αντέξουν, άλλωστε, άλλα δυο χρόνια να ζητάνε εκλογές διαστρεβλώνοντας συνεχώς δηλώσεις;

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου