Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Χρεοκοπία πριν ή μετά τα μπάνια του λαού;

-->
Του Γιώργου Κράλογλου
Το "κόλπο" ΣΥΡΙΖΑ του non paper για "επιτυχία" στις Βρυξέλλες είναι "σκονάκι" για τους 153 του "Ναι σε όλα". Από τον λαό δεν "διαβάζεται". Ο λαός θέλει να ξέρει πως θα πληρώσουμε τα 7,4 δισ. για ομόλογα με λήξη Ιουλίου. Η απάντηση είναι "Ναι σε όλα" ή ρήξη, χρεοκοπία και δραχμή; Εδώ τα μασάνε. Και έχουν τους λόγους τους...

Κατ' αρχάς πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Να πεισθούν οι ίδιοι ότι εκτός της επιστροφής της Τρόικας στο Χίλτον τίποτε άλλο δεν εξασφάλισαν. Ούτε συμφωνία, ούτε "φίμωση" στο ΔΝΤ. Ούτε και τη δόση των 6,1 δισ. που έπρεπε να βρίσκεται στα Ταμεία του κράτους από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έτσι προκύπτει από τις μεταξύ τους αντιδράσεις. Από όσα οι ίδιοι λένε (με κλειστές τις πόρτες) αλλά και τα άλλα... που δηλώνουν δημόσια.

Πρώτος ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης. Ξεκαθάρισε στους συντρόφους του ότι αν το ΔΝΤ επιμείνει στη φορολόγηση των φτωχών και στη μείωση της φορολογίας των πλουσίων θα υπάρξει σύγκρουση. Η σημερινή κυβέρνηση (λέει) δεν μπορεί να τα κάνει.

Και ο Δραγασάκης δεν τα είπε σε καφενείο ή σε τσιπουράδικο... Τα είπε στην πλευρά Τσίπρα που έχουν αποφασίσει (ως 153 του "ναι σε όλα") να ψηφίσουν τα 3,6 δισ. τα οποία θα επιβάλλει το ΔΝΤ μαζί με τα πλεονάσματα των 3,5%.

Γιατί η πρεμούρα; Γιατί την προσεχή Τρίτη ο Σόιμπλε, η Μέρκελ, ο Ντάισελπλουμ, ο Μοσκοβισί και ο Γιούνκερ (στέλνοντας πίσω την Τρόικα) "πετάνε" και το "μπαλάκι" της ρήξης (με grexit και την έξοδο από την Ε.Ε.) στο δικό μας γήπεδο.

Οπότε ή υπογράφουμε το "προσύμφωνο" των μέτρων του (σίγουρου) τέταρτου μνημονίου του 2019 ή το απορρίπτουμε και αναγγέλλουμε χρεοκοπία. Τόσο απλά.

Παρ' όλα αυτά τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να την καταβάλουν οι δανειστές στον Τσίπρα για να κάνει το κομμάτι του ως ΣΥΡΙΖΑ...

Θα δοθεί μόνο αν μας δέσουν χειροπόδαρα πριν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σκεφτούν να το βάλουν στα πόδια... δια των εκλογών.

Συνεπώς μπορεί να μιλάει "συγκρουσιακά" ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης αλλά σημασία έχει που τα λέει και ποιοι τα ακούνε. Τα λέει στον Τσίπρα, στον Καμμένο και άλλους 151 που θεωρούν τη Βενεζουέλα παράδεισο και τον Μαδούρο απόστολο των εθνών...

Και τα ακούνε αυτοί που πιστεύουν ότι είναι ικανοί να ταΐζουν σανό τους ψηφοφόρους τους και να συνεχίζουν γραπωμένοι στην εξουσία να έχουν τα μεγαλεία με ταξίδια, τις δεξιώσεις και τα τσάμπα κρατικά αυτοκίνητα.

Ωστόσο ψηφίζοντας τη συμφωνία οι "Ναι σε όλα" δεν πρόκειται να δουν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα... και πεταλούδες στον αέρα.

Αντίθετα (παράλληλα με τη συμφωνία) θα συναντήσουν τα αγκάθια που θα ορθώνονται με τη μορφή των 19 ιδιωτικοποιήσεων του Υπερταμείου ανάμεσα στα οποία είναι το ξεπάστρεμα της ΔΕΗ (δεν θα είναι πώληση αλλά ξεπάστρεμα) ο ΟΛΘ, οι κρατικές συγκοινωνίες και η ΕΥΔΑΠ.

Κατά τους δανειστές οι πωλήσεις αυτές, θέλουν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση. Εξ ου και η "κατανόηση" για άλλα δύο χρόνια θητείας τους στην εξουσία.

Αυτήν την φορά όμως η πώληση ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ και συγκοινωνιών θα "δέσει" με τη συρρίκνωση του κράτους που θα ξεκινήσει από την πώληση όσο-όσο όλων των τελευταίων κρατικών βιομηχανικών επιχειρήσεων όπως η ΛΑΡΚΟ ή οι τελευταίες κρατικές εγκαταστάσεις κατασκευής ειδών αμύνης, ναυπηγικής βιομηχανίας και τομέων από τον χώρο της ενέργειας.

Και εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο "παλούκι". Αυτό που πρέπει να πηδήξουν λέγοντας στον κόσμο τους ότι δεν πουλάνε ΔΕΗ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ... αλλά κάνουν εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη για νέους διορισμούς... Τα κουκιά λοιπόν είναι μετρημένα. Θα ψηφίσουν τα μέτρα του 2019 και θα πουλήσουν κράτος το 2017 για να κερδίσουν εξουσία μέχρι τέλος του 2018 ή θα "ξεστρατίσουν” με ρήξη, χρεοκοπία, δραχμή και Βενεζουέλα των Βαλκανίων; Όλα αυτά πάντως λίγο πριν ή λίγο μετά τα μπάνια του λαού.

ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου