Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Οριστικό δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση 20/2 μετατίθεται για Μάρτιο – Ναυαγούν τα μεσοπρόθεσμα στο χρέος καθώς και το QE

-->
Το 2018 το Grexit μπορεί να παίζει όχι απλά ως ένα σενάριο στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά ως βασικό σενάριο στις αναλύσεις των διεθνών οίκων….
«Η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί και δεν θα κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 στο τακτικό Eurogroup» με αυτό το σχόλιο πηγή προσκείμενη στους δανειστές (ευρωπαϊκό σκέλος) επισημαίνει στο bankingnews ότι η αξιολόγηση καρκινοβατεί και πλέον μετατίθεται για τον Μάρτιο ίσως 20 Μαρτίου του 2017…ή και αργότερα.  
Βέβαια υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί ανασταλτικοί παράγοντες όπως οι Ολλανδικές εκλογές, ακολούθως οι Γαλλικές εκλογές κ.α. από τις 15 Μαρτίου και μετά….οπότε η ελληνική αξιολόγηση μπορεί να οδηγηθεί στις καλένδες.  
Με βάση την ίδια πηγή που μίλησε ανεπίσημα τονίζει τα εξής «η αξιολόγηση θα κλείσει ίσως τον Μάρτιο ή αργότερα υπό μια μορφή διχοτόμησης ή bridge finance δηλαδή να κλείσει ένα βασικό σκέλος της δεύτερης αξιολόγησης και έναντι αυτού η Ελλάδα να λάβει μια υποδόση, αλλά δεν θα δοθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ακολούθως η ΕΚΤ δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Ελληνική πηγή που επίσης μίλησε στο bankingnews αναφέρει τα εξής 
«Υπάρχει ένα σενάριο το οποίο αρχίζει να κερδίζει πόντους στην σκακιέρα της διαπραγμάτευσης. 
Το σενάριο είναι το εξής.
Η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει τον Μάρτιο σε ένα σκέλος της με λιγότερα μέτρα περίπου 2,5 με 3 δισεκ. νομοθετημένα και προς το τέλος του 2017 να επαναξιολογηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα συνδεθούν με την 3η και 4η αξιολόγηση οι οποίες θα μπορούσαν να ενοποιηθούν»…
Έλληνες τραπεζίτες πάντως είναι πιο απαισιόδοξοι βλέπουν ότι χάνεται οριστικά το QE η ποσοτική χαλάρωση, εγκαταλείπεται η έξοδος στις αγορές και η αξιολόγηση δεν κλείνει ούτε τον Μάρτιο…καθώς οι ευρωπαίοι δεν θα συμφωνήσουν σε μια bridge solution ή δάνειο γέφυρα….
Με βάση αυτό το απαισιόδοξο σενάριο η Ελλάδα οδηγείται έως τον Ιούνιο οπότε υποχρεωτικά οδηγείται σε μια συμφωνία είτε ημιτελούς αξιολόγησης είτε λύσης πακέτου που όμως δεν θα περιλαμβάνει ούτε μεσοπρόθεσμα για το χρέος, ούτε ποσοτική χαλάρωση. 
Τραπεζίτης πολύ έμπειρος με τις αγορές τονίζει ότι εάν η Ελλάδα δεν πάρει QE που πλέον είναι το βασικό σενάριο ο κίνδυνος του Grexit μονίμως θα ελλοχεύει, θα υποβόσκει… 
Η Ελλάδα θα εγκλωβιστεί και θα ναυαγήσει το σχέδιο εξόδου στις αγορές και όλο αυτό το μείγμα που προκαλεί η έλλειψη εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα θα προκαλεί ποικίλες κρίσεις…
Όσο υποβόσκει το Grexit οι τράπεζες θα αποτύχουν σε πολλούς στόχους οπότε θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018, η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο μνημόνιο εξέλιξη που θα προκαλέσει σοβαρή ρήξη γιατί οι δανειστές δεν θέλουν να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την Ελλάδα. 
Το 2018 το Grexit μπορεί να παίζει όχι απλά ως ένα σενάριο στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά ως βασικό σενάριο στις αναλύσεις των διεθνών οίκων….

Υποσημείωση 

Ο κίνδυνος στις 24 Φεβρουαρίου του 2017 να υποβαθμιστεί ή να υπάρχουν προειδοποιήσεις για υποβάθμιση της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s και Fitch είναι πολύ μεγάλος 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου