Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ – ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ: Εξαλλος ο Σόιμπλε

-->
Σχέδιο για την αντιπετώπιση του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών εκπονούν Ντράγκι και Γιούνκερ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.Πρόκειται για μία δέσμη ομολόγων που προωθούν η ΕΚΤ και η Κομισιόν, από διάφορα κράτη της ευρωζώνης που θα αποκαλούνται «Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα». Στόχος των ομολόγων (ΕΑΟ) θα είναι να μειώσουν το κόστος δανεισμού και τον κίνδυνο πτώχευσης των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Δεν είναι γνωστό τι θέση θα μπορούσαν να έχουν τα ελληνικά ομόλογα στο εν λόγω σχέδιο.
Ωστόσο, το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες ενστάσεις από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία ήταν πάντοτε αντίθετη στο ενδεχόμενο έκδοσης ενιαίου χρέους – καθώς το γερμανικό Δημόσιο θα κληθεί να μοιραστεί τις ευθύνες του δανεισμού με τις αδύναμες οικονομίες του Νότου.
Σύμφωνα με την «Handelsblatt», το συμβουλευτικό συμβούλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχει προειδοποιήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως το σχέδιο των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης ισοδυναμεί με «ευρω-ομόλογα από την πίσω πόρτα».
Η Κομισιόν ωστόσο, έχοντας τη στήριξη της Ευρωτράπεζας, φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει, και αναμένεται να περιλάβει τι θέμα σε έκθεση που θα δημοσιεύσει τον Μάρτιο.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου στις Βρυξέλλες.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου