Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

WSJ: Οι πρόωρες εκλογές είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο στην Ελλάδα

-->

Υπήρχαν ανησυχητικά σημάδια ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν ομαλά, γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Ο Τσίπρας έχει αποδείξει ότι δεν έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική, προσθέτει

Ως έτος του αργού «αλέσματος» χαρακτηρίζει το 2016 για τον Αλέξη Τσίπρα η Wall Street Journal παρατηρώντας ότι καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους ο Έλληνας πρωθυπουργός «είναι στριμωγμένος ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, την Τουρκία και την προσφυγική κρίση, τις λάθος υποσχέσεις και την καταρρέουσα δημοτικότητά του - στο σημείο της πολιτικής εξόντωσης».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο «Η νέα χρονιά του "ζειν επικνδύνως" για την Ελλάδα» ο ρυθμός της πτώσης του πρωθυπουργού είναι «αξιοθαύμαστος» καθώς στο τέλος Οκτωβρίου είχε δείξει ότι είχε σχέδιο θέτοντας ως στόχο ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης την 5η Δεκεμβρίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Υπήρχαν ωστόσο ανησυχητικά σημάδια ότι όλα δεν θα κυλίσουν ομαλά» σημειώνεται στο δημοσίευμα αναφερόμενο στα εμπόδια που έβαζαν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου την ίδια ώρα που παρά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις προχωρούσαν με αργό ρυθμό και αιχμή των διαφωνιών τα εργασιακά.

Η 5η Δεκεμβρίου ήρθε και έφυγε χωρίς συμφωνία (staff-level agreement), γράφει ο αρθρογράφος της WSJ, αλλά υπήρξε μια δέσμευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ως «καρότο για το βαρύ πακέτο για περαιτέρω μέτρα λιτότητας».

Ακολούθησε στις 8 Δεκεμβρίου η εξαγγελία Τσίπρα για τη «μισή 13η σύνταξη» η οποία, κατά το δημοσίευμα, «εκτροχίασε τη στρατηγική που υποτίθεται ότι ακολουθούσε». Το επόμενο βήμα ήταν το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος «το οποίο οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει μια τακτική που θυμίζει δυσοίωνα τις ταραγμένες ημέρες του 2015 - με διαφορετικές εκφράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό», όπως γράφει η WSJ, παραθέτοντας από τη μια τις περιοδείες του Έλληνα πρωθυπουργού στις οποίες παραθέτει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ξοδεύει όπου θέλει το πλεόνασμα και από την άλλη τη συγγνώμη που ζητήθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η προσδοκία είναι τώρα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα πάρει μήνες να ολοκληρωθεί καθυστερώντας κάθε απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και φέρνοντας σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει η WSJ.

«Είχε ο Αλέξης Τσίπρας στρατηγικό σχέδιο όταν ανακοίνωσε το χριστουγεννιάτικο μποναμά; Έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή προώρων εκλογών, προκειμένου να σώσει ό,τι μπορεί και να επανέλθει δριμύτερος σε μερικά χρόνια; Το πρόσφατο δημοψήφισμα αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική. Όταν όλοι τον πιέζουν, αναζητά να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αλλά τώρα είναι πιο πιεσμένος από ποτέ. Ακόμα και αν αυτό δεν ήταν το πλάνο του, οι προώρες εκλογές είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα» καταλήγει το άρθρο της WSJ.


ΠΗΓΗ

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου