Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ – Με κάθετο «κούρεμα» μισθών και συντάξεων

-->
Ακόμη μια διαπραγμάτευση με… τελεσίγραφα από τη μεριά των θεσμών που απαντούν με απειλές στην Αθήνα που αρνείται να θεσμοθετήσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Όλα πλέον δείχνουν ότι το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η μείωση του αφορολόγητου.
Σε πρώτη φάση και για την επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% για τα πέντε επόμενα χρόνια με βάση τους υπολογισμούς και την οικονομική κατάσταση αυτή τη στιγμή, προκρίνεται η λύση για μείωση μόνο στο αφορολόγητο, παραμένοντας σε «εφεδρεία» η μείωση των κύριων συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων μέσω της περικοπής ή της πλήρους κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
Η μείωση του αφορολόγητου, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, θα είναι από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 με 6.500 ευρώ, γεγονός που θα σημάνει για μισθωτούς, συνταξιούχους κι αγρότες μείωση της έκπτωσης στον φόρο από τα 1.900 στα 1.450, δηλαδή θα σημάνει μια αύξηση στον φόρο για όλους περί τα 450 ευρώ. Εκτιμάται ότι η μείωση του αφορολόγητου θα αυξήσει τα έσοδα κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αρκετό για το ΔΝΤ κι έτσι επανέρχεται στο τραπέζι η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Η μείωση της προσωπικής διαφοράς θα επιφέρει 1,5 στον κρατικό κορβανά, συμπληρώνοντας ίσως το ποσό που απαιτεί το ΔΝΤ, ωστόσο προς το παρόν σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα φαίνεται πως η περικοπή αυτή αποφεύγεται.
Μένει ωστόσο η απαίτηση για πλεονάσματα 3,5% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάποιοι μάλιστα μιλούν για διάστημα πέντε ετών, και έτσι μένουν στο τραπέζι εκτός της προσωπικής διαφοράς και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και το πάγωμα ή ακόμη και οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου