Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΡΚΕΛ – ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ : Οργισμένη απάντηση για τις καταγγελίες συμβούλου του Αμερικανού προέδρου

-->
Οργισμένη απάντηση έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στον σύμβουλο του Τραμπ που κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χειραγωγεί το κοινό νόμισμα ώστε να καταστήσει τις εξαγωγές της πιο ανταγωνιστικές, πλήττοντας έτσι τους κύριους εμπορικούς εταίρους της.Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η Γερμανία δεν μπορεί να επηρεάσει την αξία του ευρώ, καθώς αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Σουηδία, η κ. Μέρκελ υπενθύμισε πως η Γερμανία ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, που εν πολλοίς ορίζει την συναλλαγματική ισοτιμία.
Τόνισε πως η απόλυτη νομισματική ανεξαρτησία είναι η πάγια γραμμή του Βερολίνου ήδη από την εποχή την γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank, πριν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υπογράμμισε δε ότι οι γερμανικές εταιρείες δρουν στην παγκόσμια αγορά έχοντας ανταγωνιστικά προϊόντα και σε περιβάλλον δίκαιου ανταγωνισμού.
Σημειώνεται ότι, μιλώντας στους «Financial Times» ο Πίτερ Ναβάρο, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ,κατηγόρησε το Βερολίνο χρησιμοποιεί ένα «χονδροειδώς υποτιμημένο» ευρώ για να «εκμεταλλεύεται» τους ευρωπαίους εταίρους του και την Αμερική.
Το ευρώ είναι ένα «υπόγειο γερμανικό μάρκο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ναβάρο, αναφερόμενος στο σχετικά αδύναμο εθνικό νόμισμα που παλαιότερα επέτρεψε στο Βερολίνο να κατακτήσει προνομιακή θέση στις διεθνείς αγορές.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου