Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Σοκ για Τσίπρα από τις Βρυξέλλες: «Μόνο αν μείνει το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση»

-->
Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Ο αξιωματούχος εκτιμά πως κύριος στόχος του Eurogroup είναι να γίνουν οι αναγκαίοι διάλογοι μεταξύ των θεσμών και των Ελληνικών Αρχών έτσι ώστε να επιστρέψουν εκ νέου οι επικεφαλής των θεσμών στην αθήνα.
Με την παρουσία του Πολ Τόμσεν, αλλά χωρίς την Κριστίν Λαγκαρντ θα διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις του αυριανού Eurogroup. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει μια γεμάτη ατζέντα στην οποία πρώτο θέμα θα είναι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η εξέταση του σημείου στο οποίο βρισκόμαστε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Μείζον πρόβλημα η θεσμοθέτηση μέτρων μετά το 2018
Αναφορικά με το μείζον ζήτημα διχασμού των διαφορετικών πλευρών, δηλαδή τη θεσμοθέτηση μέτρων για την εποχή μετά το τέλος του μνημονίου ο αξιωματούχος τόνισε πως η θεσμοθέτηση μέτρων, «είναι απαίτηση από κάποιους για την μεταπρογραμματική περίοδο και αποτελεί ένα μεγάλο θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρίσκοντας μια συμβιβαστική λύση για τη 2η αξιολόγηση και για την συμμετοχή του ΔΝΤ».
Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, θα γίνει μια γρήγορη συνεδρίαση για το θέμα της Ελλάδας, χαιρετίζοντας επίσης την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόφασης των βραχυπρόθεσμων μέτρων στις 23 Ιανουαρίου από τον ESM, έπειτα από τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η μονομερής ανακοίνωση των μέτρων στήριξης του Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει πως η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα πριν το διάλειμμα των Χριστουγέννων δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, συνεπώς ο αξιωματούχος αναμένει πιθανώς μια επιστροφή τους στην Αθήνα μετά τις συζητήσεις στο Eurogroup, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι διεργασίες.
Μήνας κλειδί ο Φεβρουάριος
Ο αξιωματούχος εκτιμά πως ο Φεβρουάριος αποτελεί τον τελευταίο μήνα πριν από ένα μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων, σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης που επηρεάζονται άμεσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Συνεπώς ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που πρέπει να φτάσουμε σε μια πολιτική συμφωνία. Έπειτα υπάρχει χρόνος για τεχνικές συζητήσεις αλλά «βρισκόμαστε σε μια φάση όπου μεγάλες αποφάσεις πρέπει να γίνουν και οι πολιτικοί θα έχουν το μυαλό τους σε άλλα ζητήματα».
Καλό βήμα η επιστολή Τσακαλώτου αλλά δεν αποτελεί λύση
Ως ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αξιολόγησε την επιστολή Τσακαλώτου ο αξιωματούχος, τονίζοντας όμως πως αποτελεί μόνο μια αρχή και όχι την λύση που αναμένουν οι θεσμοί για να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου