Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Σε εξέλιξη ιδιότυπο «Czexit» της Τσεχίας από την προοπτική ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη

-->
Η ενίσχυση του τσέχικου πληθωρισμού δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην κατάργηση του προκαθορισμένου ανωτάτου ορίου ενίσχυσης του τσέχικου νομίσματος των 27 κορωνών έναντι του ευρώ
Την οριστική απομάκρυνση της Τσεχίας από την προοπτική ένταξής της στην ευρωζώνη (Czexit) ενδέχεται να προκαλέσουν οι επίμονες τάσεις ενίσχυσης του νομίσματός της έναντι του ευρώ, κάτι που δημιουργεί τριγμούς στη ζώνη περιορισμένης συναλλαγματικής διακύμανσης που έχει καθορίσει για την τσέχικη κορώνα η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Το πρόβλημα είναι, ότι ο πληθωρισμός της Τσεχίας αναπτύσσεται ταχύτερα απ' όσο μάλλον θα ήθελε η κεντρική της τράπεζα, έχοντας επιταχυνθεί σε ετήσιο επίπεδο 2% τον Δεκέμβριο του 2016 - από 1,5% τον Νοέμβριο του 2016 - επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά στην τελευταία τετραετία τον πληθωριστικό στόχο που υπηρετεί.
Η ενίσχυση του τσέχικου πληθωρισμού δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην κατάργηση του προκαθορισμένου ανωτάτου ορίου ενίσχυσης του τσέχικου νομίσματος των 27 κορωνών έναντι του ευρώ, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας αργά ή γρήγορα θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, κάτι που θα ενίσχυε δραματικά την ήδη μεγάλη πίεση ανατίμησης που δέχεται το τσέχικο νόμισμα.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας παρεμβαίνει στη συναλλαγματική αγορά ως πρακτική άσκησης ελέγχου στον πληθωρισμό της χώρας, αγοράζοντας ξένα νομίσματα έναντι κορωνών για να διατηρήσει την ισοτιμία έναντι του ευρώ πάνω από τις 27 κορώνες όταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για το τσέχικο νόμισμα αυξάνεται υπερβολικά.
Σύμφωνα με τη δανέζικη τράπεζα Danske Bank, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να υπάρχει σε ισχύ το όριο ενίσχυσης της κορώνας έναντι του ευρώ, αφού κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί σε περίπτωση που επιχειρηθεί η κατάρριψή του από τους κερδοσκόπους, που ήδη εμφανίζονται πρόθυμοι να αγοράσουν κορώνες εν όψει «ράλι» ενίσχυσης του νομίσματος έναντι του ευρώ που θα προκαλούσε η κατάργηση των συναλλαγματικών ορίων διακύμανσης.
Η Τσεχία συνεχίζει να βρίσκεται εκτός ευρωζώνης από επιλογή της, καθώς η υιοθέτηση του ευρώ δείχνει να μην συγκεντρώνει την προτίμηση των πολιτών της.
Έτσι, η κυβέρνηση της χώρας έχει επιλέξει η χώρα να μείνει εκτός του ευρωπαϊκού μηχανισμού ελεγχόμενης συναλλαγματικής διακύμανσης ERM II, στον οποίο απαιτείται κατ' ελάχιστον η διετής παραμονή πριν την ένταξη μιας χώρας στην ευρωζώνη.
Έτσι, ενδεχόμενη πλήρης κατάργηση της ζώνης διακύμανσης της κορώνας έναντι του ευρώ στην προσεχή περίοδο, θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη χώρα από την προοπτική ένταξής της στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου