Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Mises Institute: Η Βενεζουέλα τον Μάρτιο του 2017 θα χρεοκοπήσει, μη εξυπηρετήσιμο το χρέος

-->
Η Μπολιβαριανή Επανάσταση (Bolivarian Revolution), την οποία ξεκίνησε ο Ούγκο Τσάβες το 1999, πλησιάζει στο τέλος της....
Είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι η Βενεζουέλα να χρεοκοπήσει καθώς θα είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της. 
Μετά από μια σύντομη περίοδο βελτίωσης όπου το 2009, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας διαμορφώθηκαν σε πάνω από 40 δισεκ. δολ. η Βενεζουέλα έχει σταθερή αιμορραγία στα συναλλαγματικά της αποθέματα και πλέον έχουν υποχωρήσει κάτω από 10 δισεκ. δολάρια. 
Το 2016, η Βενεζουέλα άρχισε να πουλάει χρυσό για να αντισταθμίσει την απώλεια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της. 
Κατά συνέπεια, τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας από 360 τόνους έχουν υποχωρήσει σε λιγότερο από 190 τόνους. 
Εκτός από την περίπτωση που κάποια ξένη δύναμη, όπως η Κίνα, για παράδειγμα, στηρίξει οικονομικά της Βενεζουέλα είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία της.



Η Βενεζουέλα δεν είναι μόνο θύμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, αν και η πτώση αυτή έχει την ισχυρότερη άμεση επίδραση στα οικονομικά της χώρας. 
Τα οικονομικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και των λογαριασμών της Βενεζουέλας προέρχονται σε ποσοστό πάνω από 50% από το πετρέλαιο. 
Το βαθύτερο πρόβλημα της Βενεζουέλας προέρχεται από το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των λεγόμενων κοινωνικών παροχών της κυβέρνησης στον απόηχο της «Μπολιβαριανής Επανάστασης» υπό την προεδρία του Hugo Chavez και Nicolás Maduro χρηματοδοτείται από την νομισματική επέκταση.
Το 1998, πριν από Hugo Chavez ήταν εκτεταμένη και ευρύτατη η προσφορά χρήματος (Μ3) και ανερχόταν σε 10,6 δισ μπολιβάρ. Μέχρι το 2010, η προσφορά χρήματος της Βενεζουέλας είχε ήδη αυξηθεί σε περισσότερα από 290 δισεκατομμύρια μπολιβάρ και από τον Οκτώβριο του 2016 η προσφορά χρήματος Μ3 έφθασε 7,513 δισ μπολιβάρ.
Κατά συνέπεια, ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών εκτοξεύτηκε από περίπου 25% πριν το 2012 σε πάνω από 180%  μέχρι το τέλος του 2015, έως ότου η κυβέρνηση ουσιαστικά σταμάτησε να δημοσιεύει επίσημα στοιχεία. 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ποσοστό πληθωρισμού 480% για το 2016 και 1.640% για το 2017.
Από το 2012, η τιμή του πετρελαίου Βενεζουέλας έχει μειωθεί από 100 δολάρια ανά βαρέλι σε λιγότερο από 50 δολάρια. 
Λόγω της πολιτικής αναταραχής και την εθνικοποίησης της βιομηχανίας, η συνολική παραγωγή πετρελαίου της χώρας έχει πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα 13 ετών το 2016.
Οι εξαγωγές της Βενεζουέλας που αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από το πετρέλαιο έχουν πέσει κατακόρυφα από τη μέγιστη τιμή των 30,7 δισεκ. δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008 , ενώ πλέον φθάνουν τα 10 δισεκ. δολ. ανά τρίμηνο.
Τον Φεβρουάριο του 2016, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποτίμησε επίσημα το νόμισμά της κατά 37%  έναντι του δολαρίου ΗΠΑ 6,3 έως 10 Bolivar ενώ στην μαύρη αγορά ανήλθε σε πάνω από 1.000 Bolívar ανά δολάριο.
Η Μπολιβαριανή Επανάσταση (Bolivarian Revolution), την οποία ξεκίνησε ο Ούγκο Τσάβες το 1999, πλησιάζει στο τέλος της.
Η σοβαρή έλλειψη βασικών αγαθών, η μεγάλη μείωση τροφίμων, οι εξωφρενικές τιμές στην μαύρη αγορά, η κατάρρευση του νομίσματος και ο υπερπληθωρισμός πλήττουν τώρα μια χώρα που ισχυρίζεται ότι διαθέτει τα υψηλότερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου του κόσμου.
Είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι η Βενεζουέλα να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές της και την κοινωνική της πολιτική και ένα επικών διαστάσεων πολιτικό χάος θα πλήξει τη χώρα. 
Αυτό το σοκ θα επηρεάσει επίσης τις γειτονικές χώρες της Βενεζουέλας.



www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου