Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Το «εισιτήριο» του Grexit κοστίζει 72,26 δισ. ευρώ

-->
«Αν μια χώρα αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα πρέπει πρώτα να έλθει σε διακανονισμό για τις αξιώσεις ή τα χρέη της προς το σύστημα πληρωμών της νομισματικής ένωσης». Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για το τι θα ισχύσει σε περίπτωση εξόδου ενός κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη, απαντώντας σε ερώτηση δύο Ιταλών ευρωβουλευτών.


Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως σε περίπτωση που η Ιταλία αποφάσιζε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα έπρεπε να έρθει σε διακανονισμό για χρέη 358,6 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, σύμφωνα με τα δεδομένα του συστήματος πληρωμών Target 2.

Τι είναι το Target 2; Εναι το σύστημα πληρωμών του Ευρωσυστήματος μέσω του οποίου πραγματοποιείται σε συνεχή χρόνο ο ακαθάριστος και αμετάκλητος διακανονισμός των πληρωμών σε ευρώ, σε χρήμα κεντρικής τράπεζας. Σε αυτό συμμετέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες Βουλγαρίας, Δανίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Κροατίας.

Στο πλαίσιο ενός αποκεντρωμένου σχεδιασμού, κάθε Εθνική Κεντρική Τράπεζα διαχειρίζεται τη δική της συνιστώσα στο Target 2. Για παράδειγμα το Target 2-GR αποτελεί τη συνιστώσα του Target 2 την οποία διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο Target 2 πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εντολές πληρωμής:
Μεταφορές πίστωσης μεταξύ δύο μελών για ίδιο όφελος (π.χ. διατραπεζικές εντολές) ή κατόπιν εντολής πελάτη τους (πελατειακές εντολές). Ειδικότερα, οι πελατειακές εντολές αποτελούν πληρωμές λιανικής οι οποίες διακανονίζονται στο σύστημα και στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πληρωμές που αφορούν σε αγορές αγαθών, υπηρεσιών και περιουσιακών στοιχείων, εξόφληση υποχρεώσεων, παροχή χρηματοδότησης, μεταφορές κεφαλαίων.
Εντολές συμψηφισμού που προέρχονται από τα Επικουρικά Συστήματα, άμεσες χρεώσεις, οι οποίες συνήθως λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο συγκεκριμένων λειτουργιών του Ευρωσυστήματος (πάγιες διευκολύνσεις, πράξεις αναχρηματοδότησης κ.α.), αλλά και μεταξύ των μελών κατόπιν παροχής σχετικής εξουσιοδότησης.

Η οποιαδήποτε οικονομική ερμηνεία της εξέλιξης του υπολοίπου του λογαριασμού Target 2 χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, δεδομένου ότι στο Target 2 παρέχεται ελευθερία επιλογών στον τρόπο σύνδεσης μεγάλων τραπεζικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, καθώς επίσης και στη διαχείριση της ρευστότητας τους από έναν μόνο τρεχούμενο λογαριασμό.

Σήμερα το τρέχον υπόλοιπο του λογαριασμού Target2 - GR της Τράπεζας της Ελλάδος είναι 72,26 δισ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερο από τα μέσα του 2011 όταν είχε αγγίξει τα 110 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό των 72,26 δισ. ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να διακανονίσει η Ελλάδα για να εξέλθει ομαλά από το σύστημα πληρωμών της νομισματικής ένωσης σε περίπτωση Grexit.

ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου